Karakullukcu teklifi eleştirdi

 Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, Yargıtay'ın da karşı çıktığı ‘yargıda tek çatı’ teklifini eleştirerek “Bunun olması halinde, tek yüksek yargı organı bünyesinde farklı hukuk gelenekleri ve içtihatlar doğacaktır. Bu suretle yargının mevcut sorunları

Karakullukcu teklifi eleştirdi

 

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, Yargıtay'ın da karşı çıktığı ‘yargıda tek çatı’ teklifini eleştirerek “Bunun olması halinde, tek yüksek yargı organı bünyesinde farklı hukuk gelenekleri ve içtihatlar doğacaktır. Bu suretle yargının mevcut sorunları daha da derinleşecek, karmaşık ve idamesi zor hantal bir yapı ortaya çıkacaktır.” uyarısında bulundu.
 
Meclis gündemine gelen ‘yargıda tek çatı’ teklifine karşı çıkan Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, yargının bir bütün olarak reforma tabi tutulmadan, sadece yüksek yargının birleştirilmesinin olumlu sonuç vermeyeceğini ifade etti. Tek yüksek yargı organı bünyesinde farklı usul hükümleri, hukuk gelenekleri ve içtihatlar doğacağına dikkat çeken Karakullukçu, “Bu suretle yargının mevcut sorunları daha da derinleşecek, karmaşık ve idamesi zor hantal bir yapı ortaya çıkacaktır.” dedi.
 
HSYK'ya Danıştay ve Yargıtay’dan üye gönderilmesine son verilmesinin doğru olmayacağını belirten Karakullukçu, "İfade etmek istiyorum ki, bir ülkede idari yargı rejiminin bulunması insan haklarının korunmasına, hukukun yükümlülüğünün gelişmesine ve daha adil karar verilmesine katkı sunmaktadır. İnsan haklarına ve hukukun üstünlüğüne önem verildiği bir devlet işleyişinde Danıştay’ın zorunlu olduğu kanaatindeyiz. Ülkemiz bakımdan sorun, Fransa ve Almanya’nın yaptığı reformların halen bizde hayata geçirilememesinden kaynaklanmaktadır. Benzer şekilde, yeniden tartışmaya açılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na Danıştay ve Yargıtay’dan üye gönderilmesine son verilmesi kanaatimizce doğru olmayacaktır." şeklinde konuştu.
 
Karakullukçu, “Yüksek yargı organlarından kurula üye seçilmesi, her şeyden önce kurulun bağımsızlığına, etkinliğine ve genelliğine katkı sunmaktadır. Bu uygulamaya son verilmesi halinde yüksek yargı organları ile ilk derece mahkemeleri arasındaki eş güdüm ve ortak çalışma kültürü zayıflayacaktır” açıklamasında bulundu.
 
Danıştayın 145. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi başkan ve üyeleriyle çok sayıda yüksek yargı mensubu katıldı.
 
Aynı biyolojik yapıya ve isteklere sahip bireylerin, bazı devletlerde özgürlüklerden ve onların nimetlerinden serbestçe yararlanabilirken, bazılarında ise bu anlamda bir yoksunluk hali yaşandığını ifade eden Karakullukcu, "söz konusu yoksunluğun, bu topraklarda insanlara yaşatılmasına artık olanak verilmemelidir" diye konuştu.
 
Huzur ve güven ortamında kalplerin yumuşayacağını, farklılıkların çatışma aracı olmaktan çıkacağını, sağduyunun hakim olacağını ve milletin kaynaşmasının sağlanacağını kaydeden Karakullukcu, "Bundan dolayı devletin yürüttüğü çözüm sürecinin bizlere daha fazla zenginlik, adalet ve insan hakları şeklinde olumlu yansıyacağını umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Karakullukcu, TBMM ve milletin bizzat kendisinin mevcut anayasayla bağlı olmaksızın yeni bir anayasa yapmaya yetkili olduğunu belirtti.
 
"Gökten İsa iniyor sandım"
 
Bir siyasinin, "Mahkemenin yükseği, alçağı, yücesi olur mu? Buralarda kendilerini gökte zannediyorlar" dediğini aktaran Karakullukcu, "Bunu bana sordular. 'Doğru söylemiş' dedim. Hakimin yükseği, alçağı yoktur. Olsa olsa aralarında tecrübe, kıdem farkı vardır" diye konuştu.
 
Danıştayda dava açılırken dilekçede "yüksek mahkeme" yazılmasını da eleştiren Karakullukcu, dilekçede böyle bir usul yaratıldığını belirtti.
 
Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan Salonu'nda yapılan kuruluş yıl dönümü töreninde "yükseklerden bir tıkırtı" duyduğunu anlatan Karakullukcu, "Eyvah Hazreti İsa gökten iniyor herhalde dedim. Başkanıma sordum, 'Onların tarzı öyle, burada oturuyorlar. Burası duruşma salonu' dedi. Biz de böyle bir uygulama yok. Gökte olanlar düşünsünsünler. Sayın Başkanım affına sığınıyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem