Kanserli hastalara umut olacak!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve ATİ Teknoloji Hücre Üretim Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Murat Ertürk, aşı tasarımı anlamında kanser kök hücrelerini kullanmak suretiyle, kansere karşı vücudun daha güçlü bir şekilde savunma

Kanserli hastalara umut olacak!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve ATİ Teknoloji Hücre Üretim Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Murat Ertürk, aşı tasarımı anlamında kanser kök hücrelerini kullanmak suretiyle, kansere karşı vücudun daha güçlü bir şekilde savunmasına imkan tanıyacak aşı tasırımı üzerinde çalıştıklarını ve bunda da başarılı olduklarını söyledi.  Yapılan çalışmanın kanserli hastalara ilaç geliştirme olduğunu belirten Ertürk, "ATİ Teknoloji Hücresel Ürünler Üretim Merkezi, aynı zamanda kanser aşıları yapan ve dünyada diğer merkezlerde yapılan aşılara benzer aşılar yapan bir yerdir. Kanser dokusunun, büyük kitlenin, dokunun aslında oluşmasına sebep olan bazı ana hücreler vardır. Ana kanser kök hücreleri var. Biz onlara kanser kök hücresi diyoruz ki bu kanser kök hücreleri ameliyatla uzaklaştırılamayan, kemoterapiye dirençli, hatta ışın tedavisi alan hastalarda dahi bu kök hücreler öldürülemiyor. Dolayısıyla dünya, bu büyük tümör kitlesinin oluşmasına sebep olan ve az sayıdaki o dirençli kök hücrelerine karşı çare arama peşinde. Yapılan işlerden bir tanesi kök hücreleri öldürecek ilaç geliştirmek, bu ilaç sanayinin işi. Biz ise aşı tasarımı anlamında bu kanser kök hücrelerini kullanmak suretiyle kansere karşı vücudumuzun daha güçlü bir şekilde savunmasına imkan tanıyacak aşı tasarımı üzerinde çalışıyoruz. Bunu da dünyada yapılan çalışmalarda gösterildi ki vücudumuzda çıkan kanserli dokuların içersindeki kök hücreleri laboratuarda üretebilirsiniz, çoğaltabilirsiniz. Üreme şekilleri biraz farklıdırlar. Bizde daha yeni farklı bir üretim teknoloji yapmak suretiyle kanserli bir dokuyu alıp bu kanserli doku içersinde bu dokunun büyümesine sebep olan kanser kök hücrelerinin üretimini yaptık. Bu yeni üretim teknolojisiyle, meme, rahim, akciğer kanserinde, beyin tümörlerinden alınacak dokulardaki kök hücreleri de rahatlıkla üretebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Ertürk çalışmalarının deneysel olduğuna dikkat çekerek, "Bu deneysel bir çalışmadır. Altını çizerek söylüyorum, bu bir deneysel bir çalışmadır, Buradan kastımız da şudur. Bu tümörlerden, bu kanser dokularından, kansere sebep olan ana kök hücreleri laboratuar ortamında bolca üretebilirsek, şu an geliştirdiğimiz yöntemle bunu yapabildik. Dünya da bunu yapıyor. Onlar da farklı yöntemler kullanıyor. Bu hücreleri kullanmak suretiyle biz farklı aşı tasarımları yapabiliriz. Dolayısıyla bu büyük tümör kitlesini öldürmeye yönelik değil de o tümör kitlesinin oluşmasına sebep olan ana hücreye hedef alacağız. Amaç bu olacak. Bunun içinde bu kök hücreleri laboratuar ortamında üretmek gerekiyor. Burada yapılan iş aslında bu. Bu kök hücrelerini kullanmak suretiyle biz kısmet olursa doktorlarla, medikal onkologlarla işbirliği içersinde çeşitli üniversitelerle birlikte bir grup hasta üzerinde bu kolon kanseri de olabilir, meme kanseri hastalar üzerinde bu aşı tasarımı projesini hazırlayıp Sağlık Bakanlığı'ndan onayına sunacağız. Bir kaç üniversiteyle birlikte bir araştırma projesi hazırlayıp organ tümörlerinde kanser kök hücre aşısının denemesiyle ilgili olarak bir proje hazırlayacağız. Bu projeyi etik kurulu onaylarına sunup Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldıktan sonra önümüzdeki yıl itibariyle böyle bir deneysel, bu aşının yararının en azından zararsız olduğunun ortaya koyulabilecek çalışmaların yapabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler