Kandil'in en ucuna girelim!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), iki gün boyunca bomba yağdırdığı Kandil Harekâtı'nın hazırlıklarına 10 gün önce başlandığı ortaya çıktı.Sınır ötesi harekât, ilk olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilgili bakanlar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Ö

Kandil'in en ucuna girelim!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), iki gün boyunca bomba yağdırdığı Kandil Harekâtı'nın hazırlıklarına 10 gün önce başlandığı ortaya çıktı.

Sınır ötesi harekât, ilk olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilgili bakanlar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile askeri yetkililerin de katıldığı 4 Ağustos'taki Güvenlik Zirvesi'nde gündeme geldi.

Org. Özel ile kuvvet komutanları, Başbakan Erdoğan'a 16 Ağustos'ta 45 dakika süren bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Harekât kararının bu ziyarette kesinleştiği belirtildi.

Erdoğan'ın Çukurca saldırısından önce görüştüğü Genelkurmay Başkanı Org. Özel'e sınır ötesi operasyon için "Hazırlığımızı tamamlayalım, en uca kadar girelim" dediği öğrenildi. Erdoğan'ın bu talimatı üzerine Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı hava unsurları "acil kod" durumuna geçti.

Operasyona katılacak tüm uçakların bakımları yapıldı, pilotlar sürekli olarak bölgeden gelen istihbarat görüntüleri üzerinde eğitim aldı. Sivillerin zarar görmemesi için de harita üzerinde çalışma yapıldı. Operasyonun ramazan ayından sonra yapılması planlanıyordu.

Ancak, 8 asker ile 1 köy korucusunun şehit edildiği Çukurca saldırısı bardağı taşıran son damla oldu. Harekât için zaten hazır olan jetler Kandil'e uçuruldu. TSK'nın en son sınır ötesi hava harekâtı operasyonu 20 Mayıs 2010'da yapılmıştı.

2 GÜNDE 342 HEDEF

Genelkurmay Başkanlığı önceki gece düzenlenen ikinci harekât sonrası yaptığı açıklamada da uçakların 28, topçu birliklerinin ise 96 hedefi daha vurduğunu açıkladı. Böylece ilk günkü 228 nokta hedefle birlikte toplam 342 hedef etkisiz hale getirilmiş oldu.

Genelkurmay dün yaptığı açıklamada, "Terörle mücadele kapsamında icra edilen faaliyetlere, askeri ihtiyaçların gereklerine göre yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla devam edilecektir" mesajını verdi. Operasyonun başlaması ile birlikte ABD'nin de anlık istihbarat paylaşımında bulunduğu belirtildi.

PKK kamplarını hedef alan operasyonda, F-16'larla birlikte obüsler de Kuzey Irak'ı vurdu. Özel birliklerin de sınırı geçip karadan teröristleri takip ettiği operasyon 3 gün boyunca devam etti.

Sınır boyunca Tekeli ve Derecik'te konuşlu taburlardan menzili 40 kilometre olan 155'lik "Fırtına" obüsleriyle Zap, Avaşin- Basyan ve Hakurk bölgelerindeki hedeflere topçu ateşi yapıldı.

Önceki gece bölgede dolunayın olması da pilotların görüşünü kolaylaştırdı. 20:00-23:00 arasında yapılan operasyonda güdüm kitli 2 bin librelik MK 83/84 bombalar hedefleri yerle bir etti.

Genelkurmay, harekâtın görüntülerini de dağıttı. Görüntülerde insansız hava aracı Heron'larla Hakurk ve Kandil'de tespit edilen hedeflerin bombalandığı görülüyor

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler