Kadınlara doğum izni artırılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 10 yıl içinde kadın istihdamını yüzde 30.7'den yüzde 38'ler seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Devlet Personel Başkanlığı'nca Abant'ta düzenlenen 'Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerile

Kadınlara doğum izni artırılacak


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 10 yıl içinde kadın istihdamını yüzde 30.7'den yüzde 38'ler seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Devlet Personel Başkanlığı'nca Abant'ta düzenlenen 'Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayı'na katılan Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye 'de henüz kadın istihdamının ve kadınların iş gücüne katılımının istenilen düzeyde olmadığını vurguladı. "Kadınlarla ilgili atılacak adımların istihdama ve iş gücüne katılımını engellemeyecek şekilde olması gerekir" diyen Çelik, şunları bildirdi:
KADIN DOĞUM İZNİ 6 AYA ÇIKARILACAK

"Bildiğiniz gibi doğum izinleri doğum öncesi ve sonrası 2 'şer aydı. Şimdi talep 3 ay doğum öncesi, 3 ay doğum sonrası şeklinde. Bununla ilgili bakanlıklarla değerlendirmelerde bulunuyoruz ama tekrar ediyorum, bu kadın istihdamına olumsuz yansımamalı. Eğer olumsuz yansıyacaksa kadınlarında bu izin süre artışını düşünmemesi gerekir ama eğer olumlu yansıması olacaksa, bizler de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

İş güvencesinin verimlilikle birlikte ele alınması gerektiğini belirten Bakan Çelik, "İş güvencesi tabi ki kamu çalışanları için önemli. Verimlilik içeriyorsa, iş güvencesinin anlamı vardır. Verimliliği göremiyorsanız buna karşı önlem alınmalıdır. İş güvenliğini verimlilikle birlikte ele alınmalı, masada tartışılmalıdır" dedi.
"657 ARTIK YAMA KALDIRMIYOR"

Bakan Faruk Çelik her yerinden su almaya başlayan 657 Sayılı Devlet memurları Kanunu'nun Türkiye 'nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirterek, "Bu yasa artık yama kaldırmayacak kadar yıprandı. Çalışanın emeğinin tam karşılığını veren, kamu hizmetinde verimliliği esas alan, Türkiye 'nin dinamizmine ayak uyandıran sistemi hayata geçirmemiz lazım. Koltuğundan güç alan değil, koltuğuna güç katan personeli hayata geçirmemiz lazım" dedi. Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu yasa artık yama kaldırmayacak kadar yıprandı. Her kurumun mevzuatında yavru 657 'ciklerin başladığı bir süreçle karşı karşıyayız. Kamuda memur, sözleşmeli personel, geçici personel, işçi, geçici işçi gibi değişik ad ve statülerde personellerin istihdam edildiğini biliyoruz. Ücret unsurları bile sayılamayacak unsura ulaştı. Türkiye 'nin gelecek 50 yılına damga vuracak personel sistemini sosyal taraflarla diyalog çerçevesinde hayata geçireceğiz."
KAMU-SEN: ÜCRET SİSTEMİ KARMAŞIKLAŞTI

Çalıştayda konuşan Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Kamuda ücret sistemi karmaşık bir hal almış, kamu görevlileri mali haklarını dahi bilemez hale gelmiştir. Atama, sicil, yer değiştirme, terfi gibi bir çok konuda ise ciddi sorunlar baş göstermiştir" dedi. Koncuk, kamudaki terfi ve atamaların idarecinin keyfine göre yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu."Kamuya 400 bine yakın sözleşmeli eleman alınmıştır. Kamudaki taşeron şirketlerde çalışan eleman sayısı 20 binden 500 bine dayanmıştır. Çağrı usulüne göre kısmi zamanlı, geçici, esnek istihdam modelleri dayatılmakta, kayıt dışı istihdam hızla artmaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem