Kaçırılan otobüste son durum!

İZMİT- Karamürsel arasında sefer yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait 'Kartepe' adlı deniz otobüsü içindeki 4 mürettebat ve 17 yolcuyla birlikte bu akşam PKK'lı olduğunu söyleyen silahlı kişi ya da kişiler tarafından bomba tehdidiyle kaçırıldı.'Kart

Kaçırılan otobüste son durum!

İZMİT- Karamürsel arasında sefer yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait 'Kartepe' adlı deniz otobüsü içindeki 4 mürettebat ve 17 yolcuyla birlikte bu akşam PKK'lı olduğunu söyleyen silahlı kişi ya da kişiler tarafından bomba tehdidiyle kaçırıldı.

'Kartepe' adı deniz otobüsü saat 17.45'te İzmit İskelesi'nden ayrıldıktan bir süre sonra henüz kimliği belirlenemeyen silahlı bir kişi kaptan köşküne çıktı. Kaptanı silahlı tehdit eden ve "5 kişiyiz üzerimizde bomba var" diyerek gemiyi ele geçiren eylemci, rotayı Yalova yönüne çevirmesini istedi.

DENİZDE TAKİP BAŞLADI
Olayı gören kaptan yardımcısı yetkilileri arayıp deniz otobüsünün silahlı kişi tarafından kaçırıldığını söyledi. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi alarma geçerken, denizde takip başladı.

Kocaeli'den bu akşam saatlerinde kaçırılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kartepe isimli deniz otobüsünün Yalova'ya yönlenmesi üzerine Yalova Polisi hareketli saatler yaşadı. Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Şubesi bünyesindeki "Polis-1 Yalova" adındaki özel bot ve zodyaklara binen yaklaşık 25 polis, çelik yeleklerini giyip silahlarını alarak feribotu kontrol altında tutmak üzere denize açıldı.Yalova polisi, deniz otobüsünün kaçırılmasından sonra sahildeki resmi ve sivil ekip sayısınıda artırdı.

VALİ ERCAN TOPACA: ÜZERİNDE BOMBA VEYA PATLAYICI MADDE YOK"
Kocaeli Valisi Ercan Topaca gemiyi kaçıran kişinin üzerinde herhangi bir bomba ve patlayıcı madde olmadığını söyleyerek, "Şu anda bizim de çok bilgimiz yok. Gemi seyir halinde devam ediyor. Ayrıntılı bilgi ilerleyen saatlerde gelirse açıklayacağız. Gemi şuan itibariyle İstanbul açıklarında devam ediyor. Basit bir olay da olabilir. İçerdeki kişi bir kişi. İleriki saatlerde ektstra bilgi gelirse sizinle paylaşacağım. Bir kişi bu eylemi yapan. Kişiyle herhangi bir irtibatımız yok ve talebi yok. Üzerinde herhangi bir bomba patlayıcı madde yok." dedi.

BAKAN YILDIRIM'DAN İLK AÇIKLAMA
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Kartepe” adlı deniz otobüsünü kaçıranların 4-5 kişi olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Deniz otobüsünü kaçıranların herhangi bir talebinin henüz söz konusu olmadığını ifade eden Yıldırım, “Bu terör örgütünün bir kanadı olduğunu söylüyor, HPG diye... Şu anda somut herhangi bir talep yok” dedi.

 

 

Gemiden sınırlı bilgi alınabildiğini dile getiren Yıldırım, “Teröristlerin bir tanesi kaptanın yanı başında duruyor ve üzerinde patlayıcı bulunduğunu söylüyor” diye konuştu.Yıldırım, kaptanla sınırlı bir şekilde görüşüldüğüne işaret ederek, mürettebatın, yolcuların ve geminin emniyeti için azami özen gösterildiğini vurguladı.
Yolcu otobüsünün Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı gemiler tarafından yakından takip edildiğini ifade eden Yıldırım, teröristlerle temas kurulmadığını bildirdi.
Bakanlıkta kriz masası oluşturduklarını belirten Yıldırım, gelişmelerin an be an takip edildiğini ifade etti.

100-120 MİL DAHA GİDEBİLECEK
Yıldırım, deniz otobüsünün Marmara Denizi'nde zig-zag yaparak hareket halinde olduğunu, yolcuların sağlık durumuna ilişkin herhangi olumsuz bir bilgi olmadığını söyledi.Yıldırım "deniz otobüsünün şuan itibariyle tam yol ile 100-120 mil daha gidebilecek yakıtı olduğu tahmin ediliyor. Bu da kabaca 4500-5000 litre yakıt olduğu anlamına geliyor" dedi.

DONANMA DA ALARMDA
’Kartepe’ adlı deniz otobüsü, kontrollü bir şekilde İzmit Körfezi’nden çıkış yapıp Marmara Denizi açıklarında Adalar yakınlarında dolaşırken, Donanma Komutanlığı’nın da bulunduğu Gölcük Deniz Üssü’nde alarma geçildi.

MÜDAHALE SON SEÇENEK
İçinde SAS komandolarının bulunduğu 3 Sahil Güvenlik botu hemen açılıp gemiyi takibe aldı. Donanma Komutanlığı’nın güvenlik sahası boyunca Sahil Güvenlik ve hücumbotlar önlem aldı. Bir askeri helikopter de havadan takip başlatırken, askeri müdahalenin son seçenek olarak düşünüldüğü kaydedildi.

Ayrıca körfez boyunca sıralanan başta TÜPRAŞ olmak üzere parlayıcı ve patlayıcı depolama tesisi bulunan kuruluşlarda da alarma geçildi.

’Kartepe’ deniz otobüsünün kaptanı ile kurulan telefon temasının ardından açıklama yapan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, ilk anda sayıları 5 olarak bildirilen gemiyi kaçıranlarının sayısının 1 kişi, personel sayısının 5, yolcu sayısının ile 17 olduğunu söyledi. Ancak bu bilgileri, kaptana gemiyi kaçıran kişi veya kişilerin söylettiği, ayrıntılı konuşamadığı da öğrenildi.

 

 


MÜRETTEBATIN İSİMLERİ BELİRLENDİ
Gemi Kaptanı’nın Cumhur Tuncer, gemi mühendisinin Hüseyin Karaaslan olduğu, gemide Egemen Erdoğan ve Mehmet Göktaş’ın da personel olarak görev yaptığı bildirildi.

BAZI YOLCULARIN İSİMLERİ TESPİT EDİLDİ
Bu arada Deniz otobüsünde, personelin dışında yolcu olarak bulunanlardan tesbit edilenlerin adları şöyle: Ceyhun Tezer, Uğur Sandıkcı, Gursoy Kibar, Birol Dere, Sinan Aslan

YAKINLARI ENDİŞELİ
Bu arada yakınları deniz otobüsünde olan vatandaşlar da Gölcük ve Karamürel ilçelerindeki iskelelere giderek bilgi almaya çalıştı. Karamürsel iskelesinde de sağlık ekipleri, olası gelişmelere karşı önlem aldı.

İMRALI’DA DA ÖNLEM
Kaçırılan ’Kartepe’ deniz otobüsünün bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı’ya gitme ihtimaline karşı adada da geniş güvenlik önlemleri alındı. 5 mil yanaşma yasağı bulunan ve alarma geçirilen İmralı Adası çevresinde hücum botların hazır bir şekilde beklediği öğrenildi.

Gelişmelerin yakından takip edildiği İmralı Adası’nda, aralarında SAS komandolarının da bulunduğu yaklaşık bin asker görev yapıyor. İmralı Adası’nda cezaevi ve hizmet binalarının bulunduğu alan elektronik tel örgülerle çevriliı.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Gemide çoğu mesaiden çıkan 20 kadar yolcu bulunuyordu. Mürettebatla birlikte 23- 24 kişi bulunuyordu. HPG (PKK'nın silahlı kanadı) üyesi olduğunu, söylemiş. Daha sonra yeni isteklerde bulunabileceğini söylemiş. Kaptan yardımcısı ise silahlı bir kişi gördüklerini anlattı" dedi.

"4 MÜRETTEBAT İLE 17 YOLCU VARDI"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, “Kaçırılan deniz otobüsünde 4 mürettebat ile 17 yolcu var” dedi.Deniz otobüsünün şu anda İstanbul sınırlarında olduğunu dile getiren Büyükakın, “Kaçırılan deniz otobüsünde 4 mürettebat ile 17 yolcu var. Şu anda tehlike arz edecek bir durum yok. Geminin nereye gittiği de belli değil” diye konuştu.
Gemi Kaptanı'nın Cumhur Tuncer, Gemi Mühendisinin Hüseyin Karaaslan olduğu, gemide Egemen Erdoğan ve Mehmet Göktaş'ın da personel olarak görev yaptığı bildirildi.

İDO SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait ’Kartepe’ adlı deniz otobüsünün İzmit- Karamürsel arasında sefer yaparken kaçırılmasının ardından valilik kararı ile Pendik- Yalova arası arabalı vapur seferleri güvenlik nedeniyle iptal edildi.

İskeledeki elektronik tabelalardan seferlerin iptal edildiği bilgisi geçilirken, iptal anoslarla da vatandaşlara duyuruldu. Yalova’ya gitmek için iskeleye gelen vatandaşlar da geri dönmek zorunda kaldı. Bir vatandaş, "Gemi kaçırıldığı için seferler iptal olmuş, evime geri dönüyorum" dedi.

Seferlerin iptal edilmesinin ardından iskeledeki görevliler önce giriş kapılarını, ardından da iskelenin ışıklarını kapattı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem