Kaçak boya üretenlere 14 Bin Liralık ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre denetimlerine İstanbul’daki boya fabrikaları da takıldı. Boya kutularında Avrupa Birliği uygunluk kriterleri olan “G” işareti bulunmayan firmalara 3 bin ile 7 bin lira, hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklı

Kaçak boya üretenlere 14 Bin Liralık ceza
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre denetimlerine İstanbul’daki boya fabrikaları da takıldı. Boya kutularında Avrupa Birliği uygunluk kriterleri olan “G” işareti bulunmayan firmalara 3 bin ile 7 bin lira, hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara ise 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulanacak.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Malzemeleri Yönetmelikleri kapsamında “Güvenli Ürün” kriterlerine uymayan firmaları tespit etme amacı ile denetimlerine başladı. İstanbul Tuzla Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi’nde başlatılan denetimlerde, AB standartlarına uygunlukları incelenen boya fabrikalarının su bazlı iç mekân boyaları, organik çözücülü son kat boyaları, dış cephe boyaları ve astar boyaları laboratuvar kontrollerinden geçiriliyor.
 
Bahar ve yaz dönemi ile artan boya kullanımı çerçevesinde insan sağlığına ve çevreye zarar veren ürünleri denetlemeye başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denetim yapılan fabrikalardan alınan numunelerde hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulayacak. Ürünlerin ambalajlarında G işareti bulunmayan firmalara ise 3 bin ile 7 bin 300 lira arasında para cezası kesilecek.
 
Kaçak boyalar astım yapıyor
 
Boya sektöründe kullanılan yapı kimyasallarının kontrol edilmemesi, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kaçak boyalar hem istenilen verimi sağlamıyor hem de insanların astım, nörolojik ve bronşit gibi birçok hastalığa yakalanmasına neden oluyor.
 
Denetimler yaz boyunca devam edecek
 
Yapı malzemeleri bakımından Türkiye’de 1000’in üzerinde ürün çeşitliliği bulunuyor. Bunların yaklaşık 400’ü CE, geriye kalan 600’ü ise G işareti taşıyor. Bu ürünlerin işaretlenme kriterleri sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki almış onaylı ve lisanslı kuruluşlar tarafından gerçekleştiriliyor.
 
Bakanlık, yaz mevsimi ile hareketlenen boya sektöründeki denetimlerine devam edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler