Kabe'de facia: 107 ölü

Kabe’de birkaç gündür devam eden şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Mescid-i Haram’daki genişletme çalışmaları sırasında 50-55 metre uzunluğundaki vinç hacı adaylarının üzerine devrildi.    Kazada 107 kişi hayatını kaybederken, 238 kişi ise yaşanan facia

Kabe'de facia: 107 ölü

Kabe’de birkaç gündür devam eden şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Mescid-i Haram’daki genişletme çalışmaları sırasında 50-55 metre uzunluğundaki vinç hacı adaylarının üzerine devrildi. 

 
Kazada 107 kişi hayatını kaybederken, 238 kişi ise yaşanan faciada yaralandı. 
 
Mekke'deki Diyanet yetkililerinden alınan bilgilere göre Kabe'deki vinç kazasında Trabzonlu Erol Karaağaçlı hayatını kaybederken Feride Karaağaçlı ise yaralandı. Mekke’de yaşanan vinç kazasında 19 Türk yaralandı. Yaralılar Mekke’deki Diyanet Hastanesi’ne getirildi ve durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
 
 
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ'DEN AÇIKLAMA
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bizim  hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.  Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, herhangi bir hayati tehlikesi yok  Allah'a hamdolsun. Her birisi kısa sürede, küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek  konumdalar ancak 6 hacı adayımız Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı  şekilde onların da her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi  bir hayati tehlikesi yok" dedi. 
 
Görmez, Mekke'de yaşanan vinç kazasına ilişkin Diyanet İşleri  Başkanlığında gazetecilere açıklama yaptı. 
 
Mekke'de son yılların en büyük çöl fırtınasının yaşandığını belirten  Görmez, "Devrilen bir vinç neticesinde pek çok hacı, dünyadan hac ibadetini  yapmayan giden hacılar hayatını kaybetti. Hacı adaylarımız da aynı şekilde  yaralandı. Suudi Arabistan makamlarının bize verdiği bilgiye göre, 87 hacı  dünyadan hayatını kaybetti, Hakkın rahmetine kavuştu. Ben öncelikle vefat  edenlere, Allah'tan rahmet yaralılara da Rabbimizden şifa diliyorum" diye  konuştu. 
 
Türkiye'den 65 bin vatandaşın hac ibadetini yapmak için Suudi  Arabistan'da bulunduğunu ifade eden Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın bütün  telefonları kilitlendi. Merak içerisinde bizlerden haber bekliyorlar. Biz de  Suudi Arabistan'da bulunan sağlık ekibimizle ve bütün ekibimizle iletişim içinde  olduk" ifadelerini kullandı. 
 
Görmez, şöyle devam etti: 
"Bizim hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş  bulunuyoruz. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, hayati tehlikesi yok  Allah'a hamdolsun. Her birisi kısa sürede, küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek  konumdalar ancak 6 hacı adayımız Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı  şekilde onların da her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi  bir hayati tehlikesi yok, yine aynı şekilde Allah'a hamdolsun ama bir takım  kırıkları var küçük de olsa yaraları var. Küçük de olsa bir takım operasyonları  söz konusu." 
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile olayın olduğu andan itibaren  iletişim halinde olduklarını ifade eden Görmez, şunları kaydetti: 
 
"Kendisi eğer Türkiye'ye hastanelere nakledilmesi gereken herhangi bir  hacı adayımız varsa uçak ambulansların hazırlanacağını ifade ettiler. Bunu  gerektirecek herhangi bir hasta nakli söz konusu değil. Yaralılarımızın  hiçbirisinin hayati tehlikesi yok. 19 yaralımızın hiçbirisinin herhangi  hayati  tehlikesi yok, sadece küçük operasyonlar geçiren hacı adaylarımız var. Bunların  her birisi belirlendi, her birisinin ailesine müftülerimiz, ilçe, il müftülerimiz  kendilerine haber veriyorlar. Ayrıca tabi 2 tane de vefatımız var, vefat eden  hacı adaylarımızın tesbiti yapılmış durumda ancak bu tespit görgü tanıklarına  dayanmaktadır. Bir tanesi bizatihi yanında bulunan bir arkadaşının ifadesi, bir  tanesini de bizatihi eşi tarafından ifade edildiği için şimdilik kayıtlarımızda  biz vefat ettiğini ifade ediyoruz. Fakat kesin neticeye kavuşturmadan bizatihi  vefat edip etmediğini resmen tespit etmeden onu şimdilik bildirmeyi doğru  bulmuyoruz." 
 
Görmez, Mekke'de Kabe etrafında uzun süredir devam eden inşaat  çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: 
 
"Artık hakikaten, bütün İslam dünyası olarak bu büyük ibadetin  vinçlerin gölgesinden kurtulması, kısa sürede artık bu inşaatın bitmesi en büyük  temennimiz. İnşallah en kısa zamanda bütün dünyadan giden hacı adaylarımız,  ibadetlerini en güzel bir şekilde yerine getirirler." 
 
HAYATINI KAYBEDEN VE YARALANAN HACI ADAYLARINI İSİMLERİ BELLİ OLDU
 
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri 19 yaralı Türk hacı adaylarının hayati tehlikesinin bulunmadığını bildirdi. Hayatını kaybedenler hakkında Suudi yetkililerden resmi bilgi gelmediğine dikkat çekilirken, olaya şahit olan Türk hacı adaylarının verdikleri bilgilere göre 2 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği kesinlik kazandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de feci kazada iki Türk hacı adayının hayatlarını kaybettiğini belirtti.
 
Hacı adaylarının arkadaşlarından alınan bilgiye göre hayatını kaybeden Türk hacı adaylarının isimleri ise İstanbul’dan Abdulkadir Gökmen ve Trabzon’dan Erol Karaağaçlı olarak bildirildi.
 
Alınan ilk bilgilere çoğunluğu ayakta tedavi gören yaralıların isimleri şöyle:
 
“Mehmet Ali Ünal, Nurettin Günaydın, İrfan Okullu, İsa Saral, Feride Karaağaçlı, Hasan Yoldaş, Cennet Kavas, Mehmet Türkmen, Safiye Yıldız, Habip Barlalı, Yusuf Emsal, Hüssam Vahid, Refiye Üret, Abdulah Üresin, Abdülgazi Savaş, Zeki Eldem, Mustafa Boz, Hasan Apaydın.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem