"İzahat borcumuz yok"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başbakan'ın siyonizmi "insanlık suçu" olarak tanımlayan ifadelerini geri almasını isteyen Amerikalı senatörleri eleştirdi. Davutoğlu, "izahat borcumuz yok" dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin antisemitizme karşı

"İzahat borcumuz yok"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başbakan'ın siyonizmi "insanlık suçu" olarak tanımlayan ifadelerini geri almasını isteyen Amerikalı senatörleri eleştirdi. Davutoğlu, "izahat borcumuz yok" dedi.

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin antisemitizme karşı olduğunu belirterek, "Ancak İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarına ve bu yayılmacı politikalara dayalı saldırgan tutumuna da her zaman en gür sesle karşı çıktık, çıkmaya devam ederiz. Bundan kimsenin tereddütü olmasın" dedi.


Davutoğlu ve Romanya Dışişleri Bakanı Titus Corlatean, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenlediler.

Bir basın mensubunun, ABD Kongresi'nden bazı üyelerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail ile ilgili sözleri konusunda bir mektup gönderdiğini belirterek, bu konuda hükümetin tepkisinin ne olacağını sorması üzerine Bakan Davutoğlu, bu konuda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ziyareti sırasında Türkiye'nin bakış açısını aktardığını söyledi.

Birçok yerden değişik tepkiler gelebileceğini ifade eden Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın geçmiş konuşmaları ve bahse konu konuşma da ele alındığında belki de dünyada antisemitizme dönük en net açıklamalarda bulunan liderlerden birinin Başbakan Erdoğan olduğundan kimsenin şüphe duymaması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu konularda bizim tutumumuz açıktır, antisemitizme karşıyız. Ancak İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarına ve bu yayılmacı politikalara dayalı saldırgan tutumuna da her zaman en gür sesle karşı çıktık, çıkmaya devam ederiz. Bundan kimsenin tereddütü olmasın. Türkiye bu anlamda hiç kimseye bir izahat borcu olmayan bir tarihi sicile sahiptir.

Bütün Avrupa'da gettolar, Holocaust yaşanırken, son 600 yıl içinde ülkemiz her tür Yahudi cemaati için bir sığınak olmuştur. Bundan sonra da insan hakları konusunda sıkıntı çeken her topluma kapımız açıktır. Kimse bu konuları istismar ederek Türkiye'nin bu bembeyaz siciline leke getirmeye çalışmamalıdır. Yine kimse bu tür yollarla İsrail'in son derece saldırgan tutumunu tecviz etmeye ve onu mazur göstermeye de gayret etmemelidir." Türkiye'nin tutumunun açık ve net olduğunu, her türlü ırkçılığa ve antisemitizme karşı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözüme dayalı olarak bütün devletlerin barış içinde bir arada yaşaması ilkesini savunduğunu kaydetti.

Bakan Davutoğlu, bu konulardaki açık tutumlarını her zeminde dile getirdiklerini ve dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Suriye eleştirisi Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avrupa Birliği'nin Suriye'ye silah ambargosunu da eleştirdi. "Uluslararası toplum, Suriye rejiminin savaş suçlarını durdurma konusunda irade sergilemeli" diyen Davutoğlu şunları söyledi; "kararlı tutum sergilenmezse ve her gün sivil halka saldırılar sürerse, 'silah ambargosu uyguluyoruz' dediğinizde bu inandırıcı olmaz"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler