İstihbarat'ın büyük başarısı

 MİT, PKK'nın oyununu anlık ve etkin istihbaratla önceden tespit ederek büyük darbe vurdu. PKK'nın Şırnak-Hakkâri hattında merkezi Şemdinli olmak üzere "kurtarılmış bölge" oluşturma hamlesini Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) boşa çıkarttı. Örgütün 250 kiş

İstihbarat'ın büyük başarısı

 

MİT, PKK'nın oyununu anlık ve etkin istihbaratla önceden tespit ederek büyük darbe vurdu.

 

PKK'nın Şırnak-Hakkâri hattında merkezi Şemdinli olmak üzere "kurtarılmış bölge" oluşturma hamlesini Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) boşa çıkarttı. Örgütün 250 kişilik gruplarla kırsalda güvenlik güçleriyle "büyük çatışma" ortamı yaratıp, aynı anda şehirlerde de halkla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirecek "sivil kalkışma" planına etkili operasyonlarla darbe vuruldu. MİT'in anlık ve etkin istihbaratı sonrasında örgütün bu planı başlamadan deşifre edildi. Takibe alınan teröristeler planı devreye sokmak istedikleri anda güvenlik güçlerinin hızlı ve etkili operasyonlarıyla geri püskürtüldü.

 

ÜÇ AŞAMALI PLAN

Edinilen bilgilere göre PKK "kurtarılmış bölge" oluşturma stratejisini yaklaşık bir yıl önce geliştirdi. Kış ayları plan, bahar ve yaz ayları harekete geçme dönemi olarak belirlendi. Örgütün Suriye kökenli yöneticisi Fehman Hüseyin'in koordine ettiği öne sürülen plan üç aşamada uygulanacaktı: "Sızma, sabotaj ve saldırı." Birinci aşamada; teröristler keşif yaparak sızma yapılacak yerleri belirledi. Özellikle Şemdinli Samanlı Üs Bölgesi, Şapatan ve Haruna yüksek bölgelerini belirledi. Ayrıca Şemdinli kırsalında Günyazı, Kayalar, Çatalca ve Altınsu sızma ve gizlenme bölgeleri olarak tespit edildi. Kırsala saldırıyı yapacak, şehre de halkı ayaklandıracak sivil giyimli teröristler yerleşecekti. İkinci aşamada kırsaldaki teröristler toplu bir şekilde saldırı düzenleyeceklerdi. Üçüncü aşamada ise büyük saldırıyla eş zamanlı halkın arasına sızan sivil giyimli teröristler askeri birliklere saldıracaktı. Ateşe karşılık verilmesiyle "halk vuruluyor" propagandasıyla sivil ayaklanmanın yolu açılacaktı. Böylece saldırıyla sokak çatışması görüntüleriyle Suriye'deki olaylar arasında benzerlik kurulacaktı.

 

GÜVENLİK ZİRVESİNDE KONUŞULDU

Operasyonlarla ilgili ilk detaylı bilgi Başbakan Erdoğan'a 25 Temmuz'da yapılan güvenlik zirvesinde verildi. Güvenlik zirvesinde örgütün bu tür bir planla 1992 konseptine dönmeye çalıştığı vurgulandı, hükümeti silahlı çözüme zorlamak istediği tespiti yapıldı. Toplantıda örgütün zor durumdaki Beşar Esad'a zaman kazandırmaya çalıştığı konuşuldu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem