İşte Kandil’deki vahşet

Terör örgütü PKK\KCK son dönemde polis, asker ve sivil vatandaşları hedef alarak onlara yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Bu eylemlerin sonucunda da onlarca kişi ya hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Bünyamin Demirkan’ın Star’daki haberine göre Ulu

İşte Kandil’deki vahşet



Terör örgütü PKK\KCK son dönemde polis, asker ve sivil vatandaşları hedef alarak onlara yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Bu eylemlerin sonucunda da onlarca kişi ya hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Bünyamin Demirkan’ın Star’daki haberine göre Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Merkezi (UTSAM) tarafından 1984-2011 yılları arasını kapsayan terör raporu örgütün, gerçek yüzünü açıkça ortaya koyuyor. Hazırlanan rapora göre; PKK\KCK bu yıllar arasında 300’ü çocuk olmak üzere 5 bin sivil vatandaşı katletti. PKK ile mücadelede 27 yılda toplam 5 bin 500 güvenlik personeli de şehit oldu.
4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu Antalya’da devam ediyor. Sempozyumun Cumartesi günkü gündemine, terör örgütünün uyuşturucu sevkıyatı ve bölgede yaptığı eylemler damga vurdu. UTSAM tarafından hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan raporda, PKK’nın katlettiği sivillerle ilgili veriler dikkat çekti. UTSAM’ın 1984-2011 yıllarını kapsayan raporu örgütün gerçek yüzünü açıkça ortaya koyuyor. Hazırlanan rapora göre PKK\KCK bu yıllar arasında 300’ü çocuk olmak üzere 5 bin sivil vatandaşı katletti.
EN ÇOK EYLEM YAPILAN KENTLER
Örgütün kurulduğu 1984 yılında 51 eylem yaptığına dikkat çekilirken bu tarihten itibaren şiddet ve sivil katliamlarının göreceli olarak arttığının altı çiziliyor. PKK, 1994 yılında yaklaşık 3 bin 500 eylem gerçekleştirirken, bu rakamın 2012 yılında da 2 bin 500 seviyesinde olduğu belirtildi. Rapora göre Diyarbakır, Tunceli, Şırnak, Hakkari, Mardin, Bingöl, Siirt ve İstanbul örgütün en fazla eylem yaptığı iller olarak sıralandı. En fazla şiddetin ve hayat kayıplarının yaşandığı yılın 1994 yılı olduğu vurgulanırken bu dönemde yaklaşık bin 900 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Tunceli, Hakkari ve Şırnak’ta ise örgütün bu dönemde en fazla şiddet eylemi gerçekleştirdiği şehirler olarak öne çıktı.
UTSAM’ın raporuna göre, PKK ile mücadelede 27 yılda toplam 5 bin 500 güvenlik personeli de şehit oldu. Raporda şiddet olaylarının artmasıyla birlikte ölen sivil vatandaşların ölümü ve şehit sayılarında da artışların olduğu aktarıldı. Hazırlanan verilerde terör örgütünün polisleri hedef alması da ayrıntılı olarak ele alınıyor. Bu kapsamda örgütün 1990 yılından sonra en fazla polisi 2011 yılında şehit ettiğine dikkat çekiliyor.
ÖĞRETMENLER HEDEFTE
Raporda bölgede görevli öğretmenlere de ayrıntılı yer verildi. En fazla öğretmen ölümlerinin yaşandığı iller Diyarbakır ve Mardin olarak sıralanırken bu bölgede 30 öğretmenin yaşamını yitirdiğinin altı çizildi.
Raporun devamında örgütün bölgedeki gençleri dağa çıkarıp onları çatışmalarda kullandıkları da dikkat çekiliyor. Bu dönemde örgütün söz konusu şehirlerden yaklaşık bin 400 genci dağa çıkarttığı kaydedilirken bu gençlerden yaklaşık 600’ünün güvenlik güçleri ile girdiği çatışmalarda öldürüldüğünün altı çiziliyor. Hazırlanan verilerde örgütün insan kaynağına da ayrıntılı olarak yer veriliyor. Buna göre örgüte katılım yaşının 10’a kadar düştüğünün altı çiziliyor.  Verilere göre örgütün dağ kadrosunun yüzde ikisini 11-12 yaş aralığında ki çocuklar oluştururken yüzde 9’unu ise 13-15 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. Örgüte katılımın en yoğun olduğu yaş aralığı olarak ise 16-18 gurupları gösteriliyor. Bu dönemde katılım yüzde 25 olarak belirtiliyor. Ancak 30 ve sonrası yaşlarda ise katılımın azaldığının altı çiziliyor. Örgüte katılımın en yoğun olduğu iller olarak ise Mardin, Şırnak, Tunceli, Hakkari ve Diyarbakır sıralanıyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem