İşte 2012 yılı terör bilançosu

 Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, 2012 yılında terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlar hakkında bilgi verdi, bilançoyu açıkladı.Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, ''2012 yılı iç

İşte 2012 yılı terör bilançosu

 Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, 2012 yılında terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlar hakkında bilgi verdi, bilançoyu açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, ''2012 yılı içerisinde terör örgütünün yanı sıra uzunca bir süredir suskunluk içerisinde olan bir kısım sol örgütleri de, sanki düğmelerine aynı anda basılmış gibi özellikle polise yönelik şiddet eylemlerini artırmıştır'' dedi.
 
2012'DE PEK ÇOK TERÖR OLAYINA MARUZ KALDIK
 
Çelik, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı tarafından Afyonkarahisar'da düzenlenen 2012 yılı Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yıllardır terörün en acısıyla mücadele ettiğini belirterek, 2012 yılı içerisinde çoğunluğu bölücü terör örgütü tarafından olmak üzere pek çok terör olayına maruz kalındığını kaydetti.
 
31 POLİS, 132 ASKER ŞEHİT OLDU, 8 BİN PKK'LI YAKALANDI
 
Terör saldırılarında 31 polis, 132 asker ve 16 geçici köy korucusunun şehit olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
''Bölücü terör örgütü tarafından 2011 yılı kayıp yılı olarak görüldü. Terör örgütü, 2012 yılına da final yılı söylemleriyle girdi. Bahar hamlesi ve çeşitli bahanelerle sokaklar hareketlendirilerek adeta bir isyan havası oluşturulmaya çalışılmış, alan hakimiyetini sağlama hedefi doğrultusunda büyük çaplı saldırılar gerçekleştirilerek belirli bölgelerin ele geçirilmesi planlanmış, şehir merkezlerinde de suikast, sabotaj, bombalama tarzı sansasyonel eylemlerin tırmandırılmasına gayret edilmiş ancak bölücü örgütün tüm planlamaları boşa çıkartılarak ülke genelinde güvenlik birimlerimizce yapılan operasyonlar neticesinde yaklaşık 8 bine yakın örgüt mensubu yakalanmış ve bunların birçoğuna yakını tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Tüm bu yapılan operasyonlar neticesinde yaklaşık 350 kilogram plastik olmak üzere toplam 4.5 ton patlayıcı ve patlayıcı madde kullanımında yararlanılan malzeme ele geçirilmiştir. İstihbarat birimlerimizce yürütülen koordineli çalışmalarla bilhassa şehir merkezlerinde gerçekleştirilmesi planlanan onlarca bombalı saldırıya engel olunmuştur.''
 
438 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ, 193 TERÖRİST TESLİM OLDU
 
Bölücü örgütün şehir merkezlerindeki etkisini bitirme noktasında
 
''Yapılan operasyonlar, bölücü örgütün şehir merkezlerinde etkisini neredeyse bitirme noktasına getirdi'' diyen Çelik, şunları söyledi:
 
''Terörist cenazelerinde ve değişik bahanelerle icat edilen günlerde yapılan kitlesel eylemlere katılımın çok alt seviyelere indi. Bunun üzerine bölücü terör örgütü her zaman olduğu gibi şiddet eylemlerini artırmak istemiş, kendince risksiz gördükleri, yol kesme, patlayıcı madde koyma, adam kaçırma gibi eylemlerle bölge halkının üzerinde baskı kurma gibi stratejilerini devam ettirmek istemişlerdir. Kırsal alanda da istihbarat birimlerimizin verdiği bilgiler doğrultusunda yapılan nokta operasyonlarla 438 terörist etkisiz hale getirilmiş, 193 terörist de teslim olmuştur.''
 
Çelik, önceki yıllara göre terör örgütüne katılımın çok gerilediğine değinerek, bölücü örgütün eleman temini için ailelere, çocukları kırsal alana göndermek üzere çeşitli baskılarda bulunmaya başladığını bildirdi.
 
42 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

 
Okullara yönelik saldırılar
 
Bölücü terör örgütünün önceki yıllarda olduğu gibi bölge halkına yönelik acımasız şiddet eylemlerinde bulunmaktan geri durmadığını vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
 
''Bu eylemlerde 42 sivil hayatını kaybetti. Kendisine eleman devşirebilmek amacıyla bölge halkının cahil kalmasını isteyen bölücü terör örgütü 2012 yılı içerisinde okullara yönelik şiddet içerikli eylemlerini yapmaktan geri durmamıştır. Bu yıl içerisinde okullara yönelik gerçekleştirilen terör saldırılarında geçen yıla göre yüzde 60 oranında ve öğretmenlerimize yönelik saldırılarda da yaklaşık yüzde 100 oranında artışlar kaydedilmiştir. Yine bölgenin kalkınmasını istemeyen örgüt tarafından şantiyelere saldırılar düzenlenmiş ve iş makineleri yakılarak iş sahipleri tehdit edilmiştir. Her fırsatta demokrasi ve insan haklarıyla ilgili söylemlerde bulunan terör örgütünün henüz oyun oynama çağında olan masum çocuklarımızın da kirli emellerine alet edildiğini görmekteyiz. Kırsal alanda yüzlerce çocuğun eline silah veren örgüt, şehirlerde de sokaklara oyun çağındaki çocukları çıkartmaktan geri durmamıştır.''
 
Çelik, 2012 yılı içerisinde terör örgütünün yanı sıra uzun süredir suskun olan bir kısım sol örgütlerinin de adeta düğmelerine aynı anda basılmış gibi özellikle polise yönelik şiddet eylemlerini artırdığına dikkati çekerek, ''Ancak İstanbul başta olmak üzere başka illerle koordineli yapılan operasyonlarla bu örgütlerin illegal alanda silahlı eylem tiplerinin de olduğu pek çok mensubu yakalanmıştır. Terör örgütlerinin eleman kazanımlarının engellenmesi ve terörle mücadelede halk desteğinin sağlanması ve gençlerimizin topluma kazandırılması amacıyla birimlerimizce çeşitli sosyal projeler, bilgilendirme ve önleme çalışmalarına bu yıl da ağırlık verilmiştir'' diye konuştu.

 
'TERÖR ÖRGÜTÜNDEN BİR İKİ ADIM ÖNDEYİZ''
 
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş ise Türkiye'de 30 yılı aşkın bir süredir terör sorunu olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin ekonomik kaynakları başta olmak üzere çok sayıda problemin kaynağının terör olduğunu söyledi.
Terörist faaliyetlerin hem bölücü hem sol hem de dini istismar eden bir yapılarının olduğunu savunan Baş, şunları belirtti:
''Yapısı bu şekilde çeşitlilik arz eden terör, çok az ülkede var. Bu durum bize, bu konuda hedef ülke olduğumuzu gösteriyor. İstatistikleri çok bilmiyorum ama aynı anda bu 3 terörün olduğu kaç ülke vardır, bilmiyorum. Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı'mız terörle mücadele kapsamında uyguladığı yeni yöntemlerle, yaptığı atılımlarla, çok daha etkin mücadele geliştirerek terörle mücadelede çok ciddi mesafe alınmasını sağlamıştır. Özellikle son bir kaç yılda yapılan iş ve işlemleri gördüğümüzde artık, terör örgütünden bir-iki adım önde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu bakımdan ekiplerimizi kutluyoruz. Kurumlar arası işbirliği kapsamında Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı ile yapılan çalışmalarla başarı katlanarak devam ediyor. Sınır aşan suçlar kapsamında olan terör suçlarıyla bir ülke tek başına mücadele edemez. Bu kapsamda diğer ülkelerle bilgi, tecrübe ve eğitim paylaşımı çok önem arz ediyor. Suçlarla etkin mücadele edebilmek ve uluslararası işbirliğini güçlendirmek amacıyla 67 ülkeyle 129 güvenlik işbirliği anlaşması imzalanmıştır.''
 
Dünyanın hızla değiştiğini ve geliştiğini kaydeden Baş, ''Bu gelişime ve değişime de terör örgütleri ayak uyduruyor. Onlar da teknolojiden, iletişim araçlarından faydalanıyor, dolayısıyla işlerimiz karmaşık hale geliyor ve zorlaşıyor. Bu bakımdan teknolojinin değişen, gelişen gücünü yakından takip edebilmek amacıyla personelimizin kendisini yenilemesi ve terör örgütüyle zamanın şartlarına göre mücadele etmesi büyük önem arz ediyor'' dedi.
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, toplantının Afyonkarahisar'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler