İşsizler bu habere sevinecek!

Bu yılın ilk çeyreğinde ihracatçıların yüzde 54'ü üretiminin, yüzde 56'sı ihracattının artığını belirtirken ikinci çeyrek için de beklentiler iyi olunca bu yıl için 200 bin yeni istihdam beklentisi açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Meh

İşsizler bu habere sevinecek!

Bu yılın ilk çeyreğinde ihracatçıların yüzde 54'ü üretiminin, yüzde 56'sı ihracattının artığını belirtirken ikinci çeyrek için de beklentiler iyi olunca bu yıl için 200 bin yeni istihdam beklentisi açıklandı.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Anketi sonuçlarına göre yıl sonuna kadar 200 bin kişilik istihdam artışı beklentileri bulunduğunu belirtti. Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, ankete 531 firmanın katıldığını, ilk çeyrekte üretimin arttığını söyleyenlerin oranının yüzde 54.2, ihracatının arttığını söyleyenlerin oranının yüzde 56.3, kapasite kullanım oranının arttığını söyleyenlerin oranının da yüzde 48.8 olduğunu söyledi.

 

Yılın ikinci çeyreğinde ise firmaların yüzde 47.7'sinin üretimin, yüzde 51.2'sinin ihracatın, yüzde 41.9'unun da kapasite kullanım oranının artacağını beklediğini ifade eden Büyükekşi, "Kötü beklenti yok. Mevcut trentlerin aynı şekilde devam edeceğini görüyoruz" dedi. Büyükekşi, ikinci çeyrekte ikinci 500 firmanın daha yüksek üretim ve ihracat artışı beklediklerini kaydetti.

 

İŞÇİ ARTIRAN % 49 ARTTI

Anket sonucuna göre firmalar ortalama 174 kişi istihdam ediyor. Büyükekşi "Firmaların yüzde 49'u ilk çeyrekte çalışan sayısında artış olduğunu söylüyor. Bu dönemde istihdam edilen ortalama yeni çalışan sayısının 19 olduğunu görüyoruz. 2011 yılı sonuna kadar istihdam edilmesi planlanan ortalama yeni çalışan sayısı ise 11" dedi.

 

İsyan ülkelerine ihracat olumsuz etkilendi

Büyükekşi, firmaların yüzde 30.9'unun ilk çeyrekte yeni pazarlara girdiklerini söylediğini kaydetti. Büyükekşi, "Hiçbir Kuzey Afrika ülkesi bu listede yok. İkinci çeyrekte ilk kez girilmesi planlanan bölgeleri sorduğumuzda ise ilk sırayı yüzde 67 ile AB ülkeleri alıyor" dedi.

 

Büyükekşi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gerginlik nedeniyle firmaların yüzde 63.6'sının bu ülkelere ihracatlarının azaldığı, yüzde 19.5'inin de müşteri kaybettikleri cevabını verdiklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler