Israr Edenler Olursa Kapatırız

Başbakan Erdoğan, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı basın toplantısında konuştu. İşte Başbakan'ın konuşmasının satır başları: Buna göre 15 yaş üstü nüfusta yüzde 31'den yüzde 27'ye gerilemiş görünüyor. To

Israr Edenler Olursa Kapatırız
Başbakan Erdoğan, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı basın toplantısında konuştu.
 
İşte Başbakan'ın konuşmasının satır başları:
 
Buna göre 15 yaş üstü nüfusta yüzde 31'den yüzde 27'ye gerilemiş görünüyor. Toplamda yüzde 13'luk bir azalmaya işaret ediyor. 2008 yılı ocak ayında çıkardığımız kanunun önemli bir payı var.
 
YÜZDE 82 VERGİYE RAĞMEN PARA KAZANIYORLAR
 
Asıl amaç tütün ürünleri tüketmediği halde sigaranın zararından korumaktır. Bu kanunun yürürlüğe girdiği günlerdeki tartışmayı hatırlıyorum. Birileri sigara yüzünden on binlerce insanın işsiz kalacağını iddia etmişti. Yüzde 82 vergi uygulaması yapıyoruz. Buna rağmen para kazanıyorlar, işlerine devam ediyorlar.
 
ÖNCE ÇOĞUNLUĞUN TALEBİ
 
Kapalı bölümlerde sigara alkol yasak dedik, buralar tıklım tıklım dolmaya başladı, çünkü huzurlu bir yer arıyor. Demek ki azınlığın çoğunluğa tahakkümü var aslında. Önce çoğunluğun talebinin yerine getirilmesi lazım. Azınlığın haklarını da korumak anayasal görevimizdir.
 
Kusura bakmayın derdimiz başkaysa anayasanın amir hükmüne uyuyorsa saygı duyman gerekir
 
"VATANDAŞIN SİGARA PAKETİNİ ALIYORUM"
 
Birey olarak ben Anadolu'da gittiğim yerlerde vatandaşın elinden sigara alıyorum. "Beni seviyor musun diyorum, seviyorum diyor. O zaman paketi ver" diyorum. Paketi elinden alıyorum. Üstüne de tarih ve isim yazıyoruz. Başbakanlık'ta biriktirdiğim sigara paketleri var. Beni seven vatandaşların, sevgilerini göstermeleri suretiyle sigara paketlerini alıyorum.
 
KANUNİ'NİN TORUNLARIYIZ
 
Biz Kanuni Sultan Süleyman'ın torunlarıyız: Kendini "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi" demiştir. Biz onun gibi, bir sağlıklı nefese devleti kurban edecek bir nesilden geliyoruz. İşin ekonomik ve sosyal boyutuna hiç girmiyorum. Gençlerin, annelerin ve babaların sigara yüzünden maruz kaldıkları tahribatı söylemiyorum. Sadece sağlık boyutu dahi, bizim sigara konusundaki hasasiyetimizi anlatmaya tek başına yeter.
 
Sigaranın aldığı can sayısı, silahlardan çıkan kurşunun aldığı can sayısından daha fazla. Terörle mücadele diyoruz. Asıl terörle mücadele budur.
 
"ISRAR EDENLER OLURSA KAPATIRIZ"
 
Biz yasayı çıkardık ama bakıyoruz birçok restoranda sigara içilmeye devam ediyor. Birçok restauranlarda bakıyorsunuz, hala bu işi devam ettirenler var. "Ben beş bin TL ise bunun cezası, öderim yoluma devam edim' diyor. Kusura bakma. Eğer sen "beş bin TL ile bunu öder, yoluma devam ederim' diyorsan, yeni bir kararla çok daha farklı uygulama alınır, bu kapatmaya kadar götürür ve anıda kapanır gider. İlla içmesi gereken varsa, zehir odası yaparsın, orada girer içerler. Uluslararası havalimanlarında da bu var. Orada sigara içer. Çünkü öbür taraftakilerin rahatsız olmaması lazım.
 
'BİZ ALKOLÜ MÜ YASAKLADIK?'
 
Biz alkolü mü yasakladık? Hayır biz bir tercih yeni bir çerçeve ortaya koyduk. Okullara yüz metre mesafede açık veya kapalı alkol satışı olmayacak. Camilere yüz metre mesafede alkol satışı olmayacak. Bundan böyle alkol satışı 22.00 ile 06.00 arasında yapılamayacak. Karayollarında benzin istasyonunda alkol satışı olmayacak. Aynı şekilde belli bir yaş altı olanlara alkol satışı yapılamayacak. Bir çerçeve çiziyoruz.
 
GÜNDEM OLUŞTURAMIYORSA BAŞBAKANLIKTA DURMASIN
 
Bir yasak filan kaldırma söz konusu değil. İfadelerimizden esinlenenler oluyor. Memnunum gündem oluşuyor. Bir Başbakan gündem oluşturamıyorsa bu görevde de kalmasın. Bizim için esas olan milletimizin tamamının menfaatidir. Birilerinin keyfi bozulacak diye milletimizin tamamının sağlığını koruyacak adımlardan geri durmayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler