İsrail'le ilişkiler resmen koptu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-İsrail diplomatik ilişkilerinin ikinci katip düzeyine indirileceğini söyledi.Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Türk-İsrail diplomatik ilişkilerinin ikinci katip düzeyine indirileceğini ve iki ülke arasındak

İsrail'le ilişkiler resmen koptu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-İsrail diplomatik ilişkilerinin ikinci katip düzeyine indirileceğini söyledi.

Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Türk-İsrail diplomatik ilişkilerinin ikinci katip düzeyine indirileceğini ve iki ülke arasındaki askeri anlaşmaların tümünün askıya alındığını kaydetti.

Ahmet Davutoğlu, ''Doğu Akdeniz'de en uzun kıyısı olan sahildar devlet olarak Türkiye'nin seyrüsefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacağını'' belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı tanımamaktadır. Ablukanın Uluslararası Adalet Divanı'nda incelenmesini sağlayacaktır" dedi.

Davutoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

İsrail'in bu saldırısı ulusalararası sularda geçmiştir. İsrail'in katlettiği şahıslar sivillerdir ve Gazze'deki masum insanlara yardım götürmektedir.

BM'ye göre askeri güç kullanımı çok güç şartlarda belirlenmiştir. Savaşta bile sivillere zarar vermek meşru değildir. İsrail, savaşta değil barş döneminde sivilleri katletmiştir.

Savaşın meşru olduğu hallerde dahi masum sivillerin ödürülmesi insanlık suçu olarak görülmüştür. İsrail ise savaş değil barış zamanında sivilleri katletmiştir. Üstelik bunu uluslararası sularda gerçekleştirmiştir. İsrail'in işlediği suç basit bir suç değildir.

Hiç bir devlet hukukun üstünde değildir. İsrail hesap vermelidir.

Türkiye olarak, işlenen bu suçun cezasız kalmamasını talep etmiştik. BM Güvenlik Konseyi'ni aynı gün toplantıya çağırmış ve insanlığın Akdeniz'in sularında boğulduğunu söylemişti.

İsrail ile farklı zamanlarda 4 kere görüştük fakat kendi içlerinde mutabakat sağlayamadılar.

Dün basına sızdırılan rapor, İsrail askerlerinin ve diğer yetkililerinin işlediği suçları tespit etmektedir.

İsrail'in bir bedel ödemesinin vakti gelmiştir. Bu bedel de İsrail'in Türkiye dostluğundan mahrum bırakılmasıdır.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem