İsrail'den tepki çekecek karar

 İsrail, Türkiye ile ihtilaf konusu olan doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve çıkarma çalışmalarının korunması için bölgedeki askeri varlığını artırmaya hazırlanıyor.İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile Genelkurmay Başkanı Benny Gantz tarafından onaylanan

İsrail'den tepki çekecek karar

 

İsrail, Türkiye ile ihtilaf konusu olan doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve çıkarma çalışmalarının korunması için bölgedeki askeri varlığını artırmaya hazırlanıyor.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile Genelkurmay Başkanı Benny Gantz tarafından onaylanan plan kapsamında, donanmaya dört yeni savaş gemisi sağlanacak, daha fazla asker görevlendirilecek ve "şoval" adlı insansız hava araçları devriye faaliyetlerine katılacak.

 

Toplam 1 milyar dolarlık bir bütçe ayrılan plan, İsrail'in doğu Akdeniz'deki doğal gaz platformlarının "terörist saldırılardan" korunmasını hedefliyor.

 

GAZ PLATFORMLARI ULUSLARARASI SULARDA

 

Özel mülk olan bu platformların bazıları İsrail kıyılarından 360 kilometre açıkta bulunuyor.

 

İsrail bölgede beş adet savaş gemisiyle kısıtlı bir devriye görevi yürütürken, 2013 yılında bu platformların gaz pompalamaya başlamasıyla donanmanın da görevi artırılacak.

 

Donanma Amirali Ram Rotberg gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gaz rezervleri bulunduktan sonra ordu ve donanmaya koruma görevi verildi. Böyle bir bölgede hareket etmek için ordu ve donanma büyümeli" dedi.

 

TÜRKİYE İLE İHTİLAF

 

Doğu Akdeniz'de özellikle Kıbrıs Rum Kesimi açıklarında bulunan zengin doğal gaz yataklarının işletilmesi Türkiye ile gerilime yol açtı.

 

Türkiye'nin araştırma gemisi ve savaş gemileri yollamasıyla bölgede tansiyon bir anda yükselmişti.

 

İsrail ayrıca, Lübnan ile de bu konuda ihtilaf halinde, nitekim iki ülke arasında belirlenmiş bir kara suyu sınırı bulunmuyor.

 

İsrail'in Kıbrıs Rum Yönetimi ile askeri alanda da ilişkilerini artırması, Türkiye tarafından dikkatle izleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler