IŞİD internetten nasıl gönüllü topluyor?

IŞİD internet üzerinden genç Müslümanları nasıl radikalleştiriyor?IŞİD'e katılmak isteyenleri geri döndürdüğünü iddia eden İngiltere'den bir gencin deneyimi, bu soruya kısmen ışık tutabilecek nitelikte. Kardeşi ortadan kaybolduktan yaklaşık bir ay sonra,

IŞİD internetten nasıl gönüllü topluyor?

IŞİD internet üzerinden genç Müslümanları nasıl radikalleştiriyor?

IŞİD'e katılmak isteyenleri geri döndürdüğünü iddia eden İngiltere'den bir gencin deneyimi, bu soruya kısmen ışık tutabilecek nitelikte. Kardeşi ortadan kaybolduktan yaklaşık bir ay sonra, Sajid sahte Twitter hesabı açtı. Kardeşi Arshad ortadan kaybolmadan önce, radikalleşmeye veya Suriye'deki çatışmaya özel bir ilgi göstermiyordu.

Ama onun dizüstü bilgisayarının arama tarihi bir dizi IŞID'le ilgili içeriği gösterdi. Ardından, Arshad Suriye'den Sajid ile temasa geçti ve İngiltere'den diğer yüzlerce genç gibi IŞİD savaşçısı olmaya karar verdiğini bildirdi.

140822154608_propaganda_isis_en_internet_624x351_bbcmundo.jpg

Sajid'in merakı

16 yaşında, Londra'daki okuluna devam etmekte olan Sajid konu hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyordu. Bir televizyon programında gördüğü sahte Arapça adı kullanarak bir Twitter hesabı açtı, "IŞİD" ve "Suriye" başlıkları ile ilgili hesapları takip etmeye başladı. Hemen bir IŞİD destekçisi onu izlemeye başladı. Sajid oturumu kapatmadan önce aralarında kısa bir iletişim gerçekleşti.

150316191524_volunteers_624x351_n_nocredit.jpg

IŞİD'li takipçiler

Sajid iki saat sonra Twitter hesabına geri gittiğinde, yaklaşık 5.000 takipçisi olduğunu gördü. Birçok Twitter sohbeti sonunda, altı kişi ile yakınlaştı ve düzenli olarak mesajlaşmaya başladı. Bunların bazıları Suriye'de, diğerleri de Batı'da olan IŞİD destekçileriydi. Sajid'in kardeşinin eylemlerini reddetmesine rağmen verilen tepki "şaşırtıcı derecede destekleyici" idi.

IŞİD nasıl gönüllü topluyor?

IŞİD'in, sübyancılar veya bazı dolandırıcılar gibi, internet üzerinden savunmasız genç erkek ve kadınları hedef aldığı iddiası, Sajid'in tecrübesi ile çelişiyor. Açık ağlar ve özel mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla, Sajid sürekli propaganda akımına maruz kalmış. Sajid, "Videoları izlemeye başladım ve yüreğim katılaştı. Şiilerin Sünnilere karşı işlediği suçlar hakkında okuduktan sonra, Iraklı bir askerin infaz videosunu izlediğimi hatırlıyorum ve içimden geçen düşünce 'iyi oldu' şeklindeydi." diyor.

150626141819_isis_yemen_624x351_bbc_nocredit.jpg

Ama bu an Sajid için bir dönüm noktası da oldu. IŞİD'e sempati duymaya başladı. Böylece Sajid kardeşi gibi radikalleşmeye başladığını fark etti. Ama buna bir "dur" dedi. "Vicdanımı sorguladım; vardığım sonuç IŞİD'e tüm kalbimle destek vermediğim yönünde oldu. Videoları izlemeye son verdim."

Gönüllülere tavsiye

Anlık mesajlaşma uygulaması Kik aracılığıyla Suriye'de savaşan iki kişi sürekli Sajid'e güncel bilgiler aktarıyordu. Sonuç olarak Sajid bu konuda adeta bir otorite oldu. IŞİD destekçileri ona bölgeden haberler ve seyahat önerileri için başvurmaya başladı. "İçeriden biri" olarak algılandığını idrak edince, bir yandan başkalarının kardeşini takip etmesini engellemeye çalışırken, bir yandan da IŞİD yanlısı bir çizgi sergilemeye başladı.

150626142030_isis_khorasan_624x351_bbc_nocredit.jpg

Somali kökenli IŞİD gönüllüsü

Sajid İngiltere'de yaşayan Somali kökenli bir IŞİD sempatizanı ile yazışmalarını şöyle anlatıyor: "Bir kez Londra'da yaşayan Somalili bir kız bana mesajla Suriye'ye gitmeyi düşündüğünü söyledi. "Benim yanıtım 'Aptallık yapma? Gitme sakın' oldu. "Yanıtı 'Ne saçmalıyorsun? Casus falan mısın yoksa sen?' oldu. Bayağı korktum. Yazdıklarımızı IŞİD'e iletir diye korktum. Allahtan iki dakika sonra o mesajları sildi.

150626142152_isis_libya_624x351_bbc_nocredit.jpg

"Daha sonra da fikrini değiştirdi ve gitmeyeceğini söyledi."

Sajid "bir çok" kişiyi IŞİD'e katılmamaya ikna ettiğini söylüyor. Ama "sahte IŞİD destekçisi" olmaktan da bıkmış. Özellikle de, giderek daha fazla hesap IŞİD destekçisi oldukları gerekçesiyle Twitter tarafından askıya alındıktan sonra, o da kendi hesaplarını kapatmış.

150630093104_isis_624x351_getty_nocredit.jpg

Mesaj sahiplerinin sonu

Birkaç ay sonra, IŞİD savaşlarının faturası Sajid'in internette yakın temasta olduğu altı kişiye de çıkmış.  Üçünün Suriye veya Irak'ta öldüğünü söylüyor. İkisinden biri İngiltere, diğeri ABD'de terör suçları ile mahkemeye sevkedilmiş. Hayatta olan bir kişi ise özgür ve IŞİD'e destek vermekten vazgeçmiş.

150721171106_isis_islamists_624x351_isis_nocredit.jpg

Kardeşi Arshad ise hala Suriye'de ve IŞİD'i desteklemeye devam ediyor. Sajid onu da ikna etmeye çalışmış ama ne zaman bunu yapmaya kalksa Arshad onun hesabını engellemiş. Kardeşi ile teması tümüyle kaybetmekten korkan Sajid de artık bundan vazgeçmiş. Bu yazıdaki isimler, bireylerin güvenliğini korumak için değiştirilmiştir.

Kaynak : BBC Türkçe 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler