İşçiye kötü haber

Kamu işçisine verilecek zam için geçen yıl bütçeye 1,4 milyar lira ilave ödenek koyan hükümet, bu yılın zam ödeneğini 985 milyon lirayla sınırladı. Türk-İş ile hükümet arasında yaklaşık 200 bin kamu işçisi için başlayan toplu görüşmeler, 2013 bütçesindeki

İşçiye kötü haber
Kamu işçisine verilecek zam için geçen yıl bütçeye 1,4 milyar lira ilave ödenek koyan hükümet, bu yılın zam ödeneğini 985 milyon lirayla sınırladı.
 
Türk-İş ile hükümet arasında yaklaşık 200 bin kamu işçisi için başlayan toplu görüşmeler, 2013 bütçesindeki düşük zam ödeneği nedeniyle ciddi sıkıntıları beraberinde getirecek.
 
Türk-İş, kamuda çalışan işçilerin maaşına bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 10, ikinci 6 ay içinse geçmiş tüketici fiyatlarındaki artışın 2 puan üzerinde zam talep etmiş, hükümet ise bu talebe yüzde 4+3'lük teklifle karşılık vermişti. Hükümet, 2014 yılı içinse 6'şar aylık dönemde geçmiş enflasyonun 2 puan üzerinde zam talep eden Türk-İş'e, yüzde 3+3'lük teklifi sunmuştu.
 
İsteğin yarısı etmedi
 
Yılın ilk 6 ayında TÜFE yüzde 4 gerçekleştiği için Türk-İş'in ikinci 6 ay için istediği zam 2 puan ilaveyle yüzde 6'ya; bu yılın tamamı için de yüzde 16,6'ya ulaştı. Hükümetin 2013 için teklif ettiği zam ise kümülatif olarak yüzde 7,1'de kaldı. Bu teklif karşısında Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu masadan kalkarken Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Bütçe imkanları sınırlı" demişti.
 
2013 yılı bütçesinde, kamu işçi maaş ödemeleri için 5 milyar 961 milyon lira, sigorta primleri için de 1,1 milyar lira olmak üzere 7 milyar 62 milyon liralık ödenek bulunuyor. Geçen yılın bütçesinden kamu işçisine toplamda 6 milyar 77 milyon lira harcanmıştı. Dolayısıyla bu yılın bütçesine, zam ve sosyal ödemeler için 985 milyon liralık ilave ödenek konmuş oldu.
 
Yüzde 3+3'e bile yetmiyor
 
Geçen yıl ise bütçeye zam ve sosyal ödemeler için 1 miyar 43 milyon lira ilave ödenek konulmuş, bu ödenekle işçiye 2012'de yapılan yüzde 3+3 zam ile seyyanen verilen zamlar ve diğer sosyal ödemeler karşılanmıştı. Bu yılın bütçesine, geçen yıla göre 58 milyon lira daha az işçi ödeneği konması, yüzde 3+3'lük zammı bile zora sokuyor. Bakan Çelik'in işçiye vereceği yüzde 7,1'in üzerindeki her zam oranı bütçeye ek maliyet getirecek. Buna karşılık işçinin talebine uzak kalınması halindeyse yerel seçimler öncesinde yeni sosyal sorun riski ortaya çıkabilecek.
 
100 bin sözleşmeli için kadro olanağı
 
100 binin üzerinde sözleşmeliyi devlet memuru kadrosuna alan Torba Kanun Tasarısı, TBMM'de kabul edildi. 4/B'liler, mahalli idareler ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel kadroya alınacak. Kanunda kamuya açık şirketlerin yönetim kurulu uyuşmazlıklarında SPK'nın izleyeceği yolu belirleyen düzenleme de bulunuyor. Yine bu kanunla muhtarların ödenekleri 875 liraya, 55 yaşını doldurup görevden ayrılan köy korucularının alacağı en düşük aylık miktarı 653 liraya yükseltildi. Ehliyet yenilemede de 15 lira alınacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem