İşçi memur ayrımı kalmayacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, işçi-memur ayrımının ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, "Batı bunu büyük ölçüde halletti. Türkiye'nin de bunu halletmesine gereğine inanıyorum. Zira işçi memurun ne aldığına, memur da işçinin ne aldığına bakıyor. o

İşçi memur ayrımı kalmayacak!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, işçi-memur ayrımının ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, "Batı bunu büyük ölçüde halletti. Türkiye'nin de bunu halletmesine gereğine inanıyorum. Zira işçi memurun ne aldığına, memur da işçinin ne aldığına bakıyor. o zaman gelin oturalım bunu hep birlikte 'çalışanlar' başlığı altında toparlayalım" dedi. Kıdem tazminatı konusunda tarafların anlaşmasını isteyen Erdoğan, "Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Siz aranızda anlaşın, biz üzerimize düşeni anında yerine getirmeye hazırız" diye konuştu. Mevsimlik işçi konusunda taraf olmadıklarını belirten Erdoğan, "Diyoruz ki, bir işçi, bir gün dahi çalışsa o onun kıdem hesabına girmeli. Şimdi yeni hazırlık, inşallah hemen onun ödemesini getiriyor. Bir gün dahi çalışsa. Dolayısıyla bundan sonra 11 ay, 10 ay, 6 ay, mevsimlik yok. Kıdem sürekli çalışıyor" dedi.
 
 
Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca düzenlenen 10. Çalışma Meclisi Toplantısı'nda şu mesajları verdi:
 
YURTDIŞINDAN İDEOLOJİ TRANSFER ETMEYİZ
 
Çalışma hayatındaki barışı, huzuru, istikrarı, Türkiye'nin hem bugünü hem geleceği için hayati bir unsur görüyoruz. Bizim, kendi öz kültürümüz, kendi geleneklerimiz, tarihi tecrübemiz barış ve huzur içinde bir çalışma hayatı inşa etmek için çok zengin bir birikimi özellikle ihtiva ediyor. İşçi, işveren ilişkilerini inşa etmek için bizim yurtdışından ideolojiler transfer etmeye hiç ihtiyacımız yok. Elbette yeni gelişmeleri, anlayışları, çağımıza uygun hak ve imkanları kendi insanımıza kazandıracağız. Tabii ki dünyadaki tartışmaları çok yakından takip edecek, bunlardan kendimize dersler çıkaracağız. Ancak kendi tarihimiz, kültürümüzde özellikle de bizim Ahi teşkilatımızda olduğu gibi biz, işçi-işveren, patron-emekçi ayrımını bir kenara koyacak, yol arkadaşlığı kavramı üzerinden ilerlemenin mücadelesi içinde olacağız. Ne işverensiz ne de işçisiz böyle bir hayat mümkün değil.
 
YOL ARKADAŞLIĞI KADER ORTAKLIĞIDIR
 
Yol arkadaşları bir terazinin iki ayrı kefesinde bulunan iki ayrı taraf değildir. Yol arkadaşları; aynı yolda, aynı istikamette, yan yana yürüyen hem meşakkati hem faydayı paylaşan kader ortaklarıdır. Bu ikisinin iki ayrı taraf gibi terazinin iki ayrı kefesi gibi birbiriyle asla uyuşmayacak, uzlaşmaycak bir düşman gibi hareket etmesi çalışma hayatına ülkele, millete yarar sağlamaz ve sağlamamıştır. Adil bir devlete, hükümete düşen toplumun tüm kesimleriyle birlikte çalışana, çalıştırana, esnafa, girişimciye, sanayiciye, çiftçiye eşit mesafede durabilmektir.
 
İŞÇİ-MEMUR AYRIMI KALKMALI
 
Diyorum ki; 'acaba biz işçi-memur ayrımını ne zaman ortadan kaldıracağız'. Batı bunu büyük ölçüde halletti. Türkiye'nin de bunu halletmesine gereğine inanıyorum. Zira işçi memurun ne aldığına, memur da işçinin ne aldığına bakıyor. Emekli olmadan önce veya emekli olduktan sonra, o zaman gelin oturalım bunu hep birlikte 'çalışanlar' başlığı altında toparlayalım. Eğer bunu bu başlık altında toparlarsak bir defa bu iki yanlı, iki bakış ortadan kalkmış olacaktır. Arada da sendikalar olacak, ama nedir? İşçi-memur ayrımı olmayacak, sadece çalışanda hepsini toplamış olacağız.
 
İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIM
 
Ben, şahsen gençliğimden itibaren İstanbul Belediyesinde işçi olarak çalıştım, işçi olmanın ne olduğunu çok çok iyi biliyorum. Daha sonra özel sektörde de çalıştım, daha sonra işveren de oldum. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum dönemde bu sefer masanın diğer tarafından işveren sıfatıyla bulundum. İşçilerimizle, sendikalarımızla aynı masaya oturup toplu iş sözleşmeleri imzaladım. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı sıfatıyla da 76 milyonun tamamına, çalışan da çalıştırana da eşit mesafedeyim, sorumluluklarım, yetkilerim dahilinde adaleti tesis etmek için mükellefim. Bunun için ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız. İşçisinin hakkı teslim edilemeyen bir ülke, memurunun hakkı teslim edilmeyen bir ülke gelecek hedeflerine ulaşamaz. Kendisini güven içinde, hürriyet içinde hissetmeyen sanayiciyle, işverenle, esnafla, çifçiyle gelecek inşa edilemez.
 
1 MAYIS'I ÇÖZDÜK
 
1 Mayıs'ı bizden önceki iktidarlar niye çözmedi? 1 Mayıs'ı tatil ilan etmeye bugüne kadar hiçbir hükümet cesaret edemedi. Ama biz çalışanlarımızın taleplerine kulak verdik, şartları hazırladık ve 1 Mayıs'ı tatil ilan ettik. Buna rağmen bu hükümetin bu kararlılığı, bu attığı adım maalesef, bütün işçilerim, bütün memurlarım için söylemiyorum, belli bir kesim için iltifat görmüyor. Müsaade ederseniz bir gerçeği de söylemek zorundayım; marifet iltifata tabidir, iltifatı olmayan marifet zayidir. İnsanoğlu bunu da bekler.
 
KIDEM TAZMİNATINDA ANLAŞIN
 
Diyaloğu azaltmadan daha da artırarak mevcut sorunlarımızın hepsini de inşallah çözecek, çözüm yoluna koyacağız. Kıdem tazminatı konusunda söyleyeceğim son derece nettir. Ben diyorum ki aranızda anlaşın. Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Siz aranızda anlaşın, biz üzerimize düşeni anında yerine getirmeye hazırız. Biz bu konuda başından beri aranızda bir uzlaşma, anlaşma olmasını bekliyoruz.
 
MEVSİMLİK YOK, KIDEM ÇALIŞIYOR
 
Burada bir konuyu daha söyleyeceğiz, 11 ay, 10 ay mevsimlik işçi. Bunlara biz artık taraf değiliz, biz hakka tarafız. Diyoruz ki, bir işçi, bir gün dahi çalışsa o onun kıdem hesabına girmeli. Şimdi yeni hazırlık, inşallah hemen onun ödemesini getiriyor. Bir gün dahi çalışsa. Dolayısıyla bundan sonra 11 ay, 10 ay, 6 ay, mevsimlik yok. Kıdem sürekli çalışıyor. Alt işverenlik ve özel istihdam büroları konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzun süredir çalışıyor.
 
GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ
 
Ekim ayı içinde Bakanımız çözüm önerilerini önümüze getirecek ve biz de gerekli düzenlemeler için adımları atacağız. Türkiye'nin huzuru, iç barışı istikrarı hiç kuşkusuz her şeyden önce çalışma hayatının huzur, barış ve istikrarına bağlıdır. Bunu tesis etmek için ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız. Diyalog kanallarını hep açık tutacak, istişareyle konuşarak, anlaşarak, Türkiye'nin ve çalışma hayatımızın her meselesini çözecek, inşallah hep birlikte büyük hedeflere doğru yürüyeceğiz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem