İrlanda'da Osmanlı tartışması!

İrlanda'da 1845'teki kıtlık sırasında Osmanlı'nın bu bölgeye yardım edip etmediği tartışması yeniden alevlendi.İrlanda'ya 1845'teki kıtlık sırasında, Sultan Abdülmecit'in gönderdiği yardım tartışma konusu oldu.NEHİR KURUMUŞTU İDDİASIVatan'dan Yiğit Can Ka

İrlanda'da Osmanlı tartışması!

İrlanda'da 1845'teki kıtlık sırasında Osmanlı'nın bu bölgeye yardım edip etmediği tartışması yeniden alevlendi.

İrlanda'ya 1845'teki kıtlık sırasında, Sultan Abdülmecit'in gönderdiği yardım tartışma konusu oldu.

NEHİR KURUMUŞTU İDDİASI

Vatan'dan Yiğit Can Kaytmaz'ın haberine göre; Bazı tarihçiler "Osmanlı'nın nehirden yardım gönderdiği söyleniyor ama o dönemde nehir kurumuştu" iddiasında bulundu.

İrlanda'da 1845'teki kıtlık sırasında Osmanlı'nın bu bölgeye yardım edip etmediği tartışması yeniden alevlendi. Bir grup tarihçi Abdülmecit'in emriyle Osmanlı donanmasının Boyne Nehri'nden hareket ederek Drogheda'ya yardım ulaştırdığını kabul ediyor. Hatta bu tarihten sonra Drogheda kentinin resmi sembolü olarak ay yıldızı kullandığı da kabul ediliyor, şehrin takımının logosunda da ay-yıldız yer alıyor.

GÜL "İZİNE RASTLAMADIK" DEMİŞTİ

2004'te dönemin dışişleri bakanı Abdullah Gül, İrlanda'ya yardıma giden herhangi bir geminin izine arşivlerde rastlanmadığını açıklamıştı.

AY YILDIZ'IN GEÇMİŞİ

Daha sonra Drogheda'dan gönderilen bir belge bulunmuştu. Belge, Abdülmecid'e teşekkür için yazılmıştı. Fakat geçen hafta Irish Daily Mail gazetesi Osmanlı'nın İrlanda'ya yardım göndermediğini öne sürdü. Makalede, ay-yıldızın Osmanlı'nın yardımı nedeniyle benimsenmediği "Ay-yıldız simgesinin geçmişi ilk haçlı seferine kadar gidiyor. 1210'da Kral John bu sembolü kullanmaya başladı" cümlesiyle belirtildi.

Gazete, nehir üzerinden gemilerle yardım gönderildiği iddialarını ise "O dönemde Boyne Nehri'ne köprü yapılması gündemdeydi. İddialara göre, köprüyü düzgün yapabilmek için yöre halkı yün balyalarını nehre atarak su akışını durdurdu, nehri kuruttu. 1855'e kadar nehir kurumuştu" diyerek yalanladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem