İranlı imamın oruç fetvasına tepki!

Susuzluğu giderecek kadar su içmenin orucu bozmayacağını iddia eden İran'ın üst düzey din alimlerinden Ayetullah Esedullah Beyat Zencani'ye cevap...Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı

İranlı imamın oruç fetvasına tepki!

Susuzluğu giderecek kadar su içmenin orucu bozmayacağını iddia eden İran'ın üst düzey din alimlerinden Ayetullah Esedullah Beyat Zencani'ye cevap...

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaman, İranlı imam Ayetullah Esedullah Beyat Zencani’nin, susuzluğu giderecek kadar su içmenin orucu bozmayacağı yönündeki fetvasına tepki gösterdi. Yaman, açıklamayı gayrı ciddi ve saygısız bulduğunu söyledi.

İran'ın üst düzey din alimlerinden Ayetullah Esedullah Beyat Zencani’nin, susuzluğu giderecek kadar su içmenin orucu bozmayacağı yönündeki açıklamalarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Söz konusu iddiayla ilgili açıklama yapan Prof. Yaman, bu tür açıklamaları gayrı ciddi ve saygısız bulduğunu söyledi. Oruç konusunda en az bilgiye, kültüre sahip olan kişinin bile orucun imsak olduğunu bildiğini belirten Yaman, “Yani yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durmak olduğunu, bir lokmanın ya da bir yudumun onu bozacağını bilir. Orucun zamanını ve mahiyetini açıklayan Bakara suresinin 187. Ayeti, tan yeri ağarıncaya yani imsak vakti diye bildiğimiz şafak sökümüne kadar yenilip içilebileceğini ama bundan sonra güneş batıncaya kadar ne miktarda olursa olsun hiçbir şeyin yenilip içilemeyeceğini ortaya koymuştur. Hz. Peygamber’in tuttuğu ve Müslüman’lara öğrettiği oruç işte bu oruçtur. Tarih boyunca Müslüman’lar da hiçbir aykırı yorum olmaksızın bu şekilde oruç tuta gelmişler yani bilinçli içilen bir damla suyun bile orucu bozacağı konusunda icma etmişlerdir.” diye konuştu.

Yaman, miktarı ne kadar az olursa olsun, susuzluğu gidermek için içilen suyun orucu bozmayacağını söylemenin, hem açık bir bilgisizlik hem de büyük bir saygısızlık olduğunu ifade etti.

İran'ın üst düzey din alimlerinden Ayetullah Esedullah Beyat Zencani, susuzluğu giderecek kadar su içmenin orucu bozmayacağını öne sürmüştü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem