İmralı'ya sandık

 Anayasa’da yapılacak değişiklikle hükümlülere de oy hakkı geliyor değişiklik yürürlüğe girerse...Anayasa’da yapılacak değişikliklerle ilgili çalışma sürdüren komisyon tutuklular gibi hükümlülerin de seçimlerde oy kullanabilmesini öngören bir değişiklik y

İmralı'ya sandık

 

Anayasa’da yapılacak değişiklikle hükümlülere de oy hakkı geliyor değişiklik yürürlüğe girerse...

Anayasa’da yapılacak değişikliklerle ilgili çalışma sürdüren komisyon tutuklular gibi hükümlülerin de seçimlerde oy kullanabilmesini öngören bir değişiklik yaptı. Bu değişiklik yürürlüğe girerse, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olan bölücü örgütün lideri Abdullah Öcalan da seçimlerde İmralı adasında oy kullanacak.

AKP İstanbul Milletvekili ve Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Mustafa Şentop, hükümlülere oy kullanma yolunu açan düzenleme konusunda, “Mahkum deyince bütün mahkumları elbette kapsar’’ dedi ve şunları söyledi:

“Anayasalar genel hükümler getiriyor, mahkum deyince herkesi kapsar. Anayasalarda şahsa bağlı olarak düzenleme yapılmamalı. 

Nasıl bir şahıs yararlansın diye anayasa hükmü konulamazsa, bir şahıs yararlanacak diye anayasadaki bir hükmü koymaktan da vazgeçilmemesi lazım. Anayasalarda seçme hakkıyla ilgili kısıtlamaların çok basit bir sebebi var, mesela askerler silah altında er ve erbaşlar niye oy kullanmıyor, bunların iradesinin doğru olarak sandığa yansıması mümkün değil.

Oradaki bir komutan ne çıkmasını istiyorsa o yönde etki etme imkanı var. Mahkumlar için de aynı şey düşünülmüş ama 1982’de düşünülmüş. Şimdi artık cezaevindeki mahkumların cezaevi yönetimlerinin etkisinde olduğunu bu şekilde oy kullanacağını düşünmek mümkün değil.

Eski anayasada böyle bir endişeyle konulan bir hüküm, bu endişe ortadan kalktığı için çıkarılıyor’’

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem