İmamhatiplere İtiraz Yetkimiz Yok

Genelkurmay Başkanlığı: "Bizim itiraz yetkimiz yok"Genelkurmay Başkanlığı, TBMM Dilekçe Komisyonu’nun Harp Okulları’na imam hatip lisesi mezunlarının da alınmasını talep eden raporuna, itiraz yetkisi olmadığını açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir aç

İmamhatiplere İtiraz Yetkimiz Yok

Genelkurmay Başkanlığı: "Bizim itiraz yetkimiz yok"

Genelkurmay Başkanlığı, TBMM Dilekçe Komisyonu’nun Harp Okulları’na imam hatip lisesi mezunlarının da alınmasını talep eden raporuna, itiraz yetkisi olmadığını açıkladı.

 Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir açıkla da Harp Okulları’na imam hatip lisesi mezunlarının da alınmasına yönelik çalışmayla ilgiliydi.

 TBMM Dilekçe Komisyonu’nun, geçtiğimiz haziran ayında tamamladığı “Harp Okulu” raporunda, “Harp Okulu öğrencisi olma şartlarını taşıyan her öğrencinin hangi liseden geldiğine bakılmaksızın, ‘Harbiyeli’ adaylığına talip olma hakkı bulunacak şekilde düzenlenmesinin istenmesine karar verildi” denilmişti. Bu raporun ardından Milli Savunma Bakanlığı’nın, TSK’ya subay yetiştiren Harp Okulları’na, imam hatip lisesi mezunlarının da alınması için mevzuat değişiklik çalışmalarına başladığı ortaya çıkmıştı. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Meclis’te bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı’nın bu konuda mevzuat değişiklik çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, şöyle konuşmuştu: “Hazırladığımız Harp Okulu raporunu Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na gönderdik. Bütün bu kurumlar, raporumuza itiraz etmedi ve raporumuzla ilgili olumlu görüş bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan da itirazla karşılaşmadık. Özellikle Genelkurmay Başkanlığı bizim raporumuzda ve idari işlemle yapılabilecek olan her şeyin yapıldığını ancak mevzuat değişikliği gerektirenlerin de mevzuat hazırlıklarının devam ettirildiği yönünde bize bir cevabı yazısı oldu. Biz imam hatipliler de dahil askeri okullara gitmek isteyen herkesin müracaat hakkı olması gerektiğine inanıyoruz. Askeri okula gitmek isteyen her öğrenci müracaat edebilmeli. Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı buna itiraz etmediğine göre bundan bu isteklerimizi yerine getireceği anlamı çıkar. Biz bunun takipçisi olacağız.”Komisyon raporuna Başbakanlık adına Müsteşar Yardımcısı Murteza Balcı tarafından, “Talep edilen konularda, Başkanlığımızca yapılan bu değerlendirmelere ek olarak komisyonun kararındaki tespit ve değerlendirmelerine Başkanlığımızın da tamamen katıldığını ve eklenecek başka bir husus olmadığı hususunu bilgilerinize arz ederim” yazılı yanıtı verilmişti.

 AKP’li Daniş’e tepki

 Genelkurmay ise dün yaptığı açıklamada, haberde yer alan AKP’li Daniş’in “Rapora Genelkurmay Başkanlığı itiraz etmedi” ifadesine tepki gösterdi. TSK açıklamasında, “Bazı basın yayın organlarında, TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından, Askeri Okullardaki uygulamalara yönelik olarak hazırlanan Harp Okulu Raporu ile ilgili 13 numaralı karara, Genelkurmay Başkanlığınca itiraz edilmediği yönünde haberler yer almıştır. Bahse konu haber gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü, TBMM İç Tüzüğü hükümlerine göre, TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporlara Genelkurmay Başkanlığının itiraz yetkisi düzenlenmemiştir. TBMM Dilekçe Komisyonunun konu ile ilgili kesinleşen kararına, Milli Savunma Bakanlığınca cevap verildiği öğrenilmiştir” denildi. Ancak açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı’nın ve Genelkurmay’ın bu konudaki tutumuna yer verilmedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler