İktidar muhalefete daha fazla hak verecek

Büyük Koalisyon’u oluşturan Birlik Partileri (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), muhalefete daha fazla hak vermek için harekete geçiyor. İktidar, Parlamento’da yeterli çoğunluğu olmamasına rağmen muhalefet partilerinin araştırma komisyonları kurma tekli

İktidar muhalefete daha fazla hak verecek
Büyük Koalisyon’u oluşturan Birlik Partileri (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), muhalefete daha fazla hak vermek için harekete geçiyor. İktidar, Parlamento’da yeterli çoğunluğu olmamasına rağmen muhalefet partilerinin araştırma komisyonları kurma teklifinde bulunma, özel oturuma çağırma ve açıklama talep etme hakkı gibi demokratik haklarını genişletecek.
 
Yeşiller ve Sol Parti, Meclis’in yüzde 20’sine sahipken birçok demokratik hakkın kullanılması için yüzde 25 çoğunluk şartının olması ‘denetimsiz iktidar’eleştirilerine sebep oluyordu.
 
SPD Parlamento Grup İdari Sorumlusu Christine Lambrecht, büyük koalisyon döneminde muhalefetin haklarını genişleteceklerini, iktidarı kontrol için daha fazla imkan sunacaklarını söyledi.
 
CDU Grup Başkanı Volker Kauder de, “Muhalefet, araştırma komisyonu kurulması teklifi verebilmeli“ diyerek bunun için ön şart olan yüzde 25’lik çoğunluğun yüzde 20’ye düşürülebileceğini söyledi.
 
Hükümetin çalışmalarını Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için yüzde 25’lik çoğunluğun ön şart olduğunu belirten Kauder, bunun anayasada yer aldığını ve bu sebeple değişiklik yapmanın mümkün olmadığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler