İhracatçıya çifte darbe!

Doğu Karadeniz ihracatçısı ihraç ettiği malı ithal etmek zorunda kaldı. Türk ihracatçılar, Rusya’ya ihraç edemediği ve geri gönderilen yaş sebze-meyveyi ithal etmek zorunda kalıyor, milyonlarca liralık zarara uğruyor.   RO-RO’LAR GERİ DÖNDÜ   Rusya ile Tü

İhracatçıya çifte darbe!
Doğu Karadeniz ihracatçısı ihraç ettiği malı ithal etmek zorunda kaldı. Türk ihracatçılar, Rusya’ya ihraç edemediği ve geri gönderilen yaş sebze-meyveyi ithal etmek zorunda kalıyor, milyonlarca liralık zarara uğruyor.
 
RO-RO’LAR GERİ DÖNDÜ
 
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan siyasi gerginlik ticari ilişkilere de sıçrayınca olan ihracatçılara oldu. Rusya, limanlarında günlerce beklettiği tonlarca yaş sebze-meyveyi geri gönderdi. Samsun üzerinden Rusya’ya ihracat yapan 2 Ro-Ro gemisi dün Samsun Limanına tonlarca yükle geri döndü, ihracatçı firmalar gümrükte büyük sorun yaşadı.
 
KENDİ MALINA İTHALAT!
 
İhracat-İthalat rejimi mevzuatına göre, gelişen olaylar neticesinde ihraç ettiği malı geri dönmesi sonucu ithal etmek zorunda kalan ihracatçılar ciddi maddi kayıplara uğruyor. Dün gümrükte tek memurla işlem yapılmaya çalışıldı ama yeterli olmadı. Sadece bir gemiden 160 TIR dolusu sebze-meyve, bu kez ithalat kapsamında işleme tabi tutuldu.  
 
ÇÜRÜME RİSKİ YÜKSEK
 
İhracatta TIR başına zirai karantina, Tarım Müdürlüğü ve standardizasyon denetimleri için 200 lira masrafı olan firmalar, bu kez ithal etmek zorunda kaldığı kendi malı için 400 lira masraf yapmak zorunda kalıyor. Bu durumda yüzlerce TIR için binlerce lira zarar hanesine yazılıyor. Üstelik çürüme riski yüksek ürünlerin iç piyasaya girmesi zor olasılık görünüyor.
 
BAKANLIK SÖZÜNÜ VERDİ!
 
Yaşanan olağanüstü durum karşısında Bakanlık yetkililerinden sorunların çözümü için söz alan ihracatçılar, işlemlerin hızlandırılmasını istiyor. Mevzuata göre ihracatçılar, istisnadan faydalanarak ihraç ettiği ancak geri gelen malın ithalat istisnasından faydalanmak için, bu miktarı gümrük idarelerine ödemek veya teminat göstermek zorunda kalıyor.
 
(KUZEY EKPRES)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem