İhale mevzuatı değişti

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasıyla oluştuğu ihalelere ilişkin usul ve esaslarda düzenlemeye gidildi. Kamu İhale Kurumu tarafından hazırlanan Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Re

İhale mevzuatı değişti
Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasıyla oluştuğu ihalelere ilişkin usul ve esaslarda düzenlemeye gidildi.
 
Kamu İhale Kurumu tarafından hazırlanan Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Buna göre, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasıyla oluştuğu ihalelerde, birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması durumunda, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde dikkate alınacak fiyat dışı unsurlar belirlendi. 
 
Bu kapsamda yapılacak puanlama şöyle olacak:
 
- İsteklinin ve tüzel kişiliğinin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait iş deneyim belgesi kullanılmış ise bu ortağının, ilan veya davet tarihinden geriye doğru son 2 yıl içinde sözleşme imzalamamış olması veya imzaladığı sözleşmelerin toplam bedelinin ihale konusu işin yaklaşık maliyetinden daha düşük olması durumunda 2 puan, yaklaşık maliyet tutarı ile yaklaşık maliyetin 2 katı arasında olması durumunda 1 puan
 
- İsteklinin ticari merkezinin ilan veya davet tarihinden geriye doğru en az 1 yıldır ihaleyi yapan idarenin bulunduğu ilin mülki idari sınırları içindeki ticaret ve/veya sanayi odasına ya da ilgili meslek odasına kayıtlı bulunması durumunda 1 puan
 
- İstekli veya tüzel kişiliğinin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait iş deneyim belgesi kullanılmış ise bu ortağı hakkında, ilan veya davet tarihinden geriye doğru son 2 yıl içinde ihaleyi yapan idareye karşı yüklenimde bulunduğu hizmet alımı işlerinde, işçilerin ücretlerinin tam ve zamanında ödenmediğine ilişkin idarece tespit yapılmamış olması durumunda 1 puan verilecek.
 
Ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde puan alabilmek için belirtilen kriterlerin tüm ortaklarca sağlanması gerekecek. 
 
Yapılan değerlendirme sonucunda daha yüksek puana sahip istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenecek. Ancak bu değerlendirme sonucunda eşitliğin bozulmaması durumunda, puanları eşit olan istekliler davet edilmek suretiyle, ihale komisyonu tarafından kura yöntemine başvurulacak. 
 
Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlendiği ihalelerde, tekliflerin birbirine eşit olması durumunda fiyat teklifi düşük olan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenecek. Fiyat tekliflerinin de eşit olması durumunda, idari şartnamede yer alan fiyat dışı unsurların öncelik sıralaması esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif tespit edilecek. 
 
Kamu İhale Genel Tebliğinde de yönetmelikteki düzenlemelere paralel olarak değişikliğe gidildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem