İftira atan gazeteciyi affetmedi.

İlkhaber gazetesi İmtiyaz sahibi ve GESKON İnşaat Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Saral, Trabzon’da bir otelde 2 kişi arasındaki tartışmadan kaynaklanan olayla ilgili kendisini azmettirici gibi göstermeye çalıştığı iddiasıyla  yerel bir inte

İftira atan gazeteciyi affetmedi.

İlkhaber gazetesi İmtiyaz sahibi ve GESKON İnşaat Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Saral, Trabzon’da bir otelde 2 kişi arasındaki tartışmadan kaynaklanan olayla ilgili kendisini azmettirici gibi göstermeye çalıştığı iddiasıyla  yerel bir internetsitesi sahibi Halil  Şanlı hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Olayın taraflarının kendisini tanık olarak göstermelerine rağmen gazeteci Halil Şanlı’nın haberinde kendisine yönelik aslı astarı olmayan suçlamalar yaparak, yaklaşan Trabzonspor kongresi ile ilgili algı yaratmaya çalıştığını ve itibarını zedeleme maksadıyla hareket ettiğini belirten Saral, bu iftirayı atan kişinin cezalandırılmasını istedi.

 Saral’ın avukatı Mesut İskanderoğlu Trabzon Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi:

 

TRABZON CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

               1)http://www.******.com.tr/(http://www.*******.com.tr/bolgesel/olayin-diger-adaylarla-ilgisi-yok-h42220.html) adlı haber sitesinde “Olayın Diğer Adaylarla İlgisi Yok!” başlıklı 24 Kasım 2015 Salı 01:41 saatinde yayınlanan haberde(EK: İnternet Sayfa görüntüsü)  “Usta Listeye Almayınca Deliye Döndü’!şeklindeki başlıkla müvekkilimiz Gökhan SARAL hakkında asılsız bir şekilde suç  isnadında ve müvekkilimizin kişilik haklarına saldırıda bulunulmuştur.

 

                2)  Müvekkilimiz bölgemizde tanınmış bir iş adamıdır. Haberde bahsi geçen olay ile bir ilgisi yoktur. Müvekkilimizin sadece söz konusu olayda tanık olarak ifadesine başvurulmuştur Ancak şikayetimize konu ettiğimiz bu haberde suçun faili müvekkilimizmiş gibi gösterilmiştir. “Başkan adayı Muharrem Usta’nın yeğeni Fatih Usta’ya yapılan saldırının son anda Usta’nın listesinden çıkarılan iş adamı G.S’ın bu olaya duyduğu öfkeden kaynakladığı öğrenildi.” “…Muharrem Usta, iş adamı arkadaşı G.S’a kendisini listeye alamayacağı haberini gönderdi. Bunun üzerine iş adamı G.S adeta yıkıldı ve küplere bindi. ARKADAŞINI ALARAK OTELE GİTTİ! M.USTA OTELDEN AYRILMIŞTI!” diyerek söz konusu silahlı saldırının arkasında müvekkilimizin olduğu ve failinin müvekkilimiz olduğu ifade edilmiştir.

 

                Haberde belirtildiği gibi müvekkilimiz için bir gözaltı durumu olmamıştır. Sadece olay ile ilgili olarak ifadesine başvurulmuştur.Yine tekrar haberde belirtildiği gibi emniyette delillerin vs. karartıldığı iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır.

 

                Söz konusu haberle yakın tarihte gerçekleşecek olan Trabzonspor kongresinde müvekkilin yönetim kurulu adaylığı da engellenmeye çalışılmaktadır. Zira bu tip haberlerle müvekkilim toplum önünde suçlu durumuna düşürülmüştür. Haksız karalamayla itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu açıdan da yapılan haber kasıtlıdır ve basında müvekkili küçük düşürmeye çalışılmaktadır.

 

                3) Basın bireylerin haber alma hakkına hizmet ettiği için elbette özgür olmalıdır. Ancak bu haber özgürlüğü sınırsız değildir. Basın yaptığı yayınlarda gerek Anayasanın temel hak ve özgürlükler kısmında yer alan gerekse Medeni Kanun ve ayrıca özel kanunlarda düzenlenerek güvence altına alınmış olan kişilik hakların saygı göstermek ve bunlara saldırı niteliği taşıyabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır. Yargıtay Genel Kurullarınca benimsenen yerleşik ilkelere göre  basın özgürlüğünün yanında bazı kriterlerle sınırlamalar getirilmiştir.  Bir haberci, gazeteci yayın fonksiyonunu yerine getirirken yayınladığı haberde gerçeklik, kamu yararı, toplumsal ilgi, güncellik, konu ile ifade arasında düşünsel bağlılık yani özle biçim arasındaki denge kriterleri olmak zorundadır(Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2004/4-149 E., 2004/146 K. ve 10.03.2004 tarihli kararı).

 

                Yargıtay’ın yerleşik kararlarında “yayınlanmasında kamu yararı bulunan gerçek ve güncel bir haber verilirken bile özle biçim arasındaki denge kurulmalıdır. Haberin verilişinde seçilen üslup ve sözcükler aşağılayıcı, küçük düşürücü, incitici, abartılı olmamalıdır.” demek suretiyle bu kriterlere aykırı ifadelerin açıkça hukuka aykırılığı kabul edilmiştir (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 1996/4-892 E., 1997/156 K. ve 05.03.1997 tarihli kararı). Yukarıda açıkladığımız ve ekte de sunacağımız internet haberi; abartılı ve küçük düşürücüdür. Ve gerçeği yansıtmamaktadır. Bu haber ile basın yolu ile müvekkilimizin kişilik haklarına saldırıda bulunulmuştur.

 

DELİLLER               : 24 Kasım 2015 tarihli http://www.******.com.tr/bolgesel/olayin-diger-adaylarla-ilgisi-yok-h42220.html.com.tr sitesinde yayınlanan haber, Tanık, yasal her tür delil.

 

HUKUKİ SEBEPLER : TCK 125, TCK m.267, her tür yasal sebep.

 

SONUÇ VE TALEP            :              Yukarıda açıkladığımız üzere müvekkilimize karşı onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil isnat edilerek basın yolu ile alenen HAKARET fiili, basın ve yayın yoluyla, işlenmediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını sağlamak için hukuka aykırı bir fiil isnat edilerek de İFTİRA suçu  işlenmiştir. Bu sebeple haberin yayınlandığı internet sitesinin yetkili sorumlusunun ilgili suçlardan cezalandırılması için kamu davası açılmasını  vekaleten arz  ederim

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem