Hükümet twitter çalışmasını tamamladı

Yapılacak düzenlemenin protokol ve yasal düzenleme olarak iki ayağı olacak. Twitter’la Ulaştırma Bakanlığı arasında hizmet karşılığı protokolü imzalanacak. Twitter’in bilgi vermesinin önündeki en önemli engel olan “Hakaret suçlarına hapis cezası” kaldırıl

Hükümet twitter çalışmasını tamamladı
Yapılacak düzenlemenin protokol ve yasal düzenleme olarak iki ayağı olacak. Twitter’la Ulaştırma Bakanlığı arasında hizmet karşılığı protokolü imzalanacak.
 
Twitter’in bilgi vermesinin önündeki en önemli engel olan “Hakaret suçlarına hapis cezası” kaldırılacak. TCK’nın 125’inci maddesindeki, hakaret suçunun cezası paraya çevrilecek. Suç işlenmesi durumunda servis sağlayana değil, suçu işleyene ceza verilecek.
 
Adalet ve Ulaştırma Bakanlılıklarının ortaklaşa yaptığı çalışma netleşti. Hükümetin “Twitter kullanıcılarını” takibe alacağı tartışmalarını başlatan çalışmanın ana unsurları belli oldu. 
 
İzleme sadece suç odaklı olacak ve Twitter’in belirleyeceği sınırlar içerisinde kalacak. Türkiye’nin istediği kullanıcıya ulaşması mümkün olmayacak. Twitter Merkezine suçun işlendiğine dair güçlü deliller sunulmadan bu bilgilere ulaşılamayacak. Twitter’ın bu bilgileri ilgili hükümetlere verme süresinin bazen bir yılı bulduğu belirtiliyor. Twitter Merkezi’nden bu anlamda en çok yararlanan ülkenin ABD olduğu kaydediliyor.
 
İKİ AYAKLI ÇALIŞMA
 
Yapılan çalışmanın iki ayağı bulunuyor. Biri Ulaştırma Bakanlığı ile Twitter Merkezi’nin yapacağı protokol olacak. Bu protokol Twitter’in Türkiye üzerinden aldığı reklamlar dahil bir çok konuda hüküm içerecek ve Facebook’da olduğu gibi resmi bir ilişki kurulmuş olacak. Bunun için yasal düzenlemeye ihtiyaç olmayacak.
 
HAPİS CEZASI OLMAYACAK
 
Çalışmanın diğer ayağında ise yasal düzenleme yapılıyor. Twitter Merkezi’nin Türkiye’ye bilgi vermemesinin önündeki engeller kaldırılacak. Türkiye’de hakaret suçlarına hapis cezası verilmesi en önemli engellerden biri olarak gösteriliyor. 
 
Bu nedenle, TCK’nın 125’inci maddesi değiştirilerek, hakarete suçunun cezası adli para cezasına çevrilecek. Mevcut düzenlemede, kamu görevlileri veya bakanlar kurulu üyelerine karşı işlenen suçlarda ceza katlanarak uygulanıyordu. Yeni düzenleme ile bunlara adli para cezası verilecek. Yasa değişikliği gerektiren ikinci düzenleme ise Twitter sunucularına verilecek güvcence olacak. Suç işlenmesi durumunda servis sağlayana değil, suçu işleyene ceza verileceği hükme bağlanacak.
 
YENİ SUÇ TANIMI YOK
 
Bakanlık yetkilileri, bu çalışmanın Gezi eylemlerinin ardından gelmesine karşın, özellikle yasadışı terör örgütlerinin işlediği suçların ortaya çıkarılması, yazışmaların takibi, eylemlerin önlenmesi gibi konularda da yararlanılacağını belirttiler. Yetkililer, bir süeden beri Facebook ile bu sorunun aşıldığını, özellikle yasadışı örgüt haberleşmeleri ve gençlerin korunması konularında yardım aldıklarını, ancak Twitter’la bu alt yapının henüz kurulmadığını kaydettiler. Yetkililer, bu çalışmanın yeni bir suç tanımı yapmadığını mevcut yasalarda belirlenen suçları işleyenlere ulaşma amacı taşıdığını ifade ettiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler