Hükümet için son tarih 23 Ağustos! Süreç nasıl işleyecek?

Olası koalisyon hükümeti için son 23 güne girildi.  Yeni hükümetin kurulması için Anayasa'da öngörülen 45 günlük süre, 23 Ağustos Pazar gecesi dolacak. Bu tarihe kadar yeni hükümet kurulamazsa ve TBMM kendiliğinden "seçimlerin yenilenmesi" kararı almazsa,

Hükümet için son tarih 23 Ağustos! Süreç nasıl işleyecek?
Olası koalisyon hükümeti için son 23 güne girildi.  Yeni hükümetin kurulması için Anayasa'da öngörülen 45 günlük süre, 23 Ağustos Pazar gecesi dolacak. Bu tarihe kadar yeni hükümet kurulamazsa ve TBMM kendiliğinden "seçimlerin yenilenmesi" kararı almazsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anayasadan kaynaklanan yetkilerini kullanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda iki yetkisi bulunuyor.
 
Bu yetkilerden ilkini, "seçimlerin yenilenmesi karar" oluşturuyor. Anayasanın 116'ncı maddesine göre Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'a danışarak bu adımı atabilecek. Erdoğan'ın seçimlerin yenilenme kararı verirse, bu karardan itibaren 90'ıncı günden sonraki ilk pazar günü sandık kurularak seçimler yenilenecek.
 
Bu durumda 90 günlük süre 21 Kasım Cumartesi günü dolacak ve 22 Kasım Pazar günü yeniden seçim sandığı kurulacak. YSK'nın seçim hazırlıklarından kaynaklanan bir sıkıntı yaşanırsa, seçim 29 Kasım'da yapılacak.  
 
MİLLETVEKİLİNE YETKİ VEREBİLİR
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "seçimlerin yenilenmesi" kararı yerine, anayasadan kaynaklanan ikinci seçeneği tercih ederse, Parlamento'dan bir milletvekilini hükümeti kurması için görevlendirebilecek. Görevlendireceği milletvekili oluşturacağı kabineyi Erdoğan'a sunacak ve onaylanması halinde Parlamento'da güven oylaması yapılacak. 
 
SÜREÇ NASIL İŞLEYECK? 
 
TBMM'nin kararıyla da, erken seçime gidilebilecek. Bu olasılık gerçekleşirse, ya mevcut hükümet seçime kadar görevde kalmaya devam edecek veya muhalefet partilerinden birinin desteğiyle "Azınlık Hükümeti" kurulacak ve seçime kadar görev yapacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem