HSYK‘dan ‘ihtisaslaşma‘ adımı

Türkiye’de tartışmalı hale gelen ÖYM’lerin Mart 2014’te kaldırılmasının ardından HSYK, yeni bir yapılanmaya gidiyor. Son yargı paketiyle ihtisaslaşmayı sağlamak için HSYK’ya, ağır ceza mahkemelerinin bakacağı davaları belirleme yetkisi verildi. HSYK, önüm

HSYK‘dan ‘ihtisaslaşma‘ adımı

Türkiye’de tartışmalı hale gelen ÖYM’lerin Mart 2014’te kaldırılmasının ardından HSYK, yeni bir yapılanmaya gidiyor. Son yargı paketiyle ihtisaslaşmayı sağlamak için HSYK’ya, ağır ceza mahkemelerinin bakacağı davaları belirleme yetkisi verildi. HSYK, önümüzdeki günlerde yayımlayacağı yetki kararnamesiyle ihtisas mahkemelerinin kurulması için ilk adımı atacak. Bu çerçevede bazı ağır ceza mahkemeleri sadece terör ve örgüt davalarına bakmakla görevli ihtisas mahkemelerine dönüştürülecek.

Hukukçular HSYK’nın yeni düzenlemesine destek vererek şunları söyledi:

YARGILAMA SÜRECİ HIZLANDIRIR

Prof. Dr. Vahit Bıçak (Ceza Hukukçusu): “Terörle mücadele özel uzmanlık gerektiren bir alan. Ankara’da 12 ağır ceza mahkemesi var. Bunların hepsi terör suçlarına baktığında uzmanlaşma olmuyor. Dolayısıyla atılan bu adımı doğru buluyorum. Yeni ihtisas mahkemelerinde farklı adalet standartları olmamalı. Aynı kurallar ve kanunlar uygulanmalı. Bu yapıldığı sürece bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum."

DOĞRU BİR ADIM ATILIYOR

Prof. Ersan ŞEN (Ceza Hukukçusu): “Mevcut mahkemelerin uzlaşmasından yanayım. Ama kurulacak bu mahkemelerin de aynı esas ve uygulamalarla yargılama yapması gerekir. Yani bu mahkemeler için ayrı kanun olmayacak aynı kanunlar çerçevesinde çalışacaklar. Çünkü ayrı ayrı kanunlarla başkalaşmış yargı sistemi doğru değildir. Yargı sistemi tek çatı altında birleşmeli."

MEVCUT GÖREVLENDİRİLMELİ

Prof. Dr. Süheyl Donay (Kadir Has Üniversitesi Öğretim üyesi):  “Bu konuda şimdiye kadar çeşitli denemeler yapıldı ama sonrasında yine kapatıldı. Bu yüzden bu mahkemelerin ayrı ayrı isimlendirilmesinden yana değilim. Bunun yerine yine mevcut ağır ceza mahkemelerinden iki tanesini sadece terör ve örgüt suçlarıyla görevlendirmenin daha doğru bir adım olacağını düşünüyorum. Çünkü bunlar ayrı isimlendirildiğinde olay farklı noktalara gidiyor.”

YARGIYA GÜVENİ ARTIRACAKTIR

Avukat Necati Ceylan (Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı): “Terör ve örgüt davaları diğer dava türlerine göre daha karmaşık olan özel bir alanda hukuk bilgisi gerektiren davalardır. Dolayısıyla HSYK’nın, terör ve örgüt davalarına bakacak ihtisas mahkemelerinin kurulması hem hukuk açısından hem de adalet açısından gereklidir.  Oluşturulacak ihtisas mahkemelerinin hakimlerinin tecrübeli ve uzman hakimler olması aynı zamanda yargının işleyişi bakımından olumlu olacaktır. Davaların daha kısa sürede sonuçlanmasına katkıda bulunacak bu adım adalet hizmetinin etkinlik ve verimliliğini artıracaktır. Bu tür alanında uzmanlaşan mahkemelerin verdikleri kararların tarafların tatminini artırarak yargıya olan güveni de artıracaktır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler