Hrant Dink cinayetinde şok ifade!

Hrant Dink Suikasti'nin azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in suikastten bir yıl önce teknik takibe alındığı ancak telefon irtibatlarının polis tarafından incelendiğini gösteren LOG kayıtlarının İstihbaratçı Başmüfettiş Levent

Hrant Dink cinayetinde şok ifade!

Hrant Dink Suikasti'nin azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in suikastten bir yıl önce teknik takibe alındığı ancak telefon irtibatlarının polis tarafından incelendiğini gösteren LOG kayıtlarının İstihbaratçı Başmüfettiş Levent Yarımel, cinayetten sonda silindiğini söyledi.

Suikastte 'Büyük abi' olarak isimlendirilen Erhan Tuncel'in cinayetten önce haber elemanı olarak polise, Yasin Hayal'ın Dink'i öldüreceği yönünde bilgi akışında bulunduğu iddialar üzerine Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla Trabzon Cumhuriyet Savcılığı 'ihmal' dosyasını yeniden açtı. Soruşturma kapsamında eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ile Emniyet İstihbarat Dairesi'nde de görev yapan polis başmüfettişi Levent Yarımel ve dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ifadesinin alınmasına karar verildi. Arslan ile Yarımel, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade verirken Altay'ın ifadesi ise henüz alınmadı.

Suikastten bir yıl sonra İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi Şükrü Yıldız'ın talimatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'de Yasin Hayal Dink'i öldürecek' ihbarıyla ilgili yaptıkları işlemlerde ihmal olup olmadığını araştırmakla görevlendirilen Polis Başmüfettişi Levent Yarımel, İstanbul İstihbarat Şube görevlilerinin cinayetten bir yıl önce 0 538 719 ** ** nolu telefonun bilgisayar sistemi üzerinden sorgusunu yaptıklarını, irtibatlı olan başka bir telefonun Osman Hayal üzerine Sarıgazi'deki ekmek fabrikasına kayıtlı olduğunu tespit edildiğini hatırlattı. Yarımel bu araştırmayı yapan polislerin adrese gidip yaptıkları tahkikatı resmi yazıyla Trabzon Emniyeti'ne bildirmediği için kusurlu oldukları yönünde bir rapor hazırlayıp Mülkiye Müfettişi Şükrü Yıldız'a verdiğini söyledi.

VERDİĞİM RAPOR FARKLI ÇIKTI

8 Mart günü verdiği ifadesinde Yarımel, Yıldız'ın daha sonra hazırladığı raporda; İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nın "17 Şubat 1006 ile cinayetin işlendiği 19 Ocak 2007 arasında İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından herhangi bir teknik çalmışmanın yapılmadığı ekteki LOG kayıtlarından anlaşılmıştır" yazısını gerekçe göstererek, Hayal'in telefonuyla ilgili cinayet öncesi yapılmış bir sorgulamayı cinayetten sonra yani 22 Ocak 2007'de yapılmış gibi gösterdiğini daha önce hiç bir tahkikat yokmuş gibi bir rapor düzenlediğini kaydetti. Hem kendi hazırladığı raporda hem de Şükrü Yıldız'ın hazırladığı raporlarda bu tespitin yapılmasını gerektirecek bulgu olmadığına dikkat çeken Yarımel, "Yıllarca telefon sorgulamış bir istihbaratçı olarak rapora çok şaşırdım " dedi.

HAYAL BİR YIL ÖNCE İZLENİYORDU AKSİNE İNANMAM

Yarımel, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde "Dink'e cinayet yapılacak" ihbarında yer alan Hayal'e ait telefon ile ilgili komiser Volkan Altunbulak'ın yaptığı işlemi ise şöyle anlattı: "Volkan Altunbulak müfettişlere verdiği ifadesinde, Yasin Hayal'e ait telefonun sorgusunu yaparak Osman Hayal'e ait telefon adrese ulaştığını, yapmış olduğu sorgulamayı da bilgisayarına kaydettiğini, Sarıgazi'deki adreste yaptırdığı tahkikat ile ilgili Trabzon İstihbarat Şube'de görevli bir amiri arayarak elde ettiği bilgileri söylediğini beyan etmiştir. Bizim hazırladığımız bilirkişi raporu da belirtilen ifade ile aynıdır. Çünkü ifade doğrudur. Bunun aksini kimse ispat edemez. Zaten Profesör Nizamettin Erduran da İstihbarat şube bilgisayarında yaptığı incelemede, Telefon sorguları" isimli dizinin altında "Yasin Hayal" isimli 20 Şubat 2006'da saat 17:18'de oluşturulduğunu tespit etmiştir."

'İZLEME KAYITLARININ SİLİNDİĞİ GERÇEKTİR '

Yarımel, "Bu tespitin İstihbarat Daire Başkanlığı'nın 6 Mart 2008 tarihli, (cinayetten önce teknik takip yapılmamıştır) yazısının gerçeği yansıtmadığını ve Komiser Volkan Altunbulak'ın yapmış olduğu 0 538 719 ** ** numaralı telefona ait telefon sorgulamasının LOG kayıtlarından silindiğini ortaya koymaktadır" dedi.

'HARD DİSKLER SİLİNMEMEMİŞSE GERÇEK BULUNUR'

İstanbul İstihbarat Şube'deki LOG kayıtları ile İstihbarat Daire Başkanlığı'nda tutulan LOG kayıtlarının yer aldığı 2006 yılına ait hard disklerin bulunması gerektiğini kaydeden Yarımel, birlikte yapılacak inceleme sonunda gerçeğin anlaşıcağını söyledi. Yarımel, "Bu dosyalar uzman bilirkişiler tarafından o dönem incelenseydi tespit edilebilirdi" dedi.

CİNAYETTEN ÜÇ GÜN SONRA YAPILAN İŞLEM NEDİR?

Yarımel, Mülkiye Müfettişi Şükrü Yıldız'ın "Dink cinayetinden üç gün sonra yapılmıştır" dediği sorgulamanın ne olduğunu da şöyle anlattı:

"Bu sorgulama İstihbarat Değerlendirme Projesi kapsamında bilgisayar ortamında fiş açılan şahısların arşiv bilgilerine ulaşmak için yapılan Şahıs-Evrak sorgulamasıdır. Eylem (cinayet) gerçekleşince "Arşiv Sorgulaması" yapılmıştır.Zaten Şahıs-Evrak sorgulaması yapanların da LOG kaydı tutulmaktadır. Arşiv Sorgulaması'nın yapıldığı sistem üzerinden de telefon sorgulaması yapılamaz. Şahsi fikrim böyle bir bilginin müfettişi yanıltmak için (İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından) verildiğidir. "

'MÜFETTİŞ SORUŞTURMASI SIRASINDA KAYITLAR SİLİNDİ'

Yarımel, İstihbarat Dairesi Başkanlığı yetkililerini şu ifadelerle suçladı: "Daire başkanlığının yazısı inandırıcı değil, Çünkü Yasin Hayal'e ait 0 538 719 ** ** telefonun dinlenmiş , irtibatları tespit edilmiş ve HTS kayıtlarına bakılmış olduğundan telefon sorgusunun yapılmaması da mümkün değildir. Bu İstihbarat Daire Başkanlığı'nın LOG kayıtlarını sildiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu kayıtlar bilirkişi raporları ve müfettiş soruşturmaları hazırlandığı dönemde silindiğini düşünüyorum. Başkanlıktaki sıralı amirler emir vermedikçe bilgisayar sistemlerindeki kayıtlar silinemez. Bu kayıtların neden silindiği araştırılmalıdır"

CİNAYETİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILMASI GEREKTİĞİNİ ŞÖYLE ANLATTI

*Trabzon Emniyeti'ne Yardımcı İstihbarat Elemanı olarak çalışan Erhan Tuncel'in Hayal ve etrafındaki grubun cinayet hazırlığını haber verdiğinde İstihbarat metod ve teknikleri kullanılarak önlem alınması gerekirdi.

*Eylem ihbarı birden fazla kenti ilgilendirdiğinden istihbaratçılar yani İstihbarat Daire Başkanlığı'nın iller arası koordinasyonu sağlamalıydı.

*İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki C Şube Müdürlüğü Trabzon ve İstanbul şube Müdürleri ile eldeki bilgiler üzerinden toplantı yapmalıydı.

*Yardımcı İstihbarat Elemanı (Erhan Tuncel) ilişiği kesildiği için tekrar koordine toplantısı yapılmalı, Tuncel'in verdiği tüm bilgiler, illerin ne yaptıkları ve neleri yapmadıkları tekrar değerlendirmeye alınmalıydı.

*İhbarda suikasti yapacağı belirtilen Yasin Hayal ve grubu fiziki-teknik takip ile kontrol altına alınmalıydı. Aksi halde operasyon yapılmalıydı

*Aynı anda Dink koruma altına alınmalıydı

SAVCIYA İSTİHBARAT TEKNİKLERİNİ ANLATTI

Yarımel'in ifadesine göre polisteki izleme kayıtları cinayetten sonra silindi. Yarımel nedenini istihbaratçıların kullandığı teknik olanakları anlatarak açıkladı. İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki bilgisayar sistemleri tüm telefon şirketlerine ait adres kayıtları ve HTS (yer) bilgileri tutuluyor. Bakanlıkta ve 81 ildeki İstihbarat personelinden başkanlıkça şifre verilenler, şifre ile İstihbarat Dairesi'ndeki bilgisayar sistemine bağlanarak bir telefon numarasının adresini, kimleri aramış, kimler aramış, telefonu nerede olduğunu sorgulamasına "Telefon Detay Sorgulaması" denir. Güvenlik nedeniyle de kimin hangi numarayı, hangi tarih ve saatte incelediğini gösteren kayıtlara da "LOG kayıtları" denir.

Bu kayılar şubelerden silinemez. Silinme yetkisi de şifre sahiplerini teknik olarak verilmiyor. Bir telefon sorgulandığında, sorgulayan kişiye ait bilgiler ile tarih ve sorgulama anı da kaydediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler