Her şeyin sorumlusu o mu?

Dünyada bomba etkisi yaratan Wikileaks belgelerinin kaynağı kesin olarak açıklanmadı. Ancak bir numaralı şüpheli 23 yaşındaki eski askeri istihbarat görevlisi Bradley Manning. Manning'in dünyayı sarsan bilgileri üzerinde "Lady Gaga" yazılı CD'lerle Wikile

Her şeyin sorumlusu o mu?

Dünyada bomba etkisi yaratan Wikileaks belgelerinin kaynağı kesin olarak açıklanmadı. Ancak bir numaralı şüpheli 23 yaşındaki eski askeri istihbarat görevlisi Bradley Manning. Manning'in dünyayı sarsan bilgileri üzerinde "Lady Gaga" yazılı CD'lerle Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ye ulaştırdığı iddia ediliyor.

ABD'nin Oklahoma eyaletindeki küçük bir kasabada doğan Manning, anne babasının ayrılmasının ardından annesiyle birlikte Galler'e gitti.

Çocukluk yıllarını annesinin memleketi Galler'de geçirdikten sonra 2007 yılında ABD ordusuna katılan Manning, görevi gereği binlerce gizli belgeyi incelediği Irak'ta bir istihbarat uzmanı oldu.

Manning, Irak'taki Hammer Üssü'nde günde 14 saatini gizli istihbarat belgelerini inceleyerek geçirdi ancak ABD'nin politikaları karşısında aşırı derecede hayal kırıklığına uğradı. ABD'nin askeri politikalarını tutarsız olarak nitelendirdi.

Eşcinsel olduğunu gizlemeyen ABD'li askerin, ordu içindeyse kendini dışlanmış olarak hissettiği bildirildi. Manning arkadaşları tarafından içine kapanık ve asabi bir "bilgisayar bağımlısı" olarak tanımlandı.

Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Manning, askeri istihbarat bilgilerini dışarı sızdırmak için Adrian Lamo isimli bir hackerdan yardım istedi. Ancak ABD'li yetkililere haber veren Lamo, Manning'le olan internet görüşmelerini de ilgili makamlara gönderdi.

Manning'in, sızdırdığı bilgiler için Lamo'ya, “(ABD Dışişleri Bakanı) Hillary (Clinton), bunları internette gördüğünde kalp krizi geçirir” dediği de belirtildi.

Lamo'nun ifadesine göre, Manning, gizli belgeleri üzerinde ABD'li şarkıcı Lady Gaga'nın isminin yazılı olduğu CD'lere kaydetti ve bu CD'leri Wikileaks'in kurucusu Assange'ye gönderdi.

Manning dünyada büyük yankı uyandıracak belgeleri dışarı çıkarırken, "kimsenin bir şeyden şüphelenmediğini" söyledi.

Wikileaks'in Irak'ta Reuters gazetecilerinin öldürüldüğü bir hava saldırısının görüntülerini yayınlanmasının ardından tutuklanan Manning yedi aydan bu yana hapiste. Manning'in şu an itibarıyla ABD'nin Virginia eyaletindeki bir askeri üste tutulduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler