Her füze 3 şehri koruyacak

Türkiye ’nin, Suriye ’de bulunduğu varsayılan uzun menzilli füzelere karşı konuşlandırmak istediği Patriot sistemleriyle ilgili süreç son aşamaya geldi. TSK ’nın 10 kentin tehdit altında olduğuna dair tespiti nedeniyle NATO Askeri Komitesi de 3 Patriot’un

Her füze 3 şehri koruyacak

Türkiye ’nin, Suriye ’de bulunduğu varsayılan uzun menzilli füzelere karşı konuşlandırmak istediği Patriot sistemleriyle ilgili süreç son aşamaya geldi. TSK ’nın 10 kentin tehdit altında olduğuna dair tespiti nedeniyle NATO Askeri Komitesi de 3 Patriot’un yeterli olduğu görüşünü benimsedi. NATO kaynakları, bir füze sisteminin 3-4 kenti koruyabildiğini, talebe bakıldığında daha fazla sisteme ihtiyaç duyulmayacağını anlattı. 

Sayıyı tehdit belirliyor 
 
NATO Konseyi’nin Patriot talebini onaylamasının ardından gözler, kaç sistem gönderileceği ve nerede konuşlandırılacağına çevrildi. Bir Patriot sisteminde radar, fırlatıcı ve her fırlatıcıda 4 füze bulunuyor. NATO kaynakları, kaç sistemin gönderileceğine iki unsurun dikkate alınarak karar verildiğini belirtti. İlk unsur, hangi kentlerin tehdit edilebileceği. İkincisi ise Patriot’a sahip olan ABD , Hollanda ve Almanya ’nın ne kadar katkıda bulunabileceği. 
 
TSK “10 kent” dedi 
 
Türkiye’nin başvurusunda Güneydoğu , Doğu Anadolu ve Akdeniz ’de bulunan 10 kentin tehdit altında olduğu vurgulanıyor. NATO Askeri Komitesi de 3 sistemin 10 kente yönelik tehdidi tamamıyla bertaraf etmek için yeterli olduğuna hükmetti. NATO kaynakları, “5 sistem istendi” gibi haberlerin çıktığını anımsatarak, “5 sistem, 15-17 arasında kenti koruyabilir. Bu da gerçekçi bir rakam değil” yorumunu yaptı. Kaç füze gönderileceğine, kendi askeri planlamaları çerçevesinde ABD, Almanya ve Hollanda karar veriyor. Bu ülkeler de 3 sistem gönderme konusunda hemfikir. Fırlatıcıyı Hollanda ve Almanya’nın, füzeleri ABD’nin göndermesi gündemde. 
Nakil iki hafta sürebilir 
 
Hollanda’nın gelecek hafta konuyu hükümet seviyesinde ve parlamentoda görüşmesi bekleniyor. Almanya’da muhalefet konuyu parlamentoya taşımak istiyor. Sistem gemi ile İskenderun’a, oradan üs bölgelerine karayoluyla gönderilecek. Bir haftalık transfer süresiyle birlikte sistemlerin görev yerlerine varması en az 2 haftayı bulabilir. Sistemler, büyük ihtimalle Diyarbakır , Malatya ve İncirlik’teki üslere yerleştirilecek. 
 
Clinton: Savunma amaçlı olacak 
 
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton , Patriot’ların savunma amaçlı gönderildiğini belirtirken Suriye’nin kimyasal silah kullanması ya da bunların militanların eline geçmesi riskine değinerek, “NATO’nun Patriot gönderme kararı Suriye’ye açık bir ‘Müttefikleri Türkiye’nin arkasındadır’ mesajıdır” dedi. NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges de Patriot’ların Türk halkına ve sınırlarına kesin bir güvence sağlayacağını vurguladı. 
 
Çin’den istikrar mesajı 
 
Çin Dışişleri Sözcüsü Hong Ley, “Bölgede askeri unsur ve faktörlerin varlığını güçlendirmenin barış, güvenlik ve istikrara yararı olmayacak. Durumun farkındayız. Siyasi çözüm ve diyalog mekanizmalarıyla sorunun çözümününde ısrarcıyız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler