Helal gıda pazarı'ndan pay almalı

 GTB ve TSE işbirliğiyle, Borsa üyelerine yönelik ''Helal Gıda ve Belgelendirme'' konulu panel düzenlendi.GTB Başkanı Ömer Çelik, dünyada 1,2 trilyon doları bulan helal gıda pazarından Türk ihracatçısının pay alması gerektiğini söyledi.GTB Başkanı Çelik,

Helal gıda pazarı'ndan pay almalı

 

GTB ve TSE işbirliğiyle, Borsa üyelerine yönelik ''Helal Gıda ve Belgelendirme'' konulu panel düzenlendi.

GTB Başkanı Ömer Çelik, dünyada 1,2 trilyon doları bulan helal gıda pazarından Türk ihracatçısının pay alması gerektiğini söyledi.

GTB Başkanı Çelik, panelde yaptığı konuşmada, borsa olarak alıcı ve satıcıyı bir araya getirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Biz iyi şartlarda ticaret yapılmasını istiyoruz. Helal gıda da bunların bir tanesinin yönüdür. Çünkü alıcı ve satıcı şartlarının eşit olması, ticaretin hacmini artırır. Özellikle ticaretteki hacmin artması, Türkiye ekonomisine çok büyük fayda sağlar. Türk ürünlerini Türkiye'de alıp yetiştirmemiz, dışarıdan alıp satma olmayınca, döviz yönünden, katma değer yönünden ülkemize sağlamış olduğu değerler daha fazla olur. Onun için helal gıdanın burada ayriyeten daha önemli bir yönü var.''

Helal gıdanın, hijyenik ve gıda yönünden de çok önemli olduğunu belirten Çelik, ''Ülkemizin yüzde 99'u zaten Müslüman. Biz de 'Müslümanlara göre üretim yapıyoruz' mantığının yanı sıra bu belgemizi alıp etiketlendirmeliyiz'' diye konuştu.

Dünyadaki helal gıda pazarının büyüklüğüne dikkati çeken Çelik, Türk ihracatçısının bu pazardan pay almasının önemini vurguladı. Çelik, ''Dış ülkelerde 1,2 trilyon dolarlık bir pay içerisinde yüzde 1-2 pay alsak Türk ihracatındaki geldiğimiz yerin değerini siz takdir edin'' dedi.

Türkiye genelinde ''Helal gıda''da belli bir sayıda firmaya eriştiklerini, bunlardan iki tanesinin Gaziantep'te bulunduğunu bildiren Çelik, gıda ihracatında önemli bir payı bulunan Gaziantep'te helal gıda belgesine sahip firma sayısını artırmak gerektiğini vurguladı.

''3 Yeni Standartla Şekillendi''

TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü Mahmut Ulaş da konuşmasında, helal gıdanın uluslararası ölçekte finansal hacmine bakıldığı zaman 1,2 ila 2 trilyon dolar arasında bir boyuta ulaştığını belirtti.

''Bugün benim müteşebbisim, Irak, Suriye, Afganistan, Fransa, Almanya, Amerika ve Belçika'da ürünleriyle bulunmalıdır'' diyen Ulaş, dünya nüfusunun 2 milyarlık kısmının Müslüman olduğuna işaret etti.

Herkesin ortak değerleri olduğunu, kendi inancı doğrultusunda ürünleri sorguladığını ifade eden Ulaş, helal gıda belgelendirmesine ilişkin şunları söyledi:

''TSE'nin bu bağlamda sosyal sorumluluğunu, pazarın dengesini şekillendiren kamusal ve ulusal gücünü ortaya koyduğu öncelikle bir uluslararası alan var. Bu işin uluslararası boyutu var. İslam Konferansı Teşkilatı bu işin önderliğini yaptı. Bu iş 17 ülkenin bir araya gelmiş olduğu bir teşkilatın çalışması neticesinde İslam Fıkıh Akademisi'nin görüşleri doğrultusunda İslam Ülkeleri Standart ve Meteroloji Enstitüsü kuruluşunun yayınlamış olduğu 3 yeni standartla şekillendi. Yani bu iş, derme çatma değil sistematik, düzenli ve ahenkli yönetildi. Dolayısıyla bu standartlar çerçevesinde yapılan bir belgelendirme sürecine Türk standartları dahil oldu.''

TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı Doğan Yazar ise TSE çalışmaları hakkında bilgi verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem