Hayatını kaybeden işçiler için yebni gelişme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da yaşanan maden faciasında ölen maden işçileri için "sivil şehit" talimatı verdi.HAFTAYA NETLEŞECEKTerör saldırısında ölen vatandaşlar için getirilen ''sivil şehit'' uygulaması, Soma'da yaşamını yitiren madenciler için

Hayatını kaybeden işçiler için yebni gelişme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da yaşanan maden faciasında ölen maden işçileri için "sivil şehit" talimatı verdi.

HAFTAYA NETLEŞECEK

Terör saldırısında ölen vatandaşlar için getirilen ''sivil şehit'' uygulaması, Soma'da yaşamını yitiren madenciler için de geçerli olacak. Önümüzdeki hafta netleşmesi beklenen çalışmaya göre, Soma şehitlerinin yakınlarına maaş ve iş imkânı sağlanacak.

MAAŞ VE İŞ İMKANI

Reyhanlı'daki terör saldırısında ölen vatandaşlar için getirilen "sivil şehit" uygulamasının, Soma'daki maden kazasında yaşamını yitiren madenciler için de geçerli olması için çalışma başlatıldı. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmada, Soma şehitlerinin "ailelerine maaş ve yakınlarına iş" imkânı tanınması planlanıyor.

NASIL İFADE EDİLECEK?

Daha önce Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın getirdiği yasal düzenlemeyle, terör saldırılarında yaşamını yitiren sivil vatandaşların da şehitlere tanınan haklardan yararlanmaları sağlanmıştı.

Reyhanlı, Güngören saldırıları ile Uludere'deki bombalama olayında yaşamını yitirenlere yönelik uygulamanın, kömür madenindeki kazada hayatını kaybeden işçiler için de uygulanması planlanıyor.

Düzenlemenin "genel" bir tanımla getirilmesi halinde bundan böyle yaşanabilecek her türlü kazada ölenlerin, "sivil şehit" sayılmasının önünün açılması söz konusu olabilecek. Çalışmada, böyle bir sonuca götürecek genel ifadelerden kaçınılması üzerinde duruluyor.

SOMA'YLA SINIRILI OLMASI İÇİN FORMÜL ARANIYOR

Ancak sadece Soma kayıplarını içerecek şekilde tanımlanması durumunda da Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), "eşitlik" ilkesini gerekçe göstererek düzenlemeyi iptal edebileceği kaygısı yaşanıyor. Bu nedenle düzenlemenin, AYM tarafından iptal edilmeyecek şekilde Soma'yla sınırlı olması için formül aranıyor.

ŞEHİT YAKINLARININ YARARLANDIĞI İMKANLARDAN FAYDALANABİLECEKLER

Eğer formül bulunabilirse, evli olan madencinin eşine, bekâr olanın da anne ya da babasına maaş bağlanması söz konusu olabilecek. Ayrıca şehit yakınları ve gazilerin yararlandığı diğer haklardan da yararlanabilecekler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler