'Hayal bile edemiyordum'

Uzun süre aşırı kilo ile mücadele eden ancak bir türlü veremeyen ve 122 kilograma ulaşan 38 yaşındaki Ayten Bozyurt, hamileliklerinde aldığı kiloları veremeyerek 116 kilograma ulaşan 36 yaşındaki Havva Genç ile 105 kilogram olan Aysal Kalafat kardeşler, a

'Hayal bile edemiyordum'

Uzun süre aşırı kilo ile mücadele eden ancak bir türlü veremeyen ve 122 kilograma ulaşan 38 yaşındaki Ayten Bozyurt, hamileliklerinde aldığı kiloları veremeyerek 116 kilograma ulaşan 36 yaşındaki Havva Genç ile 105 kilogram olan Aysal Kalafat kardeşler, aşırı kilonun sağlıklarını tehdit etmesi üzerine Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu.
 

15, 10, 7 KİLO VERDİLER


Genel Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Mehmet Tahir Oruç tarafından muayene edilen kardeşlerden Havva Genç 1 ay önce, Aysal Kalafat 20 gün önce, Ayten Bozyurt da 10 gün önce ameliyat edilerek, mideleri bir çay bardağı kadar küçültüldü. Ameliyattan sonra yediklerine de dikkat eden ve bol sıvı tüketen kardeşlerden Genç 1 ayda 15 kilo, Kalafat 20 günde 11 kilo, Bozyurt da 10 günde 7 kilo verdi.


YIL İÇİNDE KİLOLARIN YÜZDE 40 İLE 50'SİNİ KAYBEDECEKLER


Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Oruç, aşırı şişmanlığın ciddi bir sağlık sorunu olduğunu, zayıflayamayan hastalara "tüp mide" yöntemiyle mide hacmini küçültücü ameliyat yapıldığını kaydetti.


Kız kardeşlerin aşırı kilo nedeniyle kendisine başvurduğunu anlatan Oruç, mide hacimlerini bir çay bardağı oranında küçültüldüğünü belirtti.

 

KİLOLARININ YÜZDE 50'SİNİ KAYBEDECEKLER


Yöntem ile hastaların yeme oranlarının kısıtlandığını, böylece kilo kaybetmeye başladıklarını söyleyen Oruç, aşırı kilo nedeniyle ortaya çıkan yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi sorunların da ortadan kalktığını ifade etti.


Aşırı şişmanlığın birçok hastalığı beraberinde getirdiğine işaret eden Oruç, şöyle konuştu:


"Hastalık ölçüsündeki kiloya sahip kişilerde hiper tansiyon, şeker hastalığı, akciğer rahatsızlıkları, eklem sorunları, reflü gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu nedenle de kişinin yaşam süreleri ve kalitesi normal insanlara göre azalıyor. Zayıflamadıkları takdirde bu sorunlarla ömür boyu uğraşmak zorunda kalıyorlar."


Oruç, 3 kız kardeşin yıl içinde kilolarının yüzde 40 ya da 50'sini kaybetmesini beklediklerini vurgulayarak, ameliyatın yanı sıra hastaların yaşam tarzının da değişmesi gerektiğine işaret etti. Hastaların hareket etmesi ve yediklerine dikkat etmeleri gerektiğine dikkati çeken Oruç, "Ameliyat başarılı bir operasyon oldu. Hastalarımız da beklenenden daha hızlı kilo vermeye başladı" dedi.


Normal kilodaki bir insanın vücut indeksinin ortalama 25 olarak kabul edildiğini ifade eden Oruç, 3 kardeşin vücut indekslerinin ise 25-30 arasına düşmesini amaçladıklarını bildirdi.


"RAHAT YÜRÜYEBİLECEĞİMİ HAYAL BİLE EDEMİYORDUM"


Aşırı kilosu nedeniyle eklem, bel ağrısı, şeker, tansiyon hastalıklarıyla mücadele ettiğini söyleyen Ayten Bozyurt, psikolojisinin bozulduğunu söyledi.


Kilonun ciddi ve büyük bir hastalık olduğunu dile getiren Bozyurt, farklı hastalıkları için doktora gittiğinde kendisine önce kilo vermesi gerektiğinin söylendiğini ama bunda çok zorlandığını kaydetti.


Kilo vermesinde okula giden kızının da etkili olduğunu belirten Bozyurt, "Arkadaşları kızımla kilolarım hakkında konuşmuş. O da etkilenmiş. Bu, kilo vermem gerektiği konusunda bana hırs verdi" diye konuştu.


Buzyurt, 10 günde 7 kilo verdiğini, daha fazla vermek için mücadeleye devam edeceğini dile getirerek, "70 kiloya kadar düşmek istiyorum. 10 günde 7 kilo verdim. Bu kadar rahat yürüyebileceğimi hayal bile edemiyordum" diye konuştu.


1 AYDA 15 KİLO VERDİ


Kardeşlerden Havva Genç de 2 hamilelik sürecinde aldığı kiloları veremeyince psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Diyet ve spor yaptığını ancak verdiği her kiloyu daha sonra yeniden aldığını anlatan Genç, "İlk doğum sonrası 120 kiloya çıktım. 36 kilo verdim ancak diyeti ve sporu bırakınca yeniden kilo aldım. İkinci hamileliğimde aldıklarımı veremedim. Bir ay önce ameliyat oldum ve 15 kilo verdim. Şimdi yemek istesem de yiyemiyorum. Kendimi böyle daha mutlu hissediyorum" dedi.


20 GÜNDE 11 KİLO VERDİ 75 KİLOYA DÜŞMEK İSTİYOR


Kalafat ise 20 gün önce ameliyat edildiğini ve 105 kilodan 94 kiloya düştüğünü anlattı. Kiloları nedeniyle midesinde rahatsızlık meydana geldiğini, şeker hastası olduğunu ifade eden Kalafat, 11 kilo verince rahatladığını, 75 kiloya kadar düşmek istediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler