Hava Kuvvetleri Komutanı kim?

Kulislerde adı Hava Kuvvetleri Komutanlığı için geçen isimler:Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en kapsamlı iki harekâtını iptal etmesine neden olan Balyoz davası kapsamında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklama kararı çıkmasıyla, Hava K

Hava Kuvvetleri Komutanı kim?

Kulislerde adı Hava Kuvvetleri Komutanlığı için geçen isimler:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en kapsamlı iki harekâtını iptal etmesine neden olan Balyoz davası kapsamında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklama kararı çıkmasıyla, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanma şansını büyük ölçcüde yitirdi.

Ağustos ayında Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Balanlı'nın durumu, ağustostaki Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) asker ile hükümet arasında geçen yıl olduğu gibi gerilim yaşanabileceği yorumlarına yol açtı.

Geçen yıl, emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın atanmasına, Balyoz davası sanığı 3 komutanın terfisine karşı çıkan ve 3 komutanı açığa alan hükümetin, Balanlı'nın kuvvet komutanı olmasına da karşı çıkabileceği, hatta açığa alınması ya da emekliye ayrılması seçeneklerini gündeme getirebileceği iddiası kulislere yansıdı.

Bu durumda Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na kimin getirileceği de tartışma konusu oldu. Balyoz davası kapsamında Orgeneral Balanlı'nın tutuklanması, ağustosta toplanacak YAŞ'ın bu konuyla ilgili olarak kilitleneceği yorumlarına yol açtı. Kulislerde, Balanlı'nın durumunun asker hükümet arasındaki gerilimi tırmandırabileceği konuşulurken, emekliye ayrılması durumunda Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na kimin getirilebileceğine yönelik yorumlar da yapılmaya başladı.

Açığa alınır mı?

Hükümetin, Balyoz sanığı olmamasına rağmen, ifadeye çağrılan Balanlı'nın Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına karşı çıkabileceği belirtiliyor. Hükümet, geçen yıl daha İnternet Andıcı kapsamında ifadeye çağrılmadan, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanmasına karşı çıkmıştı.

Bu durum, kulislerde, hükümetin Balanlı'nın emekliye sevkini isteyebileceği yorumlarına yol açtı. Ancak bu senaryonun gerçekleşmesi halinde 4 yıllığına orgeneralliğe getirilen Balanlı'nın süresini doldurmadan emekliliğinin istenmesi, daha önce 4 yılını doldurmadan orgenerallerin emekliye ayrılmamış olmaları nedeniyle TSK açısından "ilk" niteliği taşıyacak.

TSK Personel Kanunu'na göre, Genelkurmay Başkanı'nın teklifi doğrultusunda hazırlanacak bir üçlü kararname ile Balanlı'nın emekliye sevk edilmesinin mümkün olmasına rağmen, Koşaner'in böyle bir teklifte bulunmayacağını değerlendiren hükümetin Balyoz iddianamesine dahil edilmesi durumunda "açığa alma" formülünü işletebileceği belirtiliyor.

Aksay devam edebilir

Balanlı'nın davayla ilişkilendirilmesi ve emekli edilmesi durumunda halen Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini sürdüren, ancak 4 yıllık görev süresi dolacak olan 64 yaşındaki Hasan Aksay'ın süresini bir yıl uzatılabileceği ifade ediliyor. TSK Personel Kanunu'nda 65 yaşını doldurmadığı takdirde kuvvet komutanlarının görev süresinin bir yıl uzatılabileceği yönünde hüküm bulunuyor.

Ancak, askeri çevreler, kanunun yürürlüğe girdiği 1967 yılından bu yana bu hükmün hiç uygulanmadığına işaret ediyor.

Korgeneral Güler öne çıkıyor

Kulislerdeki senaryolara göre; Aksay emekliye ayrılır, Balanlı emekliye sevk edilir ya da açığa alınırsa, ağustosta orgeneralliğe yükselecek bir korgeneralin doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi söz konusu olacak. Bu durumda, en kıdemli korgeneral olan Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler'in, kuvvet komutanlığına getirilebileceği belirtiliyor.

Güler'in dışında bu yıl terfi sırasında bulunan ikinci isim olan Eskişehir merkezli 1. Hava Kuvveti'nin komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'nün ismi ise Balyoz belgelerinde geçiyor. Pulatsü dava kapsamında sanık durumunda olmasa da defalarca ifade vermeye çağrılmıştı. Bu nedenle hükümetin Pulatsü'nün terfisine de soğuk bakabileceği kaydediliyor.

Terfi edebilecek konumdaki diğer komutan Etimesgut merkezli Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten ise yaş sıkıntısı nedeniyle orgeneralliğe terfi edemeyecek. Ancak Erten'in korgenerallikte görev süresi uzatılabilecek. Bu senaryo doğrultusunda iki orgeneral kadrosu bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ikinci bir orgeneral olamayacak. Ancak Erten'in orgeneral kadrosundaki bir göreve vekaleten atanarak bu sıkıntının geçici bir süreyle çözülebileceği de askeri çevrelerde konuşuluyor.

1976'da korgeneral gelmişti

TSK tarihinde benzer bir durum 1976'da yaşanmıştı. Dönemin 1. Milliyetçi Cephe hükümetinin başındaki isim olan Başbakan Süleyman Demirel, kuvvet komutanlığına atanması beklenen Orgeneral İrfan Özaydınlı'nın yerine Korgeneral Cemal Engin'i önce vekaleten daha sonra asaleten göreve getirdi.

Özaydınlı'nın bir korgeneralin kuvvet komutanı olamayacağına ilişkin dava açması üzerine Demirel, Engin'i görevden alarak Orgeneral Ethem Ruhi Ayan'ı kuvvet komutanı yaptı. 1977'de emekliye ayrılan Özaydınlı, 1979'da Bülent Ecevit başkanlığındaki hükümette İçişleri Bakanlığı yapmıştı.

En zor 2 ay

YAŞ'a kadar geçecek 2 aylık sürede, komuta kademesinin, Balanlı hakkında savcılığın vereceği karara ve hükümetin atacağı olası adımlara odaklandığı belirtiliyor. KUTU Komutan yetiştirecek komutan kalmadı Balanlı ile ilgili olası olumsuz gelişmeler, TSK'nın ilerleyen yıllarda komuta kademesini eğiten Harp Akademileri'nde sıkıntı yaşamasına da neden olabilecek. Balanlı'nın yardımcısı konumundaki Korgeneral Yurdaer Olcan ile Kurmay Başkan Tümgeneral Ahmet Yavuz, Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunuyor. Balanlı'nın da YAŞ öncesi görevini sürdürememesine neden olabilecek bir olumsuzluk yaşanırsa, YAŞ'a kadar geçecek sürede, akademiyi yönetecek üst düzey komutan kalmayacak. YAŞ'a kadar Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki en rütbeli kişi Milli Güvenlik Akademisi Komutanı Tümgeneral Ali Erdinç kalacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem