Hatayoğlu: "Bu olayın ana nedeni...''

Olaylardan önce Türk futbolunun hangi noktada olduğunun konuşulmasını söyleyen Hatayoğlu, "Trabzonspor taraftarı bir türlü gerçekleşmeyen şampiyonluk kupasını alamamaktan dolayı provoke edilmiş durumda. Bu maçın gergin geçeceği zaten belliydi. Trabzonspor

Hatayoğlu: "Bu olayın ana nedeni...''

Olaylardan önce Türk futbolunun hangi noktada olduğunun konuşulmasını söyleyen Hatayoğlu, "Trabzonspor taraftarı bir türlü gerçekleşmeyen şampiyonluk kupasını alamamaktan dolayı provoke edilmiş durumda. Bu maçın gergin geçeceği zaten belliydi. Trabzonspor Başkanı ve Yönetimi bence çok olgun tavırlarla ortamı yumuşatmak adına demeçler verdiler. Ortamı gerebilecek tek bir demeçleri yok. Buna rağmen bu olaylar çıkmış ise birileri bunun hesabını yapmalı diye düşünüyorum. Biliyorsunuz hafta başından beri basında bir takım kalemşorlar, Trabzonspor taraftarını toplumun önüne atıcı açıklamalarda bulundular. En son Trabzon Valisi ve emniyetinin bence bu anlamda alması gereken önlemleri almayıp, almaması gereken önlemleri almasıyla bu olaylar bu duruma gelmiştir. Çatılara keskin nişancıların konulması ayıptır. Siz ne yapacaksınız. Dışarıda olay çıkaran taraftarları keskin nişancılarla mı vuracaksınız. Yani bunun anlamı budur. Bence Trabzon emniyeti dışarıda keskin nişancıları çatılara çıkartıp önlem almak yerine, stada bıçakla, yabancı maddelerle girenleri, etkisiz hale getirmeliydi. Bence bu anlamda Trabzon Valisi ve emniyeti görevini yapmamıştır" dedi.

"BU KAVGA 50 YIL DAHA SÜRER"

Sosyal medyada keskin nişancıların çatılara konulması haberlerinin dolaşmasının da olayların çıkmasında önemli etkenlerden birini olduğunu belirten Alaattin Hatayoğlu, "Çatılara Keskin Nişancı konulması, Trabzonspor taraftarını 'ne oluyoruz' gibilerinden provoke etmiştir. Ama asıl Trabzonspor taraftarının tepkisi bu şikeyle alakalıdır. Biliyorsunuz bir türlü hakkımız teslim edilmedi. Hak edenler, hak ettikleri cezayı almadı. Bu noktada bir şehrin hakkını teslim etmezseniz insanlar tabii ki provoke edilir. Belki çok keskin bir ifade olacak ama şunu açık yüreklilikle söyleyeceğim. Trabzonspor'un hak ettiği şampiyonluk kupası verilmediği sürece, şike yapan takımlar hak ettikleri küme düşme cezasını almadığı sürece bu kavga 50 yıl daha sürer" dedi.

"Trabzon'DA KİMSE YARALANMADI"

Trabzon'da olan olayları kimsenin tasvip etmemesinin mümkün olmadığını vurgulayan Hatayoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu taraftarı bu noktaya getiren nedenler açık ve net ortada. Bunlar ortada dururken, halen daha tüm bu olayları futbol fanatizmini, futbol terörünü Trabzonspor üzerinden konuşmak veya tartışmak Trabzonspor taraftarına ve camiasına yapılan haksızlıktır. Bunların çok daha büyükleri İstanbul'da oldu. Ben geçen söyledim. İstanbul'da 100'e yakın Fenerbahçe'nin şampiyonluğu kaybettiği maçtan sonra polis yaralandı. Bir kişi tutuklanmadı. Fenerbahçe de kayda değer ceza almadı. Yani bunlara açık net ortada dururken, Trabzon'da kimse yaralanmadı, kimsenin burnu da kanamadı. Baktığınız zaman rakip takım oyuncularına, yöneticilerine hiçbir şey olmadı. İlla olması mı gerekiyordu. Hayır değil. Bakıyoruz, bir takım pervasız tipler televizyon ekranına çıkıp, masalara bir takım kesici aletler, bilmem neler bunlar Trabzon'da atılıyor gibi şov yapıyorlar. İnsanları daha çok tahrik ediyorlar. Bunları bir kere gündemimizden kaldırmamız lazım ki, ondan sonra suçu işleyenlere cezasını vermemiz ya da eleştiri yapmamız gerekir diye düşünüyorum."

"TARAFTAR YİNE METANETLİ DAVRANMIŞTIR"

Olayların bu kadar büyümesinde Fenerbahçeli Kaleci Volkan Demirel başrolde olduğunu vurgulayan Hatayoğlu, "Bakın saha içinde Volkan Demirel diye, dilim varmıyor ama pervasızca taraftarı tahrik eden, mili takım da dahi top oynamış bir futbolcu var. Golü attıktan sonra Allah aşkına Volkan Demirel denen pervasızın el kol hareketleriyle yerlere atlayıp, zıplamalarıyla yaptıkları bu tavırlar neyin nesidir. Bence Trabzonspor taraftarı yapılan bu tahriklere rağmen yine metanetli davranmıştır. Volkan Demirel'in yapmış olduğu o hareketi hiç kimse kabul edemez. Türkiye'nin en mazlum, en centilmen takımın taraftarının önünde o hareket yapılmış olsa insanları çileden çıkartır. Böyle bir futbolcu olmaz, böyle bir provokatör olmaz. Yani olay çıkması için taraftarı olağanüstü bir şekilde teşvik etti. Biliyorsunuz en ufak şey de hakemin üzerine gidip o atıldı, bu atıldı gibi davranışlarda bulundu. Sen kaleci misin, yoksa saha gözlemcisi misin? Yani o görevi yapan kişiler var zaten. Onlar atılan yabancı maddeleri alırlar, raporlarına eklerler, gerekli yere bildirirler. Sen kimsin" şeklinde konuştu.

"ÖNLEM ALMAZSANIZ SONUÇ BÖYLE OLUR"

Alaattin Hatayoğlu Vali ve Emniyet Müdürü'nün istifa etmesi gerektiğini belirterek, "O şehrin ağırlığını taşıyamadıkları açık ve net bir şekilde Trabzonspor - Fenerbahçe maçından önce belli olmuştur. Eğer bu olaylar istenseydi daha asgari bir şekilde olurdu. Siz eline bıçakla, yabancı maddelerle girenlere nasıl izin veriyorsunuz. Siz çatılara adamları dikene kadar, adam gibi üst araması yapsaydınız, bu olaylar belki de olmayacaktı. O yanıcı maddeler sahaya atılmayacaktı ve maçta tatil edilmeyecekti. Bunların hesabını ben bir Trabzonsporlu olarak sorarım. Kim olursa olsun. Bir çok maç var böyle. Emniyet, şehrin valisi önlemini alıyor ve hiçbir şey olmuyor. Siz önlemini alacaksınız, almazsanız sonuç bu olur" dedi.

"YASALARI İLK BAŞTA İstanbul'DAN UYGULAMAYA BAŞLAYACAKSINIZ"

Hatayoğlu, çifte standartın olduğuna değinerek"Türkiye'de 6222 nolu futbolda şiddet yasası diye bir yasa var. Bu uygulanmıyor. Yani imtiyazlı takımın taraftarlarına hiç uygulanmıyor. Ama Trabzon, Bursa ve Anadolu takımlarının taraftarlarının yaptığı en ufak bir olumsuz tabloyu affetmiyorlar. Acımasızca cezalar verilebiliyor. Bugün Allah aşkına binin üzerinde Beşiktaş taraftarı sahaya atladı. Orada da ciddi anlamda yaralanmalar oldu. Polisler yaralandı, görev yapanlar yaralandı, büfe sahipleri insanlar yaralandı. Neden basında bunlar haber yapılmıyor. Futbol terörü diyoruz. Beşiktaş'ın stadında cinayet işlendi. Bunu haber yapamayanlar, Beşiktaş'ın bir kabahati yok diyen o yazar-çizerler, Trabzonspor'u ligden ihraç etmeye çalışıyorlar. Yani böyle bir anlayış olmaz. Yani eğer Türk futbolunda şiddetin durmasını istiyorsanız, çıkarmış olduğunuz yasaları ilk başta İstanbul'dan uygulamaya başlayacaksınız. Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray'dan başlayıp, sonra Anadolu'da uygulayacaksınız. Ama siz tersten başlıyorsunuz. İstanbul'da hiçbir uygulama yok ama Trabzon'da, Bursa'da veya Anadolu'nun başka bir vilayetinde olaylar olduğu zaman acımasızca insanlara ceza verebiliyorsunuz. Burada çifte standart var. Bu çifte standart kalkmadığı sürece, adalet yerini bulmadığı sürece, bu kavgaların önü alınmaz" ifadelerini kulandı.

"BİZİM TEPKİMİZ, İSYANIMIZ ÇİFTE STANDARTLARA"

Son olarak maçın hakemiyle ilgili konuşan Hatayoğlu, "Hakemin bu maçı iptal etmesine bir itirazım yok. Lakin aynı hakem, aynı olaylar, Fenerbahçe'nin, Galatasaray'ın, Beşiktaş'ın stadında olsa bu maçı bu şartlarda kesinlikle oynatırdı, iptal etmezdi. Bunun birçok örneği var. Bizim tepkimiz, isyanımız bunlara, çifte standartlara. Yani bize uygulamış olduğunuz bu yaptırımları İstanbul'da neden uygulayamıyorsunuz. Yani size emir verenler mi bu talimatı veriyor. Öyle ya birilerinin etkisi altında çıkıyor, maç yönetiyorsunuz. Zaten Fenerbahçe takımı, Trabzon'a taraftarı provoke edelim, maç yarıda kalsın, maçı oynamadan 3-0 hükmen galip edelim zihniyetiyle geldi. Bu provokenin baş aktörü de Volkan Demirel'di. Bunda da başarılı oldular ve gittiler. Olay bu kadar açık ve net" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem