Hamile, yaşlı ve engellilere teknolojik öncelik

Toplu ulaşımı kullanan hamile, yaşlı ve engelliler için manyetik kartla açılıp kapanan yolcu koltuğu geliştirildi. Proje uzmanı Abdullah Koçoğlu, toplu taşımada öncelikli yolcular için hazırladıkları koltuk projesine ’Oturmatik’ ismini verdiklerini ve ürü

Hamile, yaşlı ve engellilere teknolojik öncelik

Toplu ulaşımı kullanan hamile, yaşlı ve engelliler için manyetik kartla açılıp kapanan yolcu koltuğu geliştirildi. Proje uzmanı Abdullah Koçoğlu, toplu taşımada öncelikli yolcular için hazırladıkları koltuk projesine ’Oturmatik’ ismini verdiklerini ve ürünün hem Türkiye’de hem tüm dünyada patentini aldıklarını söyledi.

Koçoğlu otobüste, metrobüste gözlemlediği sorunlardan yola çıktığını belirterek, "Maalesef toplu taşıma araçlarında, duraklarda, havalimanlarında, terminallerde, hastanelerde ve çeşitli kalabalık alanlarda bulunan engelliler, hastalar, gaziler, hamile bayanlar ve yaşlılar için ayrılmış olan koltuklar, diğer vatandaşlar tarafından sorumsuzca kullanılabiliyor. Bu sebeple engelliler, gaziler, hamile bayanlar ya da yaşlı kişiler, kendilerine ayrılmış olan koltuk hizmetinden faydalanamıyor. Engelli kişinin engelli olduğu, hamile bayanın hamile olduğu, yaşlı kişinin devletin öngördüğü yaşlılık sınırının üzerinde olduğu ya da bir vatandaşın gazi olduğu ilk bakışta anlaşılmayabilir. Bu sebeple özellikle engelli vatandaşların, hamile bayanların ve yaşlı kimselerin, içinde bulundukları kalabalık ortam, sosyal etkenler, toplumsal eleştiri konusu olma kaygısı veya tartışma yaşama korkusu, kendilerine ayrılmış bulunan koltukları oturan kişiden talep etmelerini zorlaştırmaktadır. Bu projenin uygulandığı metro, metrobüs, tramvay, tren, durak ve bekleme yerlerinde hamile, yaşlı ve engelliler ‘Bana yer verirler mi?’ kaygısı taşımayacak. Bu koltuk sayesinde, kendilerine ayrılmış bölümler bir nevi rezerve edilmiş olacak. Kapalı halde bulunduğundan kişiler kendi kartlarını veya tanımlanmış manyetik unsurları kullanarak açacaklar" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler