Halep bombalanıyor

 Özgür Suriye ordusu ile Suriye askerlerinin Kalise, Basatni ve Kasr bölgelerinden şiddetli patlama sesleri duyuluyor. Suriye ordusunun, bölgeleri rastgele tank ateşine tutması nedeni ile ölü ve yaralıların olduğunu ileri süren Şam Haber Ağı, "belde ve se

Halep bombalanıyor

 

Özgür Suriye ordusu ile Suriye askerlerinin Kalise, Basatni ve Kasr bölgelerinden şiddetli patlama sesleri duyuluyor.

 

Suriye ordusunun, bölgeleri rastgele tank ateşine tutması nedeni ile ölü ve yaralıların olduğunu ileri süren Şam Haber Ağı, "belde ve semtlerde insanlık dramı yaşandığını" aktardı.

 

Muhabir: "Üzerimizden füzeler geçiyor"


Halep'teki sıcak bölgede bulunan AA Muhabiri Samet Doğan, Halep'e atılan füzelerin üzerlerinden geçtiğini bildirdi.

 

Doğan, çatışmanın Cisr el-Hac ve Sukkeri mahallelerinde yoğunlaştığını kaydetti.

 

Özgür Suriye Ordusu'nun İdlib'den yola çıkan tanklardan 2'sini imha ettiklerini duyurduğunu bildiren Doğan, "Üzerimizden şu anda füzeler geçiyor. Halep'te çatışmalar şiddetlendi" dedi.

 

Büyük saldırı hazırlığı


Suriye askerlerinin Halep'e savaş uçakları ve tanklarla büyük bir saldırı hazırlığında olduğu da ileri sürülüyor.

 

Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Memun Gizzi, Suriye ordusunun Hama ve Şam'dan 100'den fazla tankın Halep'e doğru sevk edildiğini, bu geceden itibaren saldırının gerçekleştirileceğini iddia etti.

 

Gizzi, Suriye ordusuna ait tankların çevre kentlerden Halep'e doğru yaklaşmasının ardından Halep halkında tedirginlik oluştuğunu, bazı ailelerin bölgeyi terk etmeye başladığını söyledi.

 

Memun Gizzi, Suriye ordusunun gece tanklarla, gündüz ise MIG-21 tipi savaş uçakları ve helikopterlerle Halep'in çevresindeki yerleşim yerlerini bombalandığını anlattı.

 

Gizzi, saldırı olması halinde büyük can kaybı yaşanmasından endişe duyduklarını belirtti.

 

Suriye rejiminden ayrılan ilk kadın milletvekili İhlas Bedevi de, Suriye ordusunun muhalefetin yoğun olduğu şehirlere büyük bir saldırı hazırlığında olduğunu söyledi.

 

Suriye yönetiminin halka yönelik uyguladığı şiddet nedeni ile rejimden ayrıldığını belirten Bedevi, rejimden ayrılmadan önce aynı zamanda Millet Meclisinin Anayasa ve Yasama Komisyonu üyesiydi.

 

Halep eyaleti temsilcisi ise Türkiye'ye sığındı


Bu arada, Esad rejiminden üst düzey kopuşlar sürüyor. Halep'te çatışmalar yoğunlaşmışken, Suriye meclisinin Halep eyaleti temsilcisi Suriye'yi terk etti. Yeni adresi ise Türkiye.

 

Suriye parlamentosunda Halep eyaletini temsil eden 'İhlas el-bedevi', hem Meclisten hem de Esad'ın liderliğindeki Baas partisinden istifa ettiğini açıkladı, Suriye'deki baskı ve halka şiddet nedeniyle ülkeyi terk ettiğini belirtti.

 

El Bedevi rejimden kopma gerekçesinin, "baskı ve haklarını arayan Suriye halka şiddet uygulanması" olduğunu söyledi.

 

Suriye'de siyaset sahnesinden daha önce de kopuşlar yaşanmıştı ancak El Bedevi, mayıs ayında seçimler sonrası şekillenen  yeni meclisten ayrılan ilk isim.

 

Kilis'in karşısındaki Esselame'de saldırı hazırlığı


Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Esselame Sınır Kapısı'ndaki muhaliflerin sayısında artış olduğu gözlendi. Muhaliflerin Esad'a bağlı askerlerin saldırı ihtimaline karşı, kapı çevresinde çok sayıda mevzi kazdıkları, kazılan mevzilerde nöbet tutan muhalif askerlerin çevrede geniş güvenlik önlemi aldığı dikkati çekiyor.

 

Esselame Gümrük Kapısı'nın sorumlusu Tarık Abid Diyeb, yaptığı açıklamada kapının güvenliğini en iyi şekilde sağlamaya çalıştıklarını, geçen hafta Esad'a bağlı ordu birliklerinden ele geçirdikleri kapının güvenliğini ilk günlerde sınırlı sayıda muhalif birlikler tarafından koruduklarını söyledi. Bu haftanın başından itibaren kapıyı koruyan muhalif askerlerin sayının ikiye katladıklarını dile getiren Diyeb, sınır kapısı direğine Özgür Suriye Ordusuna ait beyaz, yeşil ve siyah renkler ile 3 yıldızdan oluşan bayrağı çektiklerini anımsattı.

 

“Tanklarla yıkıyor” iddiası

Esselame Sınır Kapısı'ndan Halep'e bağlı Azez ilçesine giderken yolda Suriye ordu birliklerine ait çok sayıda tankın muhalif güçler tarafından imha edildiği belirtildi. Anadolu Ajansı’nın haberinde, Azez ilçesinden, Özgür Suriye Ordusu ile girdikleri yoğun çatışmalar sonucu çekilmek zorunda kalan Esad'a bağlı Ordu birliklerinin, ilçedeki cami, okul, sağlık merkezleri, akaryakıt istasyonlarını tanklarla yıktıkları ileri sürüldü.

 

Halep'te ise Özgür Suriye Ordusu’nun kentte ele geçirdiği askeri üs ve devlet dairelerine kendi bayrağını astığı, devlet dairelerinde Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı öven yazıları sildikleri ve fotoğraflarını indirdikleri bilgileri geliyor.

 

“Ekmek sıkıntısı”

Öte yandan, Suriye'deki şiddet olayları nedeniyle yiyecek sıkıntısı çeken halkın ekmek fırınlarının önünde uzun kuyruklar oluşturduğu bilgileri geliyor.

 

Halep neden önemli?


Suriye'de çatışmaların yeni adresi Halep, isyanın akıbetini derinden etkileyecek öneme sahip. Ülkenin ticaret merkezi, Esad rejiminin omuriliği olan kent isyancıların eline geçerse, 16 aylık isyanın seyri değişebilir. Türkiye sınırına sadece 50 kilometre uzakta bulunan Halep, Ankara'nın da kırmızı çizgisi.

 

İsyanın başında tank sesinden de helikopter ateşinden de uzaktı. 16 ayın sonunda Suriye güçleriyle muhaliflerin karşı karşıya geldiği nokta oldu. Halep, Suriye satrancında Esad'ın aylarca elinde tuttuğu en büyük koz, muhalefetin sona sakladığı en kritik hamle...

 

Suriyenin finansal başkenti Halep, 1,7 milyon nüfusa sahip. Kentin yüzde 80'i Sünni Arap, yüzde 10'u Kürt, yaklaşık yüzde 5'i Hristiyan. "Ekonomisi çökerse, Suriye de çöker" diyen Beşar Esad'ın kalesi, rejimin belkemiği konumunda. İpek yolunun bitiş noktası olan kent, Suriye'de ticaretin nabzının da attığı yer. Esad'ın yatırımlarıyla son 10 yılda zenginleşen kent Sünni burjuvazinin yuvası. Yatırımlar karşılığı Esad'ı destekleyen rejim zenginlerinin, isyandan zarar görmeye başlaması, rejimin kalesini içten sarstı.

 

Tam da bu sırada, ilk 16 ayda küçük yerleşimlerde mücedele eden muhalifler, mühimmat ve tecrübe açısından güçlendikleri bir dönemde Halep'e girdi. Bu hareketlenme, "Suriye nüfusunun yarısını oluşturan Şam'la Halep bizim arkamızda" diye övünen Esad'a büyük darbe. Kentin ele geçirilmesi, kanlı çatışmaların yaşandığı Hama-Humus hattına da zarar verebilir. 

 

Türkiye sınırının 50 kilometre güneyinde bulunan Halep, Ankara'nın da kırmızı çizgisi. Türkiye'ye bu kadar yakın bir noktada şiddetli çatışmaların yaşanması, sınıra dayanan göçmen sayısını bir anda artırabilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem