Hakim ve Savcılara kötü haber

 Birinci sınıf hakim ve savcılara Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme imkanı getiren referandum kararı yine değişti. ‘Meslekte 15 yıl’ şartı 20’ye çıkarıldı. Yargı Hizmetleri ile ilgili olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı,

Hakim ve Savcılara kötü haber
 Birinci sınıf hakim ve savcılara Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme imkanı getiren referandum kararı yine değişti. ‘Meslekte 15 yıl’ şartı 20’ye çıkarıldı.
 
Yargı Hizmetleri ile ilgili olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanunun yürürlüğe girmesi ile Yargıtay ve Danıştay üyesi seçilebilmek için hakim ve savcılarda artık “Meslekte 20 yıl çalışma şartı” aranacak.
 
Danıştay Başkanlar Kurulu, Danıştay Başkanı’nın başkanlığında Başsavcı, başkanvekilleri ve daire başkanlarından oluşacak. Danıştay Başkanlık Kurulu; Danıştay Başkanı’nın başkanlığında, üçü daire başkanı üçü Danıştay üyesi olmak üzere altı asıl ve ikisi daire başkanı ikisi Danıştay üyesi olmak üzere dört yedek üyeden oluşacak. Danıştay Başkanı, Danıştay’ın genel işleyişinden sorumlu olacak, kuruluşun düzenli çalışmasını sağlayacak.
 
GÖRÜŞMEK İÇİN İZİN ŞARTI 
 
Kurum, kurul ve kuruluşlar, heyet halinde veya bireysel olarak ceza infaz kurumlarını ziyaret edebilmek ve hükümlülerle görüşebilmek için Adalet Bakanlığı’ndan izin almak zorunda olacak. Bilimsel araştırma yapanlar, görsel ve yazılı basın mensupları hakkında da bu hüküm uygulanacak. Adalet Bakanlığı, talepte bulunan kişilerin hükümlüleri ziyaret etmelerine de izin verebilecek.
 
CENAZEYE KATILMA İZNİ
 
İkinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü halinde, tutukluya, soruşturma evresinde soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcısı, kovuşturma evresinde kovuşturmayı yürüten hakim veya mahkeme tarafından, soruşturmanın veya kovuşturmanın selameti ve güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla, dış güvenlik görevlisinin refakatinde yol süresi dışında iki güne kadar cenazeye katılması için izin verilebilecek.
 
Üçüncü yargı paketi ile 15 yıl şartı getirilmişti
 
Yargıtay ve Danıştay üyeleri, 9 yıllık adli ve idari görevlerinin ardından birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az 3 yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli ve idari yargı üyeleri arasından seçiliyordu. Geçen yıl Temmuz ayında kabul edilen Üçüncü Yargı Paketi ile Danıştay ve Yargıtay üyeliği ne seçilmek için öngörülen idari hizmetler de bulunma şartı en az 15 yıl olarak değiştirilmişti.
 
 DAİRE SAYISI ARTIRILMIŞTI
 
Dün Mecliste kabul edilen torba yasayla Yargıtay ve Danıştay üyesi seçilebilmek için ha kimlik ve savcılık mesleğin de 20 yıl çalışma şartı getirildi. Üçüncü Yargı Paketi’nin kabul edilmesinin ardından Danıştay ve Yargıtay’a yeni daireler kurularak üye sayıları artırılmıştı. Danıştay’ın 13 olan daire sayısı 15’e, 86 olan üye sayısı da 156’ya yükselmişti. Yargıtay’da ise daire sayısı 32’den 38’e, üye sayısı da 250’den 387’ye çıkarılmıştı
 
Mehmet Moğoltay’dan kadrolaşma itirafı
 
Ağustos 1995 yılında CHP İstanbul İl Kongresi’nde dönemin Adalet Bakanı Mehmet Moğultay, yargıda kadrolaşma itirafından bulunmuştu. 1991-1995 yılları arasında Seyfi Oktay ile art arda Adalet Bakanlığı yapan Moğoltay kongrede şu ifadeleri dile getirmişti: “Bu kadroları örgütüme vermeyip de MHP’ye mi verseydim, Refah’a mı verseydim? Seyfi Oktay zamanında 2 bin civarında hakim alındı, benim zamanımda bin civarında hakim alındı. 3 bin hakim alındı.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem