Hainler çocukları para karşılığı kullandı !

 Ağrı 'nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK-KCK'ya yönelik operasyon kapsamında haklarında dava açılan, aralarında KCK sorumlusu olduğu iddia edilen BDP Doğubayazıt İlçe Başkanı'nın da bulunduğu, 21'i tutuklu, 35 sanığın yargılanmasına yarın devam e

Hainler  çocukları para karşılığı kullandı !

 

Ağrı 'nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK-KCK'ya yönelik operasyon kapsamında haklarında dava açılan, aralarında KCK sorumlusu olduğu iddia edilen BDP Doğubayazıt İlçe Başkanı'nın da bulunduğu, 21'i tutuklu, 35 sanığın yargılanmasına yarın devam edilecek.
 
Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada 5'i kadın 21'i tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan sanıklardan 11'i hazır bulundu, 3 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı. Sanıkları savunan 27 avukat, salonda oturacak yer bulmakta zorlandı.
 
Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, duruşmanın öğlenden sonraki bölümünde, silahlı terör örgütü PKK/KCK'ya üye olmak, suçu ve suçluyu övmek ve örgüt talimatları doğrultusunda yasadışı eylemlerde bulundukları iddiasıyla haklarında dava açılan sanıkların savunmasını almaya devam etti.
 
Kürtçe savunma yapan tutuklu sanıklardan Diyaddin Bilen, BDP 'nin bölgede büyük bir atılım yaptığını, bunu hazmedemeyen AK Parti hükümetinin 2009 yılından buyana 7 binin üzerinde insanı KCK'lı diye tutuklattığını ve yargılanmalarını sağladığını öne sürdü.
 
Delilsiz açılan davanın sonucunun beraatle sonuçlanacağını iddia eden Bilen'in rehin alındığını ileri sürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Kahya, ''Siz neye dayanarak 'burada rehin durumdayım' diyorsunuz, işlediğiniz ciddi suçlardan dolayı sizi biz tutukladık, biz yargılıyoruz, bu iddialarını geri al'' şeklinde uyarıda bulundu.
 
Sanık Bilen, şunları söyledi:
 
''Bu, sizin görüşünüzdür, size saygı duyarım ancak ben kendimi burada rehinmişim gibi görüyorum. Delilsiz ve ispatsız açılan bir dava karşısında siz de olsanız benim gibi düşünürdünüz. İddianamede yer aldığı gibi ben kimseyi sorgulamadım. Ancak parti disiplinine aykırı davranan belediye başkanları, belediye encümen üyeleri ve partilileri yaptıkları disiplinsiz davranışlarından dolayı disiplin kurulu olarak sorguladık. Her parti gibi bizim de disiplin kurulumuz var, parti tüzüğüne aykırı davrananları burada sorguluyoruz, varsa suçları yasalar çerçevesinde gerekli cezaları veriyoruz.''
 
BDP'Lİ MECLİS ÜYESİNİ YARGILADILAR MI?
 
Mahkeme Başkanı Kahya'nın ''yolsuzluk yaptığına inandığınız bir belediye meclis üyesini yargıladığınız iddiaları doğru mu?'' sorusu üzerine sanık Diyaddin Bilen, ''Doğru, böyle bir olay oldu. Ancak biz disiplin kurulu olarak bu kişiye neden böyle bir yanlış iş yaptığını sorduk. O da bize gerekli izahatları yaptı'' şeklinde yanıt verdi.
 
BDP Parti Meclis Üyesi tutuklu sanık Gülizar Kamış da Kürtçe savunmasında, partilerinin tüzüğüne ve gönderilen genelgelere uygun şekilde siyasi çalışma yürüttüklerini, toplantıların birinde yapılan ortam dinlenmesinde kaydedilen CD'nin izlenmesi ve ne konuştuğunun mahkeme tarafından değerlendirilmesini istediğini ifade etti.
 
Tutuksuz sanıklardan Zeki Yıldız ise Türkçe savunmasında serbest mali müşavir olduğunu, Doğubayazıt Belediyesi tarafından açılan bir ihalede belediyenin hesaplarının incelenmesi işini aldığını, arkadaşlarıyla belediyenin hesaplarını incelediklerini, yaptıkları inceleme sırasında rastladıkları aksaklıkları rapor halinde Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz'a sunduğunu ve yaptığı işin karşılığında parasını belediyeden aldığını söyledi.
 
Sanık Yıldız, BDP veya PKK / KCK ile ilgisinin bulunmadığını öne sürerek beraatını talep etti.
 
Tutuklu sanıklardan Yusuf Kaya da Kürtçe savunmasında, BDP Parti Meclis üyesi olduğunu, geçen yıl Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması ve anadilde savunma yapılması ile ilgili taleplerin dile getirilmesi amacıyla başlatılan bir dizi eylem kapsamında basın açıklamalarına katıldığını ancak iddianamede dile getirilen BDP'li bazı kişileri yargıladığı iddialarının doğru olmadığını ve parti disiplin kurulu olarak disiplinsiz davranış sergileyen bazı partilileri sorguladıklarını, bunun da diğer partiler gibi kendilerinin legal ve demokratik hakları olduğunu savundu.
 
PARA KARŞILIĞI ÇOCUKLARA TAŞ ATTIRDILAR
 
Tutuklu sanıklardan Mustafa Özer ise Kürtçe savunmasında, partide bir görevinin bulunmadığını, belediye başkanı veya encümen üyesi olmadığını savunarak şunları kaydetti:
 
''Parti çalışmaları kapsamında yüzlerce taziyeye ve düğüne gittim. PKK militanları ölmüş, cenazelerine gitmişim, giderim tabii, ister Yahudi'nin cenazesi olsun, giderim. Bu, bir insanlık görevidir. Bu faaliyetler suç değil. Basın açıklamalarında dile getirdiğim Abdullah Öcalan 'a uygulanan tecridin kaldırılması ve anadilde savunma yapılması talepleri 9 ay sonra ağır bedeller ödenerek elde edilmiştir. Davada yer alan gizli tanığa, bana attığı iftiralardan dolayı hakkımı helal etmiyorum. Onu Allah'a havale ediyorum.
 
İddianameye göre, sözde ben çocuklara 1-2 lira vererek taş attırmışım. İnsan kendi çocuğuna 2-3 lira para verip ekmek almak için fırına dahi gönderemez. Taş atmaya nasıl gönderecek? Burada PKK/KCK değil, asıl BDP'nin tüzüğü yargılanıyor. BDP, bir suç örgütü haline getirilerek partililer de suç örgütünün elamanı olarak cezalandırılmaya kalkışılıyor.''
 
Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya'nın ''sen benim parti ile bir ilgim yok, görevim yok diyorsun, BDP'nin avukatıymış gibi 20 dakikadır BDP'yi savunuyorsun. Neden kendini değil de BDP'yi savunuyorsun'' sorusu üzerine sanık Özer, ''Ben BDP ve DTK üyesiyim. BDP'den 2009 yılında bağımsız milletvekili adayıydım. Ondan dolayı savunuyorum'' dedi.
 
Başkan Kahya'nın ''7 Mart 2012 günü neden Doğubayazıt ilçesindeki esnaftan kepenk kapatmalarını istediniz'' sorusu üzerine sanık Özer, savunmasını şöyle tamamladı:
 
''Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz ve BDP Milletvekili Halil Aksoy ile esnafı ziyaret ettiğimiz doğru. Ancak biz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne destek istedik. Kesinlikle esnafa kepeklerini kapatmalarını istemedik. Kapatana da saygı duyarız. Biri bana 'iş yerinin kepengini kapat' derse bunu hakaret kabul ederim.
 
Ben de esnafım ancak dükkanım yok. Suçsuzum, 9 aydır tutukluyum, tahliyemi istiyorum.''
 
Sanık Baran Umut, Şerife Günhan ve Hatice Özhan da savunmalarında, suçsuz olduklarını öne sürerek, tahliyelerini talep etti.
 
Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, diğer sanıkların savunma yapabilmesi için duruşmaya yarın da devam edilmesi kararı aldıklarını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem