Hacısalihoğlu" Demiryolu Maçka'dan gelmeli"

Sanayi Odası (TTSO) Aralık ayı meclis toplantısı yapıldı. TTSO Başkanı  Suat Hacısalihoğlu, Lojistik Merkez ile ilgili önemli açıklamalar yaparken  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TTSO’ya gerçekleştirdiği sürpriz ziyaretin ayrıntılarını üyelerle paylaştı

Hacısalihoğlu" Demiryolu Maçka'dan gelmeli"

Sanayi Odası (TTSO) Aralık ayı meclis toplantısı yapıldı. TTSO Başkanı  Suat Hacısalihoğlu, Lojistik Merkez ile ilgili önemli açıklamalar yaparken  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TTSO’ya gerçekleştirdiği sürpriz ziyaretin ayrıntılarını üyelerle paylaştı.

MALİYET YÜKSELİYOR

TTSO başkanı Suat Hacısalihoğlu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın  TTSO’ya yaptığı ziyarette Başbakana bir sunum yaptıklarını ifade ederek” Başbakan Erdoğan ile yaptığımız  görüşmede Arsin OSB’yi ön plana çıkardık. Biz Endüstri adası projesi gündeme getirerek Arsin OSB’ni ön plana çıkarıp Sayın Başbakanımıza  sunum şeklinde gerçekleştirdik.

Doğu Karadeniz Bölgesinde arazinin dağlık olması nedeniyle ve mevcut OSB’lere bakıldığında dağların tepeleri tıraşlanarak OSB’lerin kurulduğunu aktardık. Bu şekilde kurulan OSB’lerde 1 liralık maliyetin 3 liraya özel sektörü de 1 liralık yatırımın 3 TL’ye mal olduğunu ilettik. Bunun doğrusunun deniz dolgusu şeklinde yapılabileceğini, yatırım adalarıyla görsel olarak hazırladığımız projeyi ilettik.

Ve bunun detayları konusunda sayın başbakanımız kendisi bire bir ilgilenmek sureti ve önerilerde bulundu. Bu önerilerden biri de  mevcut gösterdiğimiz projenin önüne kendisi de bir liman koyması suretiyle “bu şekilde uygulanması daha doğru olacaktır.  Bu şekilde çalışmaları sürdürüyoruz” diye konuştu. 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

LOJİSTİK MERKEZ BELLİ OLDU

Doğu Karadeniz Lojistik merkez olarak Of –İyidere de karar kılındığını kaydeden Hacısalihoğlu, “Planlara işletilen yer OF İyidere. Sahilde bu  lojistik kurulacaksa bunu planlayacak kurumlar bunu bilerek hareket etmesi gerekiyor. Fidanlık burası. Ama aldığımız habere göre arkaya doğru kamulaştırma düşünülüyor” dedi. 

ŞEHİR İÇİNDEKİ TRAFİĞİ AZALTMAK

Trabzon içinde farklı konumlarda bulunan ve şehir içi trafiği olumsuz etkileyen depoları aynı yere toplayacak bir projedir. Hem iş gücü hem verimlilik hemde tasarruf olarak şirketlerinde olumlu yönde etkileyecek bir durumdur. Bu durum çevre kirliliğinini azaltmak. Taraflar arasında eş güdüm ve fiziksel yakınlığı arttırmakta Lojistik Merkezin önemli adımlarından olacaktır.

 LOJİSTİK İÇİN ÇAMBURNU OLMAZ

İkinci bir alternatif olarak düşünülen dolguyla yapılan Çamburnu alanının Lojistik merkez için küçük olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, “Sahilden gelmeye başladığınızda karşınızda eskiden beri sorun olan Çamburnu Tersanesi var.  Oraya Lojistik merkez kararı verilse idi burası yaklaşık 300 dönüm civarında. Lojistik için çok düşük yerdi” “Buraya bir miktar daha dolgu gerekiyor. Çamburnu’nda herkesin bildiği gibi bir tersane olarak yapıldı. Dolgu ve düzenlemesi bu şekilde. Bunun içerisinde yapılanma tersaneye uygun bir şekilde projelenmiş ve burada şu kısımda mevcut saç imalatçılarının çalıştığı yer. Burası uluslararası standartlarda değil. 10 tane imalat yeri var” diye konuştu.

YATIRIM ADASI ÇOK ÖNEMLİ

Trabzon’da esas sahiplenilmesi gereken projenin Arsin OSB önünde yapılması planlanan yatırım adasının olduğunu kaydederek, “Esas üzerinde durmamız gereken sahiplenmemiz gereken proje bizim Arsin’de yatırım adası olarak tanımladığımız proje. Burada 2 bin dönüm üzerinde deniz dolgusuyla yatırım adası endüstriyel bölgesinin hazırlanması. Burada 16 milyon metreküp dolguya ihtiyaç var” dedi.

YATIRIM ADASI BÖLGENİN GELECEĞİ

Endüstri projesinin bölgenin geleceği olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, “Endüstri projesi bölgemizin geleceği. Bunu biz sayın başbakanımızdan talep ederken “iki proje bir bütündür iki proje kendini tamamlayacaktır” dedik. Bu sözümüzü aldık. Muhtemelen seçimlerden önce başbakanımız bir daha buraya gelmeden buranın uygulama projesini avam proje olarak hazırlatıp, çok daha somut projeler ortaya koyacağız. Başbakanımızdan, “Yatırımcılardan taahhütleri alın. Gerçek yatırımcılar ortaya çıksın” dedi. Bu da doğru. Gelen yatırımcıları dikkate aldığımızda önemli bir miktarda yatırımcının olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

LOJİSTİK MALİYETLER AZALTILACAK

Lojistik Merkezin kurulması ve yapılacak olan demşiryolu ile birleşmesi ile birlikte lojistik alandaki maliyette azalacaktır. Bu firmalar üzerinden büyük bir yüküde kaldıracaktır. Ayrıca şirketlerin lojistik anlamda gelişşiminede büyük anlamda katkı sağlayacaktır. Bunu yanı sıra Lojistik Akademiler kurup bu konu üzerinde dahada gelişilmesine olanak sağlancak. Karadeniz lojistik cazibe merkezi haline getirilecektir.

 KATAR MI TAŞINACAK?

Demiryolu ile ilgili de ortaya atılan spekülasyonlara da cevap veren Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:  “Demiryolunun Trabzon’a iniş projesi Maçka vadisi. Yeni bir yol aramaya gerek yok. Merkeze inecek demiryolunun  yatırım adasına ulaşması çok kısa bir yol. Gümüşhane, altın değerinde olan Altın madenleri ile dolu bir ilimiz. Bölgemizin Trabzon’dan ayrılmayan bir parçası. Elimizde böyle altın varken bunu en iyi şekilde değerlendirirken girdi maden hareketinde elbette demiryolu kaçınılmaz. Alternatif olarak konuşulan o güzergahta ne taşınacak. Ayda bir katar mı gelecek.

DEMİRYOLU YAPILMALI

Ama Gümüşhane’den aşağı bu demiryolu olduğu müddetçe her gün o katarlar yukarı aşağı taşır. Önemli miktarda hareket var. Bunun gerçeği ortada. Önemli olan bizim bunları adım adım harekete geçirmemiz. Biz bu konuyu da başbakanımıza ilettik. Her şeyin bir sırası olduğunu bize belirtmiş oldu. Yaptığımız bu çalışma demiryolu açısından da ne kadar önemli. Özellikle mevcut güzergah gerçek anlamda bölgenin gelişmesine çok büyük katkı sağlayacaktır. Diğer türlü yapılacak güzergahlarda gelişmenin çevreye etkisi hemen hemen olmayacağı ortada. Elbette bu demiryolu yapılırken uluslararası bağını düşünmek gerek. Hazır önümüzde önemli kapasite var. Bu kapasiteyi buradan kullanacağız. Biz bu öncelikli bu konuyu harekete geçelim dedik” dedi.

TERSANELERDE BULUNACAK

Buradaki yapılanma tersaneye uygun şekilde yapıldı. Bu alanda 10 adet tersaneler için yer ayrılmıştır. Buradaki amaç ise uluslarası düzeyde bir yer oluşturarak yapımları en üst seviyelere çıkarmak. Ve başta Trabzon olmak üzere Trabzon'un adını tüm Dünya'ya duyurmak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler