Haber61 çocuk gelin vakalarını araştırdı!

Haber61, Türkiye’nin gündemine oturan çocuk gelinlerin durumunu araştırdı. Türkiye’de çocuk gelin vakalarının yaşandığı Siirt’te araştırma yapan Haber61 önemli bir gerçeği gözler önüne serdi.Siirt'te son 3 yılda 12 genç kızın ve kadının değişik nedenlerle

Haber61 çocuk gelin vakalarını araştırdı!

Haber61, Türkiye’nin gündemine oturan çocuk gelinlerin durumunu araştırdı. Türkiye’de çocuk gelin vakalarının yaşandığı Siirt’te araştırma yapan Haber61 önemli bir gerçeği gözler önüne serdi.

Siirt'te son 3 yılda 12 genç kızın ve kadının değişik nedenlerle intihar olayı yaşandı ve bu vakaların aileleriyle bire bir görüşmelerde bulunan Siirt Belediyesi Berfin Kadın Dayanışma Merkezi Sorumlusu Sosyolog Celile Ası’nın tespitleri ortaya çıkardı.

KADINLAR VARLIK MI? LİBİDO MU? YAREN Mİ?

Siirt Belediyesi Berfin Kadın Dayanışma Merkezi Sorumlusu Sosyolog Celile Ası, Siirt'in merkez ve çevre ilçelerinde ve köylerinde özellikle genç kız ve kadın intiharları konusunda gözlemleri ve bire bir yaptığı araştırma ve danışmanlık hizmetleri sonucunda Yoksa kadın erkeğin bütün ihtiyaçlarını tatmin eden köle mi? Diye kendisine sorarak hayretler içerisine düştüğünü itiraf etmekten geri kalmadı.

KİTAPLARDA OKUDUKLARIM KARŞIMA ÇIKTI

Ne yazık ki kitaplarda okuduğum korkunçluk mesleğimi icra ettiğimde karşısına çıktığını belirten sosyolog celile Asi,"İşe başladığım ilk hafta 4 kişi tarafından tecavüz edilmiş küçücük bir yavruya danışmanlık yaptım. İçeriye girdiği an bedenimin bütün fonksiyonları bir hiç'lik içerisine girdi bakamadım tek yaptığım dışarıya çıkıp ağlayarak isyan etmek oldu. Kime mi küçücük bir yavrunun bedeninden zevk alan, libidosunun artışıyla onun küçük ellerinin farkına bile varamayan aşağılık zihniyetlere" diye ifade etti.

KÖLELİĞİ İÇSELLEŞTİREN ÇARESİZ KADINLAR

Varlığı yok sayılan, her şeyi örf-adet kılıfıyla ayıplanan kadın ve genç kızların varlık sebebinin erkeğe hizmet inancının hakim olduğu bir toplum anlayış biçiminin bulunduğunu ifade eden Asi,"Aile içi şiddeti sadece fiziksel şiddet (dayak) diye anlayan, cinsel şiddeti, eşi bile olsa istemediği zamanda, istemediği yerde ve istemediği biçimde ona dayatılan cinselliğin tecavüz olduğu gerçeğini bilmeyen bir koca. İnandıkları inançta dahi yasak olduğu gerçeğiyle yaşayan, Kendi anatomisini bilmesinin bile kötü günah ayıp olduğu öğretilen, kız çocuklarının köleliği içselleştirilen, hep kendini bedenini gizlemek zorunda kalan kadınların çaresizliği ortadadır" dedi.

EVLİLİK KURUMUNA KÜÇÜK YAŞTA BAŞLANILMASI

Ahlaki tabuların çok keskin olduğu bölgede erkeklerin ergenlik sürecini tamamlamamış genç kızlarla evliliklerin yaşandığının altını çizen Sosyolog celile Asi," Bu nedenle karşı cinse eğilim, cinsel dürtülerin bastırılamaması sonucu, bu duygulanımların tatmin edilme meşruluğu olan evlilik kurumuna küçük yaşta başlanılması gözlenmiştir. Küçük yaştaki kız çocuklarının büyükler gibi giyinme onlar gibi davranma eğilimleri istenilmeyen evliliklere zorlamaktadır. Küçük yaşta büyük sorumluluk yüklenen genç gelinin psikolojisinin bozulması sonucunda intihar eğilimi başlamaktadır" diye ifade etti

ŞİDDET MAĞDURU KADINLARDA "STRES BOZUKLUĞU"

Özellikle Siirt'in köylerinde erkeklerin kadın ve genç kızlarımızı yemek, temizlik yapan ev hanımı, çocuk yetiştiren anne, koyun ve keçi sağan biri olarak gördükleri için kendileri dışında her şeyle ilgilenen köle konumunda gördükleri sosyolog Asi,"Erkeklerin Kadın ve genç kızlarımıza uyguladıkları aile içi şiddet yüzünden kadınlarımızda stres bozukluğu, ruhsal sıkıntı ve üzüntü korku utanç'a bağlı öfke oluşturmaktadır. Buda aşırı kaygı, travma, depresyon belirtileri göstermektedir. İntihar eden genç kız ve kadınlarımızda bu belirtileri gözlemledim" dedi.

KUMALIK SİSTEMİNE İSYAN

Siirt Belediyesi Berfin Kadın Dayanışma merkezi Sorumlusu Sosyolog Celile Ası, 3 yıldır bu gibi vakaların olduğu evlere giderek hane sahibiyle birebir yaptığı görüşme ve araştırma sonucunda özellikle değişik nedenlerden dolayı boşanmak isteyen kadınlara aile desteğinin olmaması yüzünden istenilmeyen evliliklere zorlandıklarını belirterek,"Yaşadığı kötü evlilikten kurtulmak istiyor. Kumalık sistemine isyan ediyor. Buda kadınlarımızı intihara sürüklemektedir. Silahların çok rahat bir şekilde toplumuza girmesi ve bunu insanların kolaylıkla temin etmesi yine intiharın bir başka nedenidir" dedi.

3 YILIN İNTİHAR VAKALARI 2.sayfada


3 YILIN İNTİHAR VAKALARI

Siirt'te son3 yılda meydana gelen intihar vakalarıyla sarsılıyor. En ürkütücü olanı ise vakaların çoğunluğunu ise yaşlarının 13-18 arasındaki çocuk denecek yaştaki kişilerden oluşması.

Siirt'te son 3 yılda 13 kadın intihar ederek yaşamlarına son verirken en yaşanan intihar vakaları

İşte o olaylardan bazıları:

* Siirt Pervari Belenoluk'ta Haziran 2013 tarihinde 14 yaşında teyzesinin oğlu ile evlendirilen bir Aylık hamile Z.İ ölü bulundu

* Siirt Algül Mahallesinde N.Y. (20) adında bir kadın evde herkesin yattığı sırada uzun namlulu silahla göğsüne bir el ateş etti. N.Y tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.(Haziran-2013)

* Siirt Algül Mahallesi'nde S.G. (29) adlı kadın girdiği bunalım sonucu bir avuç hap içerek intihara teşebbüs etti. (Haziran-2013)

* Siirt Merkez Çal Mahallesi'nde 13 yaşındaki küçük kız S.O (13) ekmek bıçağıyla boğazını keserek intihara kalkıştı. (Nisan 2013)

* Siirt Baykan'a bağlı İkizler köyünde, 3 çocuk annesi A.E. (25) adlı kadın, evde kimsenin olmadığı sırada av tüfeğiyle kendini vurdu. Hastaneye kaldırılan A.E. yolda hayatını kaybetti.(Mart 2013)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem