Haber61 Ajandası 04.07.2016

Haber61 Ajandası 04.07.2016

Haber61 Ajandası 04.07.2016
EMEKLİYE VERİLEN SÖZLER ARTIK HAYATA GEÇSİN

Sosyal Güvenlik Kurumu ile bankalar arasında yürütülen pazarlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Ortaya yeni rakamlar da çıkmaya başladı. Daha önce 900 liraya kadar çıkan promosyon için bankalar kesenin ağzını 500 liradan açmaya hazırlanıyor. Özel bankalar, her yıl sisteme yeni giren yaklaşık 500 bin emekli için 3 yıllığına 500 lira promosyon teklif etti. Bütün emekliler için '0-500 TL, 500-1000 TL, 1000-2000 TL arası ve 2000 TL üstü alanlar' olmak üzere kademelendirme yapıldı. Bankalar, emekli aylığı ve sistemde kalma süresine göre promosyon ödemesi yapacak. Promosyon ödemesinde taban fiyat formülü öngörülüyor. Önerilen 500 lira asgari tutar olacak. Alman maaşa göre tutar kademeli olarak artacak. Ancak bu farkın çok yüksek olması beklenmiyor. Kararı Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, emeklilere promosyon çalışmasını tamamladıklarını, Başbakan Binali Yıldırım'a sunacaklarını söyledi. Kamu, katılım, özel bankalar ve PTT ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Soylu, "Bütün emeklileri kapsayacak şekilde kademeli bir çalışma yaptık. İlk teklifler alındı. Toplu pazarlık yapıyoruz. Emekli aylığı ve sistemde kalma süresi belirleyici olacak" diye konuştu. 11 milyona yakın emekli ise artık kendilerine verilen sözlerin hayata geçmesini istiyor

BAŞARISIZ MEMUR İŞTEN ATILACAK?

Hükümet, kamuda “performans sistemini” yaşama geçirmek için düğmeye bastı. Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı” görüşe açıldı.Memur a ‘başarı puanı’ verilecek. Memur ‘başarılı’ bulunursa ücreti artacak. Yurtdışına bile gönderilecek. Ancak başarısız bulunursa görevi ya da görev yeri değiştirilecek. Eğer memur sözleşmeliyse ve “başarısız” bulunursa cezası daha da ağır olacak. Sözleşmesi fesh edilerek işten atılacak. “Vatandaş memnuniyeti” değerlendirmelerde yüzde 5 etki yapacak. Değerlendirmeler 6 aylık ya da 1 yıllık olarak gerçekleştirilecek. Bu değerlendirmelerde memurlara 100 üzerinden puan verilecek. 0-59 arası D düzeyi, 60-75 arası C düzeyi, 76-89 arası B düzeyi, 90-100 arası da A düzeyi olacak. Bu değerlendirmeyi memurun amiri, iş arkadaşları, en yakın astları ve hizmetten yararlananlar yapacak. Yeni sistem kapsamında amirler, memurları sürekli izleyecek. Personel hakkında, olay veya davranışlardan yola çıkarak olumlu ya da olumsuz izlenimlerini forma dolduracak. Değerlendirme sonucunda “başarı değerlendirme formu” düzenlenecek. Personel 2 gün içerisinde puana itiraz edebilecek. İtirazı “bir üst amir” değerlendirecek. Üst amir itirazı reddederse sonuç kesinleşecek. İtirazı ciddi bulursa “en yakın amirden” yeniden değerlendirme isteyecek. Bu amirin vereceği karar kesin olacak. İtiraz da edilemeyecek.

TAŞERON İŞÇİLERİN KADERİ YİNE AYNI?

720 bini aşkın taşeron çalışanın merakla beklediği düzenlemede takvim netleşti. Hükümet, bazı bakanlıklar ve kamu kurumlarındaki hizmet niteliği dolayısıyla yapılan kimi sözleşmelerdeki hükümlerde sorun çıkmaması için 'kurum kurum' detay çalışmasına odaklandı. 
Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları başta olmak üzere, taşeron çalışanların yoğun olarak bulunduğu bakanlıkların yanı sıra, kurum temsilcileriyle yapılan değerlendirmelerde, yeni oluşturulacak 'özel sözleşmeli personel' adlı istihdam modeli için iki hassasiyetin gözetildiği vurgulandı. Bir yandan bu modele geçiş planlanırken, diğer yandan kamu kurumlarının ihtiyaçlarının tam olarak karşılanabilmesi hedefleniyor. Bakanlar Kurulu'nda yapılan sunumlarda da teknik çalışmaların sürdürülmesi benimsendi. Yaz döneminde son şeklini alacak düzenlemeyle, taşeron çalışanların geçiş koşulları, mali ve özlük hakları, emeklilikle ilgili düzenlemeleri tek tek şekillendirilecek.

RUSLAR TRABZON’A GELİR Mİ?

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik turizm yasağının kalkmasının ardından ilginç gelişmeler yaşanıyor. Yasağın kalkmasının ardından turizm operatörleri Türkiye turlarını satışına başlamaya hazırlanırken ilk kafilenin yakın zamanda Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Yasağın kalkmasıyla bazı şirketler turist gruplarını yollamaya başladı. Bazı şirketler ise Pazartesi charter için bekliyor. Özellikle Temmuz ayında Türkiye'ye çok sayıda Rus turistin akın etmesi bekleniyor. Rusların tur paketlerini araştırdıkları önemli online kaynak Yandex.Travel sitesinde yasak yüzünden listede esamisi okunmayan Türkiye’nin son 24 saatte “açık ara birinci destinasyon” durumuna geldiği açıklandı. Trabzon’da da Araplardan sonra Rus turistlerde beklenmeye başladı

BAHÇELİ YİNE MEYDAN OKUDU!

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, 19 Haziran'daki kurultayda yapılan tüzük değişikliklerini ihtiyati tedbir kararıyla askıya aldığını söyleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Böylelikle korsan kurultay tüm sonuçları itibariyle kızaktadır, beklemeye alınmıştır. 27 Haziran’da, Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı; 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tensip ve ek tedbir kararı karşısında, parti tüzüğümüzün 63. Maddesinin 4. Fıkrasına aykırı olduğundan 10 Temmuz’da planladığımız 6. Olağanüstü Büyük Kurultayımızda seçim yapılamayacağına hükmetmiştir. Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan itirazlar da sonuçsuz kalmıştır. Oyunun önemli bir bölümü, adaletin tecellisiyle çok şükür bozulmuştur. Bu şartlar altında; 10 Temmuz’da planladığımız 6. Olağanüstü Büyük Kurultayımızın gerçekleşmesi, Genel Başkan ve Genel Merkez organlarının seçiminin ifası hukuken imkansızdır. 10 Temmuz, bizim için amaç ve anlamını yitirmiştir. Artık önümüze bakacağız, oyalanmayacağız, Türkiye’nin temel ve hassasiyet dolu gündemine odaklanacağız ve de 18 Mart 2018’de Olağan Büyük Kurultayımızı kardeşlik ve ülküdaşlık hukuku içinde yapacağız." dedi.

BAYRAMDA SEBZE VE MEYVEYİ  PAHALI MI YİYECEĞİZ?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Rusya ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesini fırsat bilen spekülatörlere karşı uyardı. Sebze ve meyvede zamma karşı tedbir alınmasını isteyen Palandöken, “Aksi halde sebze ve meyveler vitrinlerde seyirlik hale gelir” dedi.Palandöken, yaptığı açıklamada, “En fazla meyve ve sebze ihracatı yaptığımız Rusya 1 Ocak 2016 itibari ile Türkiye’den bazı meyve ve sebzelerin ithalatına bir dizi yasak getirmişti. Şimdi Rusya ile buzların çözülüyor olmasını fırsat bilen spekülatörler iç piyasada sebze ve meyve fiyatlarına zam yapmaya başladılar” dedi. Yetkililere denetimlerin artırılması çağrısında bulunan Palandöken, “Bayram üzeri kimsenin vatandaşa yüksek fiyattan sebze-meyve yedirmeye hakkı yok” değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem