Gündelikçiye sigorta şart

Bir gün dahi olsa evinde çalıştırdığı yardımcısı için SGK'ya bildirimde bulunmayanlara bir aylık brüt asgari ücrete denk gelen bin 201 lira 50 kuruş ceza kesilecek.Yemek ve temizlik yapılması, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi evlerdeki yardımcı işlerde ç

Gündelikçiye sigorta şart

Bir gün dahi olsa evinde çalıştırdığı yardımcısı için SGK'ya bildirimde bulunmayanlara bir aylık brüt asgari ücrete denk gelen bin 201 lira 50 kuruş ceza kesilecek.

Yemek ve temizlik yapılması, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi evlerdeki yardımcı işlerde çalıştırılanların sigorta bildirimlerinin yapılması 1 Nisan itibariyle zorunlu oluyor.

Ev hizmetlerinde çalışma süresi ay içinde 10 gün ve daha fazla olanlar, zorunlu olarak kanun kapsamında sigortalı sayılacaklar ve haklarında sigortalılara ilişkin tüm hükümler uygulanacak.

10 günden az çalışanlar sigortalı sayılmayacak

Çalışma süresi ay içinde 10 günden az olanlar için çalıştırıldıkları gün kadar ev sahibi tarafından asgari ücret üzerinden yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecek. Bu da bu yılın ilk 6 ayı için günlük 80 kuruşa karşılık gelecek. Bu şekilde işçi çalıştıranlar, işveren sayılmayacak, çalışan da sigortalı sayılmayacak.

Bu şekilde çalışanlar isterlerse, adlarına ödenen primin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar asgari ücret üzerinden yüzde 32,5 oranındaki malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ve genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyebilecek. Bu da bugünkü şartlarda ayda en az 390,48 liraya karşılık gelecek. Bu kişilere emeklilik ve sağlık dahil, sigortalılara tanınan bütün hükümler uygulanacak.

Hedef kayıt dışı istihdamı kayıt altına almak

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Ağar, yaptığı açıklamada, düzenlemenin ev hizmetlerinde çalışan yaklaşık 1 milyon kişiyi kayıt altına almayı amaçladığını söyledi.

Ay içinde 10 günden az çalıştırılanların sigortalı sayılmamaları nedeniyle genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edebileceklerine ilişkin belirsizliğin söz konusu olduğuna dikkati çeken Ağar, bu hususa açıklık getirilmesinin oldukça yararlı olacağını dile getirdi.

Özellikle bakıcı çalıştıran yaşlılardan bildirimlerin nasıl yapılacağıyla ilgili çok sayıda soruyla karşılaştıklarını belirten Ağar, SGK'nın konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatması gerektiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler