Gül'den vatandaşlık krizine formül

Vatandaşlık tarifi olmazsa olmaz, şart değil" diyen Gül, Osmanlı ve Selçuklu örneklerini hatırlattı ve "Ama bu imparatorluklar, ‘vatandaşların hepsi Türktür’ diye bir şey dayatmamış” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Litvanya ve Letonya'yı kapsayan Baltı

Gül'den vatandaşlık krizine formül


Vatandaşlık tarifi olmazsa olmaz, şart değil" diyen Gül, Osmanlı ve Selçuklu örneklerini hatırlattı ve "Ama bu imparatorluklar, ‘vatandaşların hepsi Türktür’ diye bir şey dayatmamış” dedi.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Litvanya ve Letonya'yı kapsayan Baltık ziyaretinin ilk ayağı Riga'da beraberindeki gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Bugün yazarı Adem Yavuz Arslan imzalı haberde Gül'ün açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:



ANAYASA İÇİN GEREKİRSE SÜRE UZATILABİLİR



Süre uzatılabilir de, eğer böyle bir irade herkeste gözükürse. O zaman muhakkak ki süre önemli değil. Bir ay sonra olmuş önce olmuş.  Ama bu fırsatı kaçırmamak lazım.

KÜRDE ZORLA SEN TÜRKSÜN DEDİRTTİK



'Ben Türk değil Kürt’üm, bu toprağım insanıyım' diyen insanlara zorla yok ya sen ille de Türksün dedirtmişiz. Bunlar bizim yanlışlarımız. Bunu yaptığımız için güç, verdik enerji verdik. Bugün özgüven içinde bunları bizim halletmemiz lazım. Anayasa çalışmaları bir fırsat. Ülkenin geleceği açısından çok önemli.

Bugünkü anayasa bile; hiçbir değişiklik yapmayın Türkiye'deki tüm kültürleri korumamızı emrediyor. Bizansın kalıntılarını korurken ben niye nüfusumun bir kültürünü korumayayım?



VATANDAŞLIK OLMAZSA OLMAZ DEĞİL

Ben bunun aşılabileceği kanaatindeyim. Bir çok çalışma var. Benim de elimde çalışma var. 49 gelişmiş ülkenin anayasası var. Büyük kısmında vatandaşlık tarifi yok. Olmazsa olmaz, şart değil. Baktığınızda bu 49 ülke, bazıları kanuna bırakmışlar, bazılarında farklı şekilde tarif edilmiş. Nihayetinde tabi bir anayasa halkın çoğunluğu tarafından da kabul edileceği için bunları da dikkate almak gerekir.



İMPARATORLUK REFLEKSİYLE HAREKET ETMELİYİZ



Osmanlı İmparatorluğu da Selçuklu İmparatorluğu da tarihte Türk devletleri olarak bilinir. Ama imparatorlukların, 'bu Osmanlının vatandaşlarının hepsi Türktür' diye bir şey yok. 'Selçuklunun hepsi Türktür' diye bir şey yok. Ama tarihe bunların hepsi Türklerin önderlik ettiği büyük devletler olarak geçmiştir.

Biz bugün imparatorluk değiliz. Üniter bir devletiz. Ama imparatorluk refleksi ve özgüveni ile hareket edebiliriz. Böyle hareket edersek bir çok sorunu aşarız. Kendi kedimize dar elbiseler giydiriyoruz.



HANGİ SİSTEM OLURSA OLSUN ÖNEMLİ OLAN CHECK & BALANS



Hangi sistem olursa olsun o sistemin gelişmiş demokrasilerin prensiplerini kendi içinde muhafaza eder. Onların o sistematiği, parlamenter ya da başkanlık sisteminin içindeki kendi sistematiği muhafaza etmek kaydıyla hepsi de tercih edilebilir. Lehinde aleyhinde konuşuabilir.  Önemli olan sistem içindeki chek balanslar.



MUHALEFET TE İŞİN İÇİNE SOKULMALI



Her şey kritik bir döneme geldi. Her dakika önemli, her söz özlü olmalı. Siyasi partiler işin içine sokulursa, ne kadar çok sorulursa o kadar kolay olur. İnsanlar 'katkım yoksa karşı dururum der' siyasetin doğası bu.



SİLAHI BIRAKIP TOPLUMA KARIŞMAZLARSA TEKRAR BAŞLAR



Bu işlerin nihayetinde dağdaki insanlar, silahını bırakıp da normal hayata geçmezlerse 3-5 sene sonra tekrar başlar ve çok daha kötü olur açık söyleyeyim. Biz devlet olarak yılmayız. Ben  riski şurada görüyorum. Çevremizde olup bitenler var. Bu tip örgütler bölünür. Hepsi Türkiye vatandaşı değil. İçlerinde başka ülkelerin kolları var. Dolayısıyla onlar açısından da çok acı olur tekrar. Onun için bu iş madem bu kadar ilk defa aleni ve bu kadar açık seçik bir muhataplık içinde oluyor kıymetinin bilinmesi lazım.

Nihai aşamayı birinci aşama gibi düşünüp, silahlardan tamamen vazgeçilecek ve böyle bir mücadele bitecek. Gelinecek Türkiye içinde herkes ne ise.. İşin tekniğine girmek istemiyorum. Siyasi irade bu noktaya geldikten sonra öbürleri ayrı şeyler.



AB YEREL YÖNETİMLER ŞARTINA KOYDUĞUMUZ ŞERHİ KALDIRMALIYIZ



Yerel yönetimler konusunda da ademi merkeziyetçiliğe önem veriyoruz. Düne kadar köy yolunu Ankara' dan yaptırıyorduk. Onun için bir çok iş olmadı. Bütün bunları dağıttık. Burada da gayet açık AB yerel yönetimler şartı var.

Biz ona bazı şerhler koymuşuz onları kaldırmak lazım. Aslında fiilen kaldırmışız. Belediyelerin hepsini kardeş şehri var. 'Belediyeler yüksek mahkemeye gidebilir' diyor biz yapıyoruz işte. Şerhleri zaten delmişiz. Bütün bunlar üniter yapı içerisinde olan şeyler. Belediyelere daha çok yetki vermeniz lazım. Böylece onları daha da içselleştirmiş olursunuz



CUMHURBAŞKANLIĞI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Tabi Türkiye kendi sistemini tespit etmeli. Parlamenter mi başkanlık mı? Parlamenter sistem ise bugünkü cumhurbaşkanlığı yetkileri fazladır, daha önce de söyledim. Başka sisteme geçilecekse o sistemin gerekleri yapılmalı. Onun da kendi içindeki tutarlığa bakmak lazım. Gereklerine bakmak gerekir.



HASAN CEMAL'E YAPILAN BÜYÜK AYIPTIR



Doğrusu kendi düşüncelerini rahatlıkla yazan insanları her zaman taktir etmişimdir. Ona karşı yapılan çok büyük ayıptır. Fikirlerini tutarsınız tutmazsınız ayrı.. Gazetesinin tutumunu kastediyorum. Varsa bir empoze, gazetesi direnecek kardeşim.

Başbakan da söyledi bizden bir şey yok diye.. Bir yazarın her şeysini tasvip edeceksiniz diye bir şey yok. Aşırı bulduğum fikirleri de var. Ama samimiyetle düşüncelerini yazan bu konuda en çok emek harcayan insanlardan birisi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem