Gülaltay'a 74 yıl hapis

 Birinci ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu bulunan Semih Tufan Gülaltay'ın,  8'i tutuklu 35 sanığın yargılandığı ''çete'' davasında, toplam 74 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi.İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu

Gülaltay'a 74 yıl hapis

 

Birinci ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu bulunan Semih Tufan Gülaltay'ın,  8'i tutuklu 35 sanığın yargılandığı ''çete'' davasında, toplam 74 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Semih Tufan Gülaltay, Ahmet Fulin, Necdet Atış, Dursun Güler, Veli Kılıç, Gürkan Temelli, Fuat Güngör ve Ferit Erbağcı katıldı. Tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada hazır bunun sanık ve sanık avukatlarına, davaya ilişkin karar verileceği hatırlatılarak, son sözleri soruldu.

Söz alan tutuklu sanıklardan Semih Tufan Gülaltay, davanın düşürülmesine karar verilmesini, bu talebin kabul edilmediği taktirde ise beraat ve tahliyesi yönünde hüküm verilmesini istedi.

Söz alan diğer tutuklu sanıklar da beraatlarını talep etti.

Daha sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Semih Tufan Gülaltay'ın, ''suç işlemek amacıyla kurulan örgütün kurucusu ve yöneticisi''olmak suçundan 2 yıl 1 ay, ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçundan 5 ay, ''Muzaffer ve Esra Feride Gökçimen'in yağmalanması'' suçundan 10 yıl, ''Suat ve Fuat Turgut'a yağmaya teşebbüs'' suçundan 5 yıl, ''Mustafa Kemal Bublişin'in yağmalanması'' suçundan 10 yıl, ''İbrahim Zeyrekçe'nin alıkonulması ve yağmalanması'' suçundan 10 yıl, ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak'' suçundan 3 yıl 4 ay, ''Recai Agül'ün yağmalanması'' suçundan 10 yıl, ''Mehmet Demir'in yağmalanması'' suçundan 10 yıl, ''Sevinç Dereli ve Celal Güven'e yağmaya teşebbüs'' suçundan 5 yıl ve ''Yusuf Akyüz'ün alıkonulması ve yağmalanması'' suçundan da 8 yıl 4 ay olmak üzere toplam 74 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Heyet, inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle Gülaltay'ın, ''Sabit Dumlupınar'ın yağmalanması''  ile ''Cemil Okan Şakır'ın tehdit edilmesi'' suçlarından beraatına hükmetti.

-Diğer sanıklar-

Benzer suçlardan tutuklu sanıklardan Ahmet Fulin 67 yıl 8 ay 15 gün, Dursun Güler 63 yıl 6 ay 15 gün, Necdet Atış 54 yıl 4 ay 15 gün, Gürkan Temelli 26 yıl 15 gün, Fuat Güngör 21 yıl 15 gün, Veli Kılıç 16 yıl 15 gün ve Ferit Erbağcı da 14 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılırken, Semih Tufan Gülaltay'ın annesi tutuksuz sanık Solmaz Gülaltay da, ''Sevinç Dereli ve Celal Güven'e yağmaya teşebbüs'' suçundan 5 yıl hapis cezası aldı.

19 tutuklu sanığın da benzer suçlardan 1 yıl 15 gün ile 14 yıl 4 ay 15 gün arasında değişen hapisle cezalandırılmasına hükmeden mahkemeye heyeti, ''suç örgütü üyesi olmak'' suçundan yargılanan sanıklardan Sait Özcan'ın, ''inandırıcı delil elde edilemediği'', sanık Esra Feride Gökçimen'in de, ''örgütün dağılmasını sağlamaya elverişli bilgi verdiği'' gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

Firari sanıklar Muzaffer Gökçimen ve Emre Gülaltay ile mazeret bildirmeksizin duruşmaya gelmeyen Sami Alper Eren ve Cengiz Akboğa hakkındaki davaların ayrılmasına ve bu sanıklarla ilgili ayrı bir esas dosyayla yargılama yapılmasına hükmeden mahkeme heyeti, 17 Ekim 2008'de hayatını kaybettiği belgelenen sanıklardan Olgun Tugay hakkındaki davayı ise düşürdü.

Heyet, çeşitli hapis cezaları öngördüğü 8 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına da hükmetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler