Gözaltı süresi doldu’’ itirazı reddedildi

Paralel yapıya yönelik yürütülen soruşturmada mahkemedeki sorgu işlemleri devam eden 49 şüphelinin gözaltı süresinin dolduğuna yönelik yaptığı itiraz, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce mahkemenin bu hususta karar vermeye yetkili ve görevli olmadığı gere

Gözaltı süresi doldu’’ itirazı reddedildi

Paralel yapıya yönelik yürütülen soruşturmada mahkemedeki sorgu işlemleri devam eden 49 şüphelinin gözaltı süresinin dolduğuna yönelik yaptığı itiraz, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce mahkemenin bu hususta karar vermeye yetkili ve görevli olmadığı gerekçesiyle reddedildi. 

Paralel yapıya yönelik yürütülen "Casusluk"soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen ve aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 49 kişi gözaltı kararına itiraz etmişlerdi.

Talebi değerlendiren mahkeme kararında soruşturma sonucunda dün bazı şüphelilerin tutuklama istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen şüpheli avukatlarının, "Şüphelilerin özgürlüğünün kısıtlandığı, azami gözaltı sürelerinin dolduğu"gerekçeleriyle müvekkillerinin salıverilmelerini talep ettiklerini hatırlattı.

Yakalanan kişinin Cumhuriyet Savcılığı'nca bırakılmadığı taktirde soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınabileceği ve gözaltı süresinin, yakalama yerine en yakın hakim ve mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç tutulmak kaydı ile yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyeceğinin anlaşıldığını kaydeden mahkeme, "yakalama yerine en yakın hakim ve mahkemeye gönderilmesi için zorunlu sürenin 12 saatten fazla olamayacağı, toplu olarak işlenen suçlarda delillerin toplanmasındaki güçlük ve şüpheli sayısının fazlalığı da nazara alınarak her defasında bir günü geçmemek kaydı ile bu sürenin üç gün süre ile uzatılabileceğine" vurgu yaptı.

Verilen kararlara ilişkin itiraz yolunun açık olmadığını belirten mahkeme, gözaltı süresi geçtiği halde şüphelilerin serbest bırakılmadığı veya sorguya sevk edilmediğine dair oluştuğu iddia edilen fiili durumu itirazen incelemeye ve bu hususta karar vermeye hakimliklerinin yetkili ve görevli olmadığının anlaşıldığını ifade ederek itirazlarının reddine karar verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler