'Görevini yaptığını göster'

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 19 savcı ile 1 hakimin görev yerini değiştiren adli yargı kararnamesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.Açıklamada, kararname ile yolsuzluk soruşturmalarını yürüten Cumhur

'Görevini yaptığını göster'

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 19 savcı ile 1 hakimin görev yerini değiştiren adli yargı kararnamesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, kararname ile yolsuzluk soruşturmalarını yürüten Cumhuriyet savcılarının görev yerlerini değiştirilmesinin, siyasetin yargıyı kuşattığının acı bir göstergesi ve yolsuzluk soruşturmalarının üzerini örtme operasyonu olarak zihinlere kazındığını savundu.

“Kararname ile siyasal iktidarın emir eri olduğunu kamuoyuna açıkça deklare eden HSYK, Adli Kolluk Yönetmeliği hakkında yapmış olduğu önceki açıklamasından adeta pişmanlık duyduğunu göstermiş, hükümete ve özelde de Başbakana bağlılıklarını belirterek 17 Aralık sürecinde Başbakanın hışmını çeken açıklamasından dolayı özürlerini dile getirmiştir.

Eğer gerçekten siyasal iktidar samimi bir özeleştiri yapıp, ortağı olduğu hukuksuzluklardan pişmansa, geçmişte yapılan kumpasların, üretilen delillerin neler olduğunu, tutuklanan Cumhuriyet başsavcılarının, Genelkurmay Başkanı’nın, askerlerin, gazetecilerin, öğretim üyelerinin ve aydınların hangi karanlık dehlizlerde yapılan planlarla sürecin kimin tarafından yürütüldüğünü açığa çıkartmalıdır” denildi.

BU TAKTİK TUTMAYACAK

İktidarın kendi hukuksuzluklarına karşı son itiraz ve karşı duruş iradesini gösterme etme gayreti içinde olduğunun savunulduğu açıklamada, “Geçmişlerinden bugüne her türlü istismar, yalan ve illüzyonları konusunda fazlasıyla tecrübeli olduğumuz siyasal iktidarın bu türden hiçbir taktiği, umuyoruz ki toplum nezdinde de tutmayacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu. Yolsuzluğu, rüşveti, hırsızlığı, baskıyı, zulüm ve ötekileştirmeleri, cinayetleri fetvalarla meşru kılarak yol alanların, kontrolleri dışındaki yargıyı meşru bir organ ve otorite olarak benimsemelerinin beklenemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada, toplumun, sığınacağı son çatı olan yargı kurumunun alınmasına rıza gösterilmeyeceği belirtildi.

HSYK’nın yargının yürütmenin bir oyuncağı olduğu anlayışının vatandaşların bilincine kazınmasını önlemesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, Kurul’dan yargının ayrı bir erk olarak, Anayasal güç ile bağımsız ve tarafsız şekilde görevini yerine getirdiğinin kamuoyuna göstermesi istendi. Açıklamada, “Diğer erkler karşısında diz çöktürülüp biate zorlanan yargının temsilcilerinin, her türlü baskı ve müdahaleye rağmen toplumun ve meslektaşlarının kendisine tevdi ettiği gücün hakkını vereceğine ve hukukun üstünlüğü bayrağını yükselteceğine inanıyoruz” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem