Göreve başlarken yemin edecek...

Anayasa değişikliği çerçevesinde hazırlanan Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve görevlerine ilişkin yasa tasarısında yapılan ve tepkilere neden olan üyelerin göreve başlarken ettikleri yeminde yapılan değişiklikten vazgeçildi.Alt komisyonda yapılan değişikli

Göreve başlarken yemin edecek...

Anayasa değişikliği çerçevesinde hazırlanan Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve görevlerine ilişkin yasa tasarısında yapılan ve tepkilere neden olan üyelerin göreve başlarken ettikleri yeminde yapılan değişiklikten vazgeçildi.

Alt komisyonda yapılan değişiklikle; milletvekillerinin ettiği yeminden esinlenerek, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası" olarak değiştirilen kısım, "Büyük Türk Milleti önünde" şeklinde değiştirildi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin göreve başlarken ettikleri yemindeki "Türk milleti tarafından demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını koruyacağıma..." bölümü, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını koruyacağıma" diye değiştirilmişti.

Anayasa değişikliği çerçevesinde hazırlanan, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren uyum yasa tasarısının, TBMM Anayasa Alt Komisyon'da çalışmaları devam ederken, üyelerin göreve başlarken ettikleri yeminde yapılan değişiklikten vazgeçildi.

Komisyon gelen tepkileri dikkate alarak, üyelerin göreve başlarken edeceği yeminde eski haline geri dönülürken, milletvekili yemininden de esinlendi. Yemin eski halini korurken, yapılan bir değişiklikle milletvekili yeminine benzetildi.

Alt komisyon, "Büyük Türk Milleti önünde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine and içerim" şeklinde yemini yeniden düzenledi.

TEPKİLERE NEDEN OLAN YEMİN

Tepkilere neden olan yemin ise şöyle düzenlenmişti:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, her türlü etki ve kaygıdan uzak olarak Anayasanın dayandığı temel ilkelere uygun hukuk anlayışı içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yerine getireceğime namusum ve şerefim üzerine and içerim."

YEMİNİN ESKİ HALİ

Yeminin eski hali şu şekildeydi:

"Türk milleti tarafından demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

YEMİNİN SON HALİ

Yapılan değişiklik sonucu yeminin son hali ise şöyle:

"Büyük Türk Milleti önünde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem